NY SJANSE TIL UAVHENGIGHET: Sekkepipeblåser Chris Davidson var skuffet da flertallet av skottene stemte nei til uavhengighet ved forrige valg. Om Storbritannia stemmer for å forlate EU, kan han få en ny sjanse. Foto: Harald Henden VG

Forlater britene EU, kan Skottland forlate Storbritannia

MACDUFF, SKOTTLAND (VG) Dersom britene på torsdag stemmer for å gå ut av EU, kan det utløse et nytt krav om uavhengighet fra skottene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Snirklete veier leder frem til brosteinshus med gress på taket. Tåken ligger tungt her i havnen hvor bølgene slår hvitt. MacDuff er akkurat det du forventer av den britiske landsbygda. Stolte av sin særegenhet. Samtidig mener innbyggerne at den europeiske unionen gjør det lettere for dem å bevare nettopp det unike ved hjemstedet.

Mens rundt halvparten av britene like før avstemningen torsdag sier de vil bryte ut av EU, skiller Skottland seg ut som mer EU-positiv enn resten av Storbritannia. Av dem som har bestemt seg, sier rundt to av tre skotter at de vil stemme for å bli, skriver The Scotland Herald.

LES OGSÅ VGs REPORTASJESERIE «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

STOLT MEDLEM: Den lille landbyen MacDuff er en typisk skotsk landsby hvor et flertall ønsker å bli værende i unionen. Subsidier fra EU er viktig for landbruket. Foto: Harald Henden, VG

Dagen før valget er det svært jevnt og umulig å spå utfallet av folkeavstemningen, men skulle flertallet i Storbritannia stemme for å stå utenfor EU, kan de også måtte klare seg uten Skottland.

– Et flertall for brexit vil være tungen på vektskålen for skottene. Det vil bevise en gang for alle hvor langt skottene og britene står fra hverandre, og vil være en gavepakke til den politiske fløyen i Skottland som fortsatt kjemper for uavhengighet, sier Joe Pike, forfatter av boken Project Fear om det skotske uavhengighetsvalget, til VG.

LES MER: Norske bønder skyr EU som pesten – britiske bønder er ihuga EU-tilhengere

«Brexit» blir katalysator

BEDRE SAMMEN: Maureen Wilson vil stemme for å bli i EU. I motsetning til mannen hennes Robert , er hun overbevist om at landene i Europa er «better together». Foto: Harald Henden, VG

Effekten av EU-midler er lett å se her i MacDuff. Opptrekket for båtene i havnen er delvis betalt av EU-midler. Rådgiver i fylket Aberdeenshire, Ross Cassie, sier til Euronews at slik hjelp ikke lenger vil være tilgjengelig og at småbyer som MacDuff vil lide av fraflytting. Derfor kjemper nesten samtlige av de fremste skotske politikerne for å bli i EU.

– Jordbruk er viktig her, og vi nyter godt av en del støtte fra EU. Selv om mannen min er tidligere fisker og derfor vil ut av EU, så kommer jeg nok til å stemme for å bli. Jeg tror vi er «better together» (bedre sammen), sier Marureen Wilson til VG.

Det er mindre enn to år siden skottene sist hadde folkeavstemning om hvorvidt de skulle løsrive seg fra Storbritannia. Likevel har førsteminister Nicola Sturgeon fra det skotske nasjonalpartiet allerede sagt at et «brexit» «nesten helt sikkert» vil utløse et nytt uavhengighetsvalg. Hun forventer da at flere vil slutte opp om et uavhengig Skottland.

LES OGSÅ: Lurer du på hva «brexit» er? Britene er også forvirret

Færre migranter

BEST Å BLI: 30 år gamle Callum McDonald fra MacDuff mener i likhet med unge flest i Skottland at Storbritannia bør bli værende i den europeiske unionen. Foto: Harald Henden VG

En misnøye med antallet migranter som har kommet til Storbritannia de siste årene er et viktig argument for mange av dem som på torsdag stemmer for å forlate EU. Det er i langt mindre grad en utfordring i Skottland enn i England, og kan også være en del av forklaringen hvorfor skotter flest ikke ser noen fordeler med å forlate EU, mener forfatter Joe Pike.

I MacDuff møter VG Callum McDonald (30), som har bestemt seg for å stemme for å bli i EU.

– Jeg har tenkt mye over dette. Jeg tror det er bedre for jobbmarkedet og økonomien at vi forblir medlemmer av EU. Det er nok det sikreste. De fleste av vennene mine stemmer også for å bli. Det er nok bedre for økonomien. Og vi skotter har jo et rykte på oss for å like penger, ler han.

IKKE FORLAT OSS: En engelskmann i Skottland før forrige uavhengighetsavstemning. Blir det er brexit, kan denne mannen finne frem skiltet sitt igjen. Foto: Harald Henden, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder