USA varslet Tyrkia om terrorfaren

Tyrkisk minister: Istanbul-angriperen er identifisert

OSLO/ISTANBUL (VG) Nattklubbangriperen i Istanbul er identifisert, opplyser Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Artikkelen er over tre år gammel

– Identiteten til personen som er ansvarlig for Istanbul-angrepet, er fastslått, sier Cavusoglu til det statlige nyhetsbyrået Anadolu onsdag morgen.

– Vi jobber med å fange ham, og har undersøkt huset der han bodde og sjekker hvem som har vært hans kontakter og har hjulpet ham, fortsetter Cavusoglu.

Den antatte gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Mandag uttalte tyrkiske myndigheter at de var i ferd med å nærme seg identifisering av ham, og viste til at det var sikret fingeravtrykk.

VG I ISTANBUL: Nilas Johnsen og Harald Henden. Foto: Harald Henden VG

Bakgrunn: Her skyter han seg inn på nattklubben

Utenriksministeren verken bekrefter eller avkrefter at mannen tyrkisk politi tidligere har gått ut med bilder av og etterlyst, er gjerningsmannen som nå er identifisert.

Samtidig opplyser tyrkisk politi at de har pågrepet fem mistenkte IS-folk som kan knyttes til terrorangrepet, ifølge nyhetsbyrået Anadolu. Pågripelsene fant sted onsdag morgen i havnebyen Izmir.

Ifølge Anadolu har til sammen 43 personer blitt pågrepet i tilknytning til angrepet mot nattklubben Reina nyttårsaften. Blant de 43 er den antatte gjerningsmannens egen kone.

Les mer: Leter etter terroristen i innvandrerbydel

IS har påtatt seg ansvar for angrepet, der 39 personer ble drept og nærmere 70 såret. Tidligere er det blitt kjent at den amerikanske ambassaden varslet sine borgere om faren for et terrorangrep, og nå skriver avisen Hürriyet at USA også varslet tyrkiske myndigheter om faren for et angrep både julehelgen og nyttårshelgen.

Det skal ha blitt varslet om angrep på tre ulike steder, men bydelen Ortaköy, der nattklubben Reina ligger, var ikke ett av disse stedene. Ett mulig scenario det ble advart mot skal ha vært at en skarpskytter kunne angripe tilfeldige sivile.

VG besøkte tirsdag bydelen Zeitinburnu, der politiet mener gjerningsmannen kan ha skjult seg de siste dagene før massedrapene. Væpnet politi var til stede på flere av gatehjørnene og stanset flere personer for ID-kontroll.

ETTERLYST: Tyrkisk politi har tidligere etterlyst denne mannen som antatt gjerningsperson bak nattklubbangrepet. Det er ikke bekreftet at det er den samme mannen tyrkiske myndigheter nå har identifisert. Foto: AP

«Selfie-videoen» av den antattet gjerningsmannen brukes fortsatt i tyrkiske medier. Denne skal stamme fra en mobiltelefon som lå gjenglemt i ett av plaggene drapsmannen skal ha etterlatt inne på nattkluben Reina da han rømte ut bakveien.

Et stillbilde fra videoen førte til at en 28 år gammel mann fra Kirgisistan,som lignet på den antatte drapsmannen, ble pågrepet etter å ha flydd hjem fra Tyrkia. ID-siden fra passet hans ble lekket til tyrkiske medier og spredd verden rundt.

Noen timer senere opplyste en talsmann for Den nasjonale sikkerhetskomiteen (GKNB) i Kirgisistan at 28-åringen var løslatt og utenfor mistanke. Han var en forretningsmann som ankom Tyrkia etter drapene, og reiste hjem igjen neste dag.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder