STJERNE: Paul Pogba er en av flere spillere med minoritetsbakgrunn som kjemper for å vinne EM på hjemmebane for Frankrike. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Frankrikes stjerner fra forstedene kan samle nasjonen mot Island

Hver gang landslaget spiller settes det multikulturelle samfunnet under lupen i Frankrike. Kveldens kvartfinale i EM mot Island kan styrke en hardt prøvet nasjon.

  • Eirik Røsvik
Publisert:

I disse dager banker mange norske fotballhjerter for Island.

Få oversikt: Slik sendes fotball-EM 2016 på NRK og TV2

Forrige kamp: «Griez» lightning! da Frankrike snudde

Men mot Island står det mer på spill enn en semifinale-billett for hjemmefavorittene Frankrike. Landslaget har mange spillere med minoritetsbakgrunn og er et symbol på fransk multikulturalisme.

En seier i EM kan nok en gang samle folket bak Les Bleus.

Stjerner fra forstedene

Flere av årets franske stjerner har minoritetsbakgrunn.

Les også: Marine Le Pen flørter med fransk EU-exit

– Frankrikes beste spillere er ofte fra forstedene til de store byene. Fotballen er et av de få stedene hvor mennesker med minoritetsbakgrunn slipper til, hevder seg og virkelig lykkes i det franske samfunnet, dessverre. I resten av samfunnet er de marginaliserte, sier førstelektor Cicilie Fagerlid ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

FORSKER: Cicilie Fagerlid har forsket på fransk identitet og integrasjon i minoritetsmiljøer i Paris. Foto: Privat

Den muslimske midtbanespilleren Paul Pogba med foreldre fra Guinea er det siste stjerneskuddet fra de parisiske forstedene. Han følger i fotsporene til flere av heltene fra 1998-laget, som Thierry Henry og Zinedine Zidane.

– Jeg tror det er alfa og omega for Frankrike å vinne EM. Island har stått for en gigantisk prestasjon uansett hvordan det går. For Frankrike vil en seier derimot være et lite plaster på et gigantisk sår for en hardt prøvet nasjon. Terrorangrepene den siste tiden har rystet franskmenn flest. Landslaget er et symbol på multikulturalisme, og dersom de vinner feirer de sammen som en nasjon og glemmer hvilken etnisk bakgrunn eller religion folk har, sier Thommas Husevik, redaktør for nettstedet franskfotball.com.

Multikulturell tradisjon

Fransk-algeriske Zinedine Zidane var symbolet på en lang tradisjon av spillere med opphav utenfor landet eller i restene av imperiet, helt siden fransk-senegalesiske Raoul Diagne ble tatt ut for første gang i 1931.

– Ser vi tilbake til 80-tallet med italiensk-ættede Michel Platini, Marius Trésor med bakgrunn fra Guadeloupe, eller enda lenger til polsk-ættede Raymond Kopa, så har det franske landslaget alltid speilet samfunnet til en tidligere kolonimakt. Spillere med alle etniske bakgrunner er representerte, sier Husevik.

FOTBALL: Thommas Husevik følger fransk fotball tett for nettstedet franskfotball.com, der han er en av tre redaktører. Foto: Privat

Lagets sammensetning har blitt kritisert av innvandringskritiske grupper. I 1998 sa den daværende lederen av det høyrepopulistiske partiet Front national, Jean Marie Le Pen, at spillerne på laget ikke så franske nok ut, mens han i 2006 kritiserte landslagstreneren for å ta ut for mange svarte spillere.

– Min oppfatning er at spillere med en annen etnisk bakgrunn mottar en spesiell type kritikk. Den franske pressen og publikum virker som de har mindre aksept på oppførsel som ikke er eksemplarisk fra dem med minoritetsbakgrunn, enn det de har for spillere med etnisk fransk bakgrunn, sier Husevik.

Samler nasjonen

Fagerlid mener oppslutningen rundt franske laget i 2016 er stor i alle samfunnsgrupper. I fransk offentlighet er det lov å kritisere oppførselen til enkeltspillere, men det ses på som upatriotisk ikke å støtte laget.

– Landslaget har en utrolig samlende funksjon. Folk kommer sammen på gatekafeer og feirer virkelig sammen. Under EM har ikke noen lyst å høre på de vanlige sure grinebiterne, og de holder jo også klokelig kjeft under mesterskapet, sier hun.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder