Irak: Fallujah fullstendig omringet

Syria: Vil kutte IS-porten til Europa

NESTE STOPP FALLUJAH: Irakiske styrker på vei mot Fallujah tidligere denne uken. Styrkene som nå omringer byen er et lappeteppe av regimestyrker, utenlandske soldater og militsgrupper med både sjia- og sunnimuslimsk bakgrunn. Foto: Ahmad Al-rubaye Afp

Frykter IS vil tvinge barn til å slåss i slaget om Fallujah

Mens kampene trekker seg stadig nærmere sentrum av Fallujah, er over 20.000 barn fanget i IS-byen.

  • Rune Thomas Ege
  • Brynjar Skjærli

Artikkelen er over tre år gammel

FNs skrekkscenario: At terroristene skal bruke barnesoldatene i et siste desperat forsøk på å beholde kontrollen over den beleirede byen.

– Barn risikerer å bli tvangsrekruttert til kamper, å måtte gå gjennom strenge sikkerhetsprosedyrer og å bli skilt fra familiene sine. Barn som blir rekruttert, risikerer livet og fremtiden fordi de blir tvunget til å bære våpen og kjempe i en voksenkrig, sier UNICEF-talsmann Peter Hawkins i en pressemelding.

Barnesoldater får en stadig mer sentral rolle på slagmarken for terrorgruppen, som er under hardt press fra flere kanter:

De siste ukene har irakiske og kurdiske sikkerhetsstyrker – støttet av utenlandske spesialsoldater og fly - startet offensiver mot en rekke IS-kontrollerte byer og områder i Syria og Irak.

Forbereder voldsomt slag

Et av målene er storbyen Fallujah, om lag syv mil vest for Bagdad. Her har IS-terrorister holdt byens 330.000 innbyggere i et jerngrep etter at de erobret storbyen i januar 2014.

Flere tusen irakiske regjeringssoldater har den sistes uken rykket stadig nærmere byen – og det som trolig blir det voldsomste slaget mot IS i terrorgruppens historie.

Artikkelen fortsetter under bildet

DE HELDIGE: Flere titusener har klart å flykte fra Fallujah og kampene som nærmer seg, som disse barna i Alexanzan-leiren utenfor Bagdad. Minst 20.000 barn - og dobbelt så mange voksne - er fortsatt fanget i Fallujah. Foto: Sabah Arar Afp

Sammen med regjeringsstyrkene er en svært brokete forsamling av sjia– og sunnimuslimske militsgrupper, flere av dem støttet av utenlandske krefter som Iran.

Samtidig blir minst 50.000 sivile nektet å forlate Fallujah, der de nå er fanget sammen med IS-styrkene.

– De behandler folk verre og verre for hver dag. Det virker som de er i ferd med å få panikk, sier Fallujah-innbygger Abu Mohammed al-Dulaimi på telefon til AFP.

DEN DØDSDØMTE BYEN: Bastion for Saddam Hussein, åstedet for USAs blodigste bykrig siden Vietnam og arnested for det som ble til Den islamske stat (IS) – dette er historien om Fallujah.

De få som klarer å komme seg ut, blir samlet i leirer utenfor byen. Inne i Fallujah er innbyggerne iferd med å gå tomme for mat, vann og medisiner.

– De er svært traumatiserte, de er livredde og har ikke hatt tilgang på mat, vann eller medisiner på månedsvis. Den siste humanitære hjelpen som nådde frem til Fallujah var i september i fjor. De som kommer hit forteller at de har overlevd på å spise råtten ris og yoghurt, dadler og drukket skittent vann fra elven, sier norske Becky Bakr Abdulla (27) fra Flyktninghjelpen som jobber i en av leirene omtrent midtveis mellom Bagdad og Fallujah.

Vil stenge IS-porten til Europa

Samtidig melder Reuters at tusenvis av amerikanskstøttede soldater nå starter en offensiv for å ta tilbake et stort område av det nordlige Syria fra den såkalte islamske staten (som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh).

Det er amerikanske regjeringskilder som kommer med opplysningene til nyhetsbyrået.

Målet for offensiven er å avskjære IS’ sin tilgang til den tyrkiske grensen i områdene rundt Manbij. For det er over denne grensen mange fremmedkrigere har kommet, for å slutte seg til terrorgruppen.

EKSKLUSIVT VG-INTERVJU: «Abu» smugler IS-terrorister inn i Syria

Operasjonen startet tirsdag, og det er forventet uker med kamphandlinger.

En amerikansk militærtjenestemann sier til Reuters at «dette er signifikant fordi det er deres siste gjenværende trakt» til Europa.

Støttet av spesialstyrker

PÅ PLASS: Amerikanske spesialstyrker fotografert ved Fatisah nord for IS-hovedstaden Raqqa tidligere denne uken. Foto: Delil Souleiman Afp

Et lite antall amerikanske spesialsoldater vil støtte offensiven på bakken. De vil opptre som rådgivere og oppholde seg litt bak frontlinjen, ifølge amerikanske Centcom. Tjenestemannen understreker at amerikanerne ikke skal delta i kamphandlinger.

Angrepet vil også få luftstøtte fra den amerikanskledede koalisjonen. Reuters melder også at det vil være landbaserte utskytningsposisjoner på den tyrkiske siden av grensen.

SE BILDENE: Her er amerikanske spesialstyrker i Syria

Årsaken til at Tyrkia er engasjert skal være at denne operasjonen i all hovedsak gjennomføres av arabiske syrere, kke den kurdiske YPG-geriljaen, som kun utgjør en femte- eller sjettedel av styrken.

Les også: Amerikanske spesialstyrker får refs for YPG-emblem

- Såret IS farligere

Tyrkia anser YPG som terrorister, og er svært skeptiske til at kurdiske grupper skal få kontroll over større områder ved grensen til Tyrkia.

IS har tapt store territorier og viktige byer i begge land, og mistet minst 30-35 prosent av området de kontrollerte for to år siden.

BAKGRUNN: Derfor er kampen mot IS i Irak så vanskelig

Men hva vil egentlig skje når IS er presset tilbake? VGs kommentator Per Olav Ødegaard er ikke i tvil:

«Når de jages på retrett vender de tilbake til sine røtter i terrorisme. Forløperen til IS, al Qaida i Irak, startet med å terrorisere sjiamuslimer i et forsøk på utløse sekterisk krig. Ekstremistene er like besatt av denne tanken i dag, og når det ikke kan vinne militært forsøker de med terror å skape kaos og konflikt. Slik utgjør et såret IS også en stor trussel for Europa», skriver han.

LES HELE KOMMENTAREN: Et såret IS er enda farligere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder