KOM SEG OVER GRENSENE: Abdelhamid Abaaoud skal ha reist fra Syria til Europa uten at myndighetene i noen av landene oppdaget ham. Foto: Handout , Reuters

Paris-hovedmann snek seg unna politiet gang på gang

EUs ministre vurderer å skjerpe grensekontrollene

Han kom seg over grensene og til og fra Syria uten at noen stoppet ham. Nå knyttes Abdelhamid Abaaoud (29) til flere terrorangrep og terrorforsøk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det ble tidlig klart for etterforskerne at Abdelhamid Abaaoud hadde hatt noe med fredagens terrorangrep i Paris å gjøre, men først antok man at han hadde vært med på å planlegge og finansiere angrepet fra Syria.

I etterkant har det vist seg at han hadde kommet seg til Frankrike uten at myndighetene hadde oppdaget det.

Dette er ikke første gang den antatte hovedterroristen bak fredagens angrep har komme seg over landegrenser uten at myndighetene har klart å holde følge. I flere år kan han ha reist frem og tilbake til Syria, samtidig som han skal ha organisert flere terrorforsøk i Frankrike og Belgia.

LES OGSÅ: Slik var terrorangrepene i Paris

Han regnes for å være hovedmannen bak terrorangrepene som tok 129 liv fredag kveld i Paris, og knyttes i tillegg til en rekke andre terrorangrep og forsøk på det samme.

Vil skjerpe grensekontrollen

Fredag diskuterer EUs ministre om grensekontrollene bør skjerpes etter at Abaaouds ankomst til Europa gikk dem hus forbi, skriver The Guardian.

– Det er en tydelig sammenheng mellom sikkerheten til EUs eksterne grenser og sikkerhet innad i EU, og derfor er det opptatt at vi sikrer de tiltakene vi allerede er enige om, sier den britiske innenriksministeren Theresa May, ifølge AP.

Fra Brussel til Syria

29-åringen kom fra forstaden Molenbeek i Brussel, hvor flere av de fra før navngitte terroristene kommer fra. Ifølge blant annet Reuters skal han ha reist til Syria for første gang i 2013.

Foreldrene til 29-åringen er innvandrere fra Marokko.

I juli ble Abaaoud dømt «in absentia» – altså uten at han var til stede i rettssalen – til fengsel i 20 år for terrorrekruttering, ifølge det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Abaaoud er også anmeldt av sin egen far for kidnapping av sin 13 år gamle lillebror.

Da han i 2014 ble «intervjuet» i IS' propagandamagasin, gjorde han narr av vestlig politi som ikke klarte å pågripe ham.

– Jeg klarte å komme meg hit til tross for at så mange etterretningstjenester jaktet på meg. Navnet og bildet mitt var overalt i nyhetene, likevel klarte jeg å bli værende i hjemlandet deres og planlegge operasjoner mot dem, for så å forsvinne når det ble nødvendig, skal 29-åringen ha uttalt.

Samme kveld som terrorangrepene skal han ha blitt fanget på kamera i nærheten av en bil som knyttes til angrepene. Etter flere dager med intens jakt, aksjonerte politiet mot en leilighet nord i Paris. Det viste seg i etterkant at 29-åringen var en av dem som døde i aksjonen.

PS: Jakten på den overlevende terroristen Salah Abdeslam foregår nå i Belgia, melder Le Monde lørdag. Ifølge avisen mistenker etterforskerne at Abdeslam nå befinner seg i den belgiske hovedstaden Brussel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder