KLAR TALE: Den russiske presidenten Vladimir Putin snakker under sin årlige pressekonferanse på tampen av året. Foto: Sergei Karpukhin Reuters

Putin: – Vi er sterkere enn hvem som helst som vil forsøke å angripe oss

Vladimir Putin sier USA har skylden for våpenkappløpet og er klar for å øse ut penger. Tidligere Russland-korrespondent Hans Wilhelm Steinfeld tror ikke russerne har råd til å følge opp.

Artikkelen er over tre år gammel

Torsdag uttalte Putin at Russlands atomvåpen skal forbedres kraftig, og at de russiske rakettene skal kunne trenge gjennom alle andre lands forsvarssystemer.

På sin årlige pressekonferanse fredag fulgte presidenten opp. Han sa at USA må ta på seg skylden for det nye våpenkappløpet.

– I 2001 trakk USA seg ensidig fra ABM-avtalen. Denne avtalen er hjørnesteinen i hele systemet for internasjonal sikkerhet, sa Putin.

(ABM-avtalen var en avtale mellom USA og Sovjetunionen om begrensning av anti-rakettsystemer. Avtalen var virksom i 30 år. Den 13. juni 2002, trakk USA seg fra avtalen, etter å ha varslet det et halvt år i forveien.)

– Vi ble fortalt den gang at «dette gjør vi ikke mot deg». Jeg svarte at «vi må reagere på en eller annen måte, og forbedre våre systemer». Vi ble da fortalt at «gjør hva du vil, så lenge det ikke er mot oss».

– Donald Trump har selv snakket om at USA må forsterke sitt atomvåpenpotensial. Selv har jeg snakket om å forbedre våre våpen og sagt at Russland er sterkere enn hvilken som helst potensiell angriper. Det vil jeg understreke: Vi er sterkere enn hvem som helst som vil forsøke å angripe oss, sa Putin på fredagens pressekonferanse.

Les også: Nær venn: – Putin kan sikre fred og demokrati i verden

– Trump ble Putins triumf

Hans Wilhelm Steinfeld, NRKs tidligere Moskva-korrespondent, mener Vladimir Putin har pustet liv i det såkalte «innringingskomplekset». Det vil si russiske lederes oppfatning av å være omringet av fiender.

– Hans ny-nasjonalisme nærer seg på ytre fiender, og NATO står først her, sier Steinfeld.

I tillegg til denne oppfatningen er det viktig for Putin å forsøke å skjule manglende evne til å ruste opp like mye som han ønsker.

Leste du denne? Steinfelds brutale oppgjør

– Vladimir Putin vil bruke 4,3 tusen milliarder norske kroner på opprustning frem til 2020. De pengene har han ikke, sier hans finansminister gjennom 11 år, Aleksej Kudrin. Da er angrep det beste forsvar retorisk, sier han.

Men Trumps seier ble Putins triumf, mener Steinfeld.

– Trumps signaliserte uvilje mot å engasjere USA dypere i konflikter utenfor USA er à la gongongen som kan redde Putin, sier han.

Torsdag uttalte Putin dette ifølge russiske medier:

– Vi må styrke det militære potensialet til våre strategiske atomvåpen, spesielt med raketter som vi kan være sikre på vil trenge gjennom alle eksisterende og fremtidige systemer for atomforsvar.

På pressekonferansen ble han selvfølgelig også spurt om Trumps valgseier og om russisk hacking.

– Han følte stemningen i samfunnet, og sto løpet ut. Men ingen trodde han ville vinne, bortsett fra oss, sa president Putin.

Om det siste var en spøk, var noe uklart.

Les også: Putin og Erdogan fra bitre fiender til «kjære venner»

– Umulig uten oss

På pressekonferansen tok også Vladimir Putin opp de mye omtalte hackeangrepene i forbindelse med den amerikanske valgkampen. Disse angrepene mente presidenten at kan ha kommet fra ulike land.

Putin snakket selvfølgelig også mye om situasjonen i Syria.

– Vi lyktes i Aleppo takket være Tyrkia og Iran. Og uten oss hadde det vært helt umulig å løse den, sa Putin om Russlands rolle.

– Frigjøringen av Aleppo fra ekstreme krefter er en svært viktig del av normaliseringen i Syria. Og, jeg håper, for resten av regionen, sa Putin på pressekonferansen.

– Alt må gjøres for å få slutt på kampene i hele Syria, og Russland vil forsøke å bidra til det.

Les også: Russlands ambassadør til Tyrkia skutt og drept

– Vil snakke med ett Europa

Putin snakket om at Russland i utgangspunktet ønsker å snakke med «ett Europa».

Det skjedde etter at han igjen hadde spørsmål fra polske journalister om oppklaring av Smolensk-ulykken, en flyulykke i 2010 der blant andre Polens president Lech Kaczyński mistet livet.

Les også: 25 år siden Sovjetunionens fall

– Naturlig finnes det land i EU som ikke liker å bli påtvunget løsninger angående flyktninger. Som Polen og Ungarn. Men det er deres sak å diskutere med EU, de diskuterer ikke det med oss. Vil vil gjerne at Europa taler med én stemme, at det er én partner å forhandle med. Men om det ikke går, så snakker vi også med landene én og én.

Vladimir Putin har tydeligvis også fått med seg at mange i Vesten mener at dagens Putin-styre har autoritære tendenser.

Da pressetalsmannen Dmitrij Peskov sa til en journalist at «du får ikke ordet», var Putin raskt frampå med følgende kommentar:

– Diktatur!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder