SKAL ANMELDE: Vera Söderström (15, til venstre) sier hun vil anmelde det som skjedde på festivalen for noen måneder siden . Venninnen Sienna Lansky (14) har ikke bestemt seg. Foto: ALEXANDER TILLHEDEN, WE ARE STHLM/Privat ,

Vera (15) og Sienna (14) ble trakassert på festival i Stockholm: – Hva holder dere på med, slutt!

De to venninnene Vera Söderström (15) og Sienna Lansky (14) forteller at de ble trakassert av guttegjenger da de kom inn på festivalen We Are Sthlm.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det som skjedde på festivalen har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, etter at det ble klart at politiet har tiet om det som skjedde. I etterkant har det kommet frem at flere jenter har forklart at de ble seksuelt trakassert inne på festivalområdet.

Dette fortalte politiet aldri til media - i stedet fremstilte de det som om festivalen hadde gått rolig for seg.

Historien de to tenåringsjentene fra Stockholm forteller, viser et annet bilde.

– Så fort man kom inn, det handlet bare om noen minutter, så ble man omringet av gutter. Man ble tatt på rumpa og andre steder. Man klarte ikke å være der i ti minutter uten at man fikk panikk, sier Söderström til VG.

Det var den svenske avisen Dagens Nyheter som først fortalte henne og hennes venninnes historie.

Les også: Svensk politi anmelder seg selv

I etterkant har det også blitt kjent at ledelsen bak ungdomsfestivalen skal ha kjent til overgrep mot unge jenter, men ansatte ble bedt om ikke å overreagere, fordi det kunne slå negativt tilbake på festivalen.

Skrek «slutt»

Hun forteller at de ble omringet av gjenger på 5-7 gutter, men at det også var flere eldre gutter som stilte seg bak dem og tok på dem.

– De pratet ikke med oss, de bare kjørte på. Selv om man forsøkte å si nei. Jeg skrek «hva holder dere på med, slutt!», men de fleste fortsatte bare.

– Om man slo til en av guttene, så kunne man få et slag tilbake, sier venninnen Sienna Lansky (14).

– Dårlig oppdratt

Hun forteller at de har en venn som ble slått da hun reagerte på det som skjedde.

De vet ikke hvem guttene som tok på dem var, men forteller at det var alle slags gutter, og fra 12-års alderen og opp til rundt 25. De vet ikke hvorfor de gjorde det.

– Kanskje de bare er dårlig oppdratt, sier Söderström, og får støtte av venninnen.

– Alle guttene holder på sånn, det blir akseptert, og da tror jentene også at det er greit. Nå er det på tide å si at det ikke er greit, det er ikke normalt og det skal ikke fortsette, legger Söderström til.

Les også: Internt brev i svensk politi: Får ikke oppgi hudfarge, høyde og etnisitet

Begge jentene forteller at de har opplevd lignende ting før, og at det også har skjedd på festivalen tidligere. At politiet hadde tiet om det som skjedde, visste ingen av dem før det ble omtalt i nyhetene de siste dagene.

– Jeg ble litt sint, for jeg visste ikke at det ikke hadde vært i media, sier Söderström.

Skal anmelde til politiet

Lanski har ikke bestemt seg for om hun vil anmelde det som skjedde eller ikke, men veninnen er sikker.

Ap: Ansvarlige for overgrep må sendes rett ut

– Jeg skal anmelde det til politiet i kveld. Om man anmelder at en jente har blitt tafset på, selv om man ikke vet hvem det er og selv om det er et halvt år siden, så kommer det i politiets statistikk. Når politiet ser den statistikken, så skjønner de at de må legge inn en innsats her, sier Vera.

VG omtaler historien om jentene i samråd med jentenes foreldre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder