Trump forsvarer Charlottesville-uttalelser: – Ordene var perfekte

President Donald Trump slår kraftig tilbake mot kritikken, og går til frontalangrep på mediene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Til stor jubel fra tusenvis av supportere entret han natt til onsdag norsk tid scenen i Phoenix. Han har den siste uken møtt krass kritikk for sin tvetydige skyldfordeling etter volden i Charlottesville - og ikke uventet ble dette tema.

– Jeg kunne ikke tatt mer avstand fra handlingene, og kunne ikke fordømt det mer. Men det rapporterer ikke de uærlige mediene om. De er veldig uærlige mennesker.

Kommentar: Trumps nazi-problem

– Ordene var perfekte

Etter å ha tatt en lang pause for å la folk «bue», brukte han ti minutter på å lese opp utdrag fra noen av sine tre egne uttalelser. Han unngikk imidlertid den mest kontroversielle setningen om at «flere sider» hadde ansvar for volden og hatet. Det var nettopp disse ordene som fikk flere til å se rødt, deriblant presidentens egne partifeller.

Se den mye omtalte uttalelsen her:

I kjent stil la han deler av skylden på de «veldig uærlige mediene», som han hevder har fremstilt uttalelsene feil.

– Skrev de at jeg sa at rasisme er ondskap? Jeg talte kraftfullt mot hatet, fordommene og volden, og fordømte sterkt nynazistene, de hvite nasjonalistene og KKK.

– Ordene var perfekte, konkluderte Trump, til stor jubel fra publikum.

Les mer: Kraftige reaksjoner etter Trumps «mange sider»

POPULÆR: Donald Trump var i fyr og flamme da han talte til tusenvis av supportere i Phoenix. Foto: Reuters

Demonstranter med våpen

Utenfor lokalene var det som ventet svært spent stemning mellom Trump-supportere og demonstranter. For å unngå sammenstøt hadde politiet satt opp sperringer, men det hindret selvsagt ikke grupperingene fra å rope og skrike til hverandre.

BEVÆPNET: Det som skal være medlemmer av Redneck Revolt har møtt opp med synlige våpen. Foto: AP

Flere av demonstrantene bar plakater med bilde av presidenten med Hitler-bart, og personer fra begge leire hadde møtt opp med synlige våpen.

Blant dem var demonstranter fra Redneck Revolt, som beskriver seg selv som en «anti-fascist-gruppe». De sier til AP at de er misfornøyde med presidentens kommentarer etter Charlottesville-volden.

Det gikk rolig for seg før Trump gikk på scenen, men ved 06-tiden norsk tid tok politiet i bruk tåregass for å oppløse demonstrasjonene utenfor arenaen.

– Folk begynte å kaste stener og flasker på politiet, sier talsmann for politiet Jonathan Howard.

To personer ble pågrepet for angrep på politiet, men ingen ble alvorlig skadet.

Police seem to be blanketing area in pepper spray. They're broadcasting a message "Leave the area or you'll be sprayed with pepper spray."

Flykter fra Mar-a-Lago: Organisasjoner har avlyst på Trumps Florida-resort

Trosset borgermester

Med sitt besøk, trosset Trump borgermesteren i Phoenix, som fryktet fryktet at besøket ville «piske opp stemningen». Tidligere denne uken tok han derfor til orde for at presidenten ikke skulle komme til byen på nåværende tidspunkt.

«USA har det vondt. Og det i stor grad fordi Trump har dynket rasespenninger med bensin. Med sitt planlagte besøk til Phoenix, frykter jeg at presidenten tenner en fyrstikk. Derfor ba jeg presidenten om å utsette sitt besøk», skrev Greg Stanton i Washington Post.

Jesse Jackson (75) til VG: Trump prøver å rive ned det vi prøvde å bygge opp

PROTEST: Demonstranter og Trump-supportere har samlet seg utenfor Phoenix Convention Center. Foto: AFP

Borgermesteren viste blant annet til presidentens uttalelse om at han vurderer å benåde den omstridte sheriffen Joe Arpaio. 85-åringen ble nylig funnet skyldig i å ha fortsatt å bruke trafikkpoliti målrettet mot innvandrere etter at en føderal dommer fastslo at praksisen var diskriminerende. Han risikerer seks måneders fengsel.

Det har blitt spekulert i om presidenten ville bruke besøket til komme med en kunngjøring, men slik ble det ikke. Fra scenen sa Trump derimot følgende:

– Vel, jeg spår at det kommer til å gå bra med ham. Men jeg gjør ikke noe i dag eller i morgen. Jeg vil ikke være så kontroversiell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder