FYLLER VERDENSHAVENE: Det er anslått at mellom 15 til 51 billioner mikroplast-partikler fra kosmetikk flyter rundt i verdenshavene. FOTO: Fred Dott/Greenpeace Foto:

Britiske politikere vil ha forbud mot mikroplast

Kosmetiske ansiktsskrubber alene sørger for at 86 tonn mikroplast blir skylt ut i havet årlig. Bare fra Storbritannia.
Nå vil britiske politikere forby mikroplast.

Inger Lise Hammerstrøm
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge avisen The Guardian foreslår britiske parlamentsmedlemmer å forby mikroplast som forekommer i kroppsskrubber, tannkrem og andre hygieneartikler. Grunnlaget for forslaget er forurensingen det forårsaker for livet i havet.

Ifølge avisen står det årlige konsumet av kosmetiske ansiktsskrubber i Storbritannia alene for at 86 tonn mikroplast blir skylt ut i havene.

Les mer her: Naturvernforbundet advarer mot miljøfarlig plast i kosmetikk

Etterlyser mer forskning

Ifølge parlamentets hjemmesider har medlemmer av miljøkomiteen nå foreslått et forbud som skal tre i kraft innen utgangen av 2017.

I tillegg etterlyser komiteen mer forskning på effektene av mikroplast, og argumenterer med følgende.

«Hvis man spiser seks østers er det sannsynlig at man får i seg 50 mikroplast-partikler. Det finnes relativt lite forskning på de potensielle effektene det har på vår helse eller det marine livet.»

Les denne også: 88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Oppfordrer til forbud i Norge

Tidligere i sommer ble en ny norsk studie på mikroplast offentliggjort. Den viste at tre prosent av torsken langs norskekysten inneholdt plast.

Naturvernforbundet skriver på sine hjemmesider at relativt høye konsentrasjoner av miljøgifter har blitt funnet på overflaten av mikroplast.

Fagrådgiver i Naturvernforbundet og marinbiolog, Per-Erik Schulze sier til VG at han er mest bekymret for hvilke skadevirkninger de aller minste plastpartikelene gir i kroppen.

– Vi vet at hvis vi svelger en mynt så vil den komme ut igjen i den andre enden, det samme vil skje med større plastbiter. Men nanopartiklene er kjent for at de kan trenge inn i huden, og videre inn i blodet, sier han og forklarer.

–Når du barberer deg med for eksempel barberskum som inneholder nanopartikler av mikroplast, og du kutter deg vil de partiklene gå inn i blodet.

–Hvilken skade gjør disse partiklene når de kommer inn i blodet?

–Vi vet at det ikke er heldig å få asbest og andre vanskelig nedbrytbare partikler i blodet, eller via luftveiene. Det er påvist partikler fra mikroplast på lungevevet hos folk med kreft. De opptaksveiene der er skumlere enn gjennom det du spiser, sier Schulze.

Han mener det er betenkelig at det er lov å selge produkter med mikroplast.

– At du får selge hundrevis av tonn mikroplast uten at du vet effekten av det er betenkelig. Testene som blir gjennomført på disse produktene er ikke gode nok. De viser bare de allergireaksjoner og ikke hvilke konsekver de har for næringskjeden.

Fagansvarlig for hav og Arktis i Greenpeace Norge, Halvard Haga Raavand, oppfordret i et intervju publisert på Greenpeace sine hjemmesider Norge til å forby mikroplast.

– Stortinget har bedt regjeringen legge fram et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter, og Greenpeace forventer at regjeringen følger opp dette, og forbyr mikroplast på lik linje med blant annet USA, sier Raavand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder