TRUER USA: IS truer med å angripe USAs hovedstad Washington DC. Foto: Jan Ovind , VG

Video: IS truer med angrep på Washington og flere land

I en ny propagandavideo truer IS land som deltar i luftangrep mot Syria, med at de vil lide samme skjebne som Frankrike.

  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En mann i videoen tuer med at akkurat som sentrum av Frankrike ble rammet av terrorangrep, vil USAs hovedstad Washington D.C. lide samme skjebne. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mannen er kledd i uniform og turban, og blir navngitt som Al Ghareeb fra Algerie.

Det er en irakisk undergruppe som kaller seg Wilayat Kirkuk som står bak videoen, ifølge den britiske avisen Independent.

Siste om Paris-terroren: Følg VG Direkte her

Hyller terrorhandlingene i Paris

Videoen, som er publisert på et IS-nettsted, viser TV-klipp av Frankrikes president Francois Hollande som snakker, og politiaksjoner i forbindelse med terrorangrepene som drepte minst 129 mennesker i Paris.

Videre ser man ofre i likposer som blir fraktet inn i ambulanser og overlevende som står samlet utenfor restauranter mens jihadister hyller massakrene.

Ifølge Independent ser militanter inn i kameraet og truer andre land med å «oppleve samme skjebne». I videoen bruker mannen ordet «Gud» gjentatte ganger.

Franske myndigheter has kalt angrepet mot Paris som en krigshandling, og at de ikke vil avslutte luftangrepene mot IS i Syria og Irak.

– Typisk IS-propaganda

Kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og Syria-ekspert Per Christian Gundersen har ikke sett den aktuelle videoen, men understreker at IS har laget en rekke liknende filmsnutter tidligere.

SYRIA-EKSPERT: Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole. Foto: Forsvaret ,

– Dette høres ut som typisk propaganda. Videoen er nok et tilsvar – IS ønsker å vise at de fortsatt er sterke, og at de tar opp kampen. Dessuten vil de skape frykt, selvfølgelig. IS har et stort medie- og propagandaapparat som de bruker mye ressurser på, sier Gundersen til VG.

Han påpeker at USA har fått en rekke trusler fra IS tidligere også.
– Dette er jo ikke noe nytt, men vi skal nok ikke se bort fra at det nå vil bli forsterket vakthold og overvåkning av Washington D.C. Når IS kommer med slike trusler, er USA nødt til å bruke flere ressurser, sier han.

Se oversikten: Dette er ofrene for Paris-terroren

«Vi er mye sterkere enn før»

Søndag bombet franske kampfly en rekke IS-mål i ekstremistgruppens viktigste by Raqqa i Syria. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er søndagens angrep det største angrepet Frankrike hittil har rettet mot IS-hovedstaden Raqqa.
Les mer: Dette er terrorhovedstaden

I videoen advarer også «Al Ghareeb» Europa mot at flere angrep vil komme.

– Jeg sier til de europeiske landene at vi kommer, vi kommer med booby traps (feller ment for å skade, overraske eller drepe mennesker, journ.anm.) og eksplosiver. Vi kommer med eksplosive belter og lyddempede pistoler, og dere vil ikke ha mulighet til å stoppe oss, fordi vi er mye sterkere enn før, sier han i videoen.

En annen mann, identifisert som Al Karrar, ser ut til å vise til internasjonale samtaler om å få slutt på krigen i Syria, og sier til den franske presidenten Francois Hollande at «vi har bestemt oss for å forhandle med deg på bakken og ikke på hoteller.»
– IS-videoer som dette er gjerne et resultat av operasjonene som blir gjennomført mot dem. Det blir som en reaksjon, sier Per Christian Gundersen.
– De har ingen midler for å bekjempe luftangrepene – og da finner de andre metoder.
Les også: Pekes ut som hjernen bak terroren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder