Australias statsminister Malcolm Turnbull tar ikke selvkritikk for at landet sender asylsøkere til Nauru og Papua Ny-Guinea. Foto: Reuters / NTB scanpix
Australias statsminister Malcolm Turnbull tar ikke selvkritikk for at landet sender asylsøkere til Nauru og Papua Ny-Guinea. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Reuters / NTB scanpix

Australia refses for å la overgrep mot asylsøkere passere

UTENRIKS

Australia har med overlegg latt være å reagere på overgrep mot asylsøkere på stillehavsøya Nauru for å avskrekke andre mot å komme med båt for å søke asyl, ifølge Amnesty og Human Rights Watch.

  • NTB
Publisert:

Menneskerettseksperter besøkte øya i juli og intervjuet 84 personer som er sendt til øya av australske myndigheter. De konkluderer med at flyktninger og asylsøkere blir utsatt for «alvorlig mishandling, umenneskelig behandling og forsømmelse».

– Det at regjeringen unnlater å ta fatt i alvorlig mishandling, fremstår som en villet politikk for å hindre flere asylsøkere i å ankomme med båt, skriver de to organisasjonene.

Den australske regjeringen avviser kritikken og anklager Amnesty for ikke å ha snakket med landets innvandringsdepartement før undersøkelsen ble gjennomført.

– Blir psykisk syke

Blant dem som ble intervjuet, er personer fra Iran, Irak, Somalia og Afghanistan. De forteller at de har utviklet alvorlig angst, søvnproblemer, humørsvingninger, langvarig depresjon og kortvarig hukommelsessvikt. Livet på øya er som å sitte i fengsel, mener de.

– Folk her har ikke noe virkelig liv. Vi overlever bare. Vi er døde sjeler i levende kropper. Vi er bare skall. Vi har ikke noe håp eller motivasjon, sier en kvinne.

Asylsøkere på Nauru har fra i fjor kunnet bevege seg fritt på øya. Men ifølge menneskerettsekspertene er forholdene utenfor sentrene «forferdelige». Asylsøkere er blitt slått, ranet og trakassert av enkelte lokale innbyggere.

Færre drukninger

– Å drive voksne og til og med barneflyktninger til den ytterste grensen med alvorlig mishandling, synes å være en av Australias intensjoner på Nauru, sier Michael Bochenek fra Human Rights Watch, en av de to ekspertene som nylig besøkte øya.

Til tross for kraftig kritikk fra både leger, jurister og aktivister har den australske regjeringen forsvart sin asylpolitikk ved å vise til at antall båtflyktninger og drukninger i havområdene utenfor Australia er redusert.

Men journalister og aktivister som jobber for asylsøkernes rettigheter, sier at regjeringen er lite åpne om hva som foregår ved sentrene på Nauru og Papua Ny-Guinea. Kun et fåtall personer har fått lov til å komme inn og se på forholdene de siste årene.

Grunnlovsstridig

Om lag 442 asylsøkere er plassert på Nauru, mens ytterligere 854 befinner seg på øya Manus, en del av Papua Ny-Guinea, per 30. juni, ifølge tall fra australske myndigheter.

Nylig varslet Papua Ny-Guinea at senteret på Manus vil bli stengt etter at landets høyesterett fastslo at det er ulovlig og grunnlovsstridig å tvinge folk til å være på senteret.

Domstolen har bedt australske myndigheter komme med en ny plan for bosetting av asylsøkere innen torsdag. Ifølge advokaten Ben Lomai, som representerer flere av asylsøkerne, må australske myndigheter blant annet svare på hvor asylsøkere kan dra hvis de ikke ønsker å være i Papua Ny-Guinea.

Her kan du lese mer om