WHO: Zika-viruset er en global krise

Slik er krigen mot zika-myggen

RECIFE (VG) Zika-viruset er en global folkehelsekrise. Det fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

Krisekomiteen i WHO besluttet mandag å erklære zika-viruset som en global folkehelsekrise, noe som pålegger land å sette i verk en rekke tiltak.

– Det trengs en koordinert innsats, understreket WHO-sjef Margaret Chan under en pressekonferanse i Genève.

Samtidig går den brasilianske hæren hvileløst fra dør til dør i slummen i jakten på mygglarver. Vil de kunne lykkes i å stanse epidemien som herjer på hele kontinentet?

Så du? De er blitt symbolet på zika-viruset

Aksjonerer

Bank, bank.

– God dag, vi er fra den brasilianske hæren, som kjemper mot dengue. Åpne opp!

Soldaten Mauricio (20) står med kamuflasjeuniform og blankpussede støvler utenfor en port i slumområdet Monteiro i byen Recife, nordøst i Brasil.

Genivaldo (56) titter ut av døren. Det er søndag og klokken er 09. Han ble vekket av det uventede besøket.

– Jeg har viruset. Jeg har vært syk i tre måneder. Jeg har feber, hodepine, det verker i ankler og håndledd, og det brenner i øynene, sier 56-åringen.

PÅ JAKT: Mauricio (20) fra den brasilianske hæren inspiserer huset til Genivaldo (56) i slummen i Monteiro, Recife. Foto: Mattis Sandblad , VG

Fire millioner rammede

Viruset han sikter til heter zika, og har fått en verden til å rette blikket mot Sør- og Mellom-Amerika. Opptil fire millioner mennesker i 23 ulike land er smittet, hovedsakelig i Brasil, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). På samme tid har antallet babyer født med mikrokefali (lite hode) skutt i været. Mye tyder på at disse to tingene henger sammen.

Dilma Rousseff, presidenten i Brasil, har erklært krig. Mot mygg. 220.000 soldater over hele landet har fått sin ordre.

Myggen de skal tillintetgjøre, sprer både zikavirus, denguefeber og gulfeber. Våpenet er insektmiddel. Fienden i denne krigen er større enn den største hær, så vidt synlig for det blotte øye, nærmest uhørlig og ekstremt god på å formere seg. Det er ingen enkel kamp Dilma Rousseff har satt seg fore å vinne.

Brasils helseminister Marcelo Castro betegnet mandag zika-epidemien som verre enn først antatt. 80 prosent av dem som er smittet, har ingen symptomer.

Brasilianske forskere mener zika-smitte er årsaken til hjerneskader hos 3.700 nyfødte i landet.

Zikaviruset har spredd seg raskt i Amerika siden det ble oppdaget i Brasil i 2015. I nabolandet Colombia er over 20.000 smittet av viruset, over 2.000 av dem gravide kvinner.

FULLTIDSJOBB: Hæren og kommunen har aksjonert i månedsvis, i to etapper om dagen. Foto: Mattis Sandblad , VG

Et nabolag med sykdom

Denne søndagen banker 40 soldater og 24 kommunalt ansatte på 1500 dører i de fattige strøkene i Monteiro, Recife.

Recife ble nylig rangert som den 37. mest dødelige byen i verden.

PLANEN: 1500 husstander var sirklet inn. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Jeg har ikke fått noe informasjon om zika. Det er første gang hæren er her, sier Genivaldo i døråpningen.

Soldatene inspiserer drikkevannsbeholderen hans, men finner ingenting. Han har lagt et lokk over for å dekke til åpningen, slik at ikke myggen kommer til. Hunnmyggen legger eggene sine der det er vått, og hæren og kommunearbeiderne ser etter bitte små larver som svømmer i vannet.

I nabokvartalet i slummen, bor Penha (62) og sønnen Diego (27). De har ikke lokk over vannet sitt. Oppi den svømmer larvene.

FØLER SEG UVEL: 62 år gamle Penha sier hun har vært syk i tre måneder. I drikkevannet hennes fant hæren mygglarver. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Noen unger falt på tanken og ødela lokket. Siden har den vært vanskelig å dekke, forklarer Penha, som står i slippers med håndkleturban på hodet.

Også hun er syk.

– Det verker i alle ledd. Slik har det vært i tre måneder. Alle naboene mine er syke! sier Penha oppgitt.

Lever i drikkevannet

AKSJON: VG fulgte med da 40 soldater og 24 kommunalt ansatte oppsøkte over tusen husstander i slumområdene i Recife, Brasil søndag morgen. Her får hæren utlevert insektgift. Foto: Mattis Sandblad , VG

Soldatene putter en måleskje pulverisert insektmiddel i vanntanken. Nå kan de drikke trygt i noen dager. En av årsakene til at zika-viruset rammer de fattige hardest, er at i slumområdene er vannsirkulasjonen lavere. Nå i det tørre sommerhalvåret kan det gå fire-fem dager uten nytt vann, som gjør at beboerne sparer på vannet. Dette gir myggen mange yngleplasser.

Les også: Hun slo alarm om zika-viruset

Foreløpig går den sterkeste advarselen ut mot gravide, som trolig kan påføre fosteret mikrokefali dersom de blir stukket av myggen. Men mistanken om at zika-viruset er enda mer nådeløs, øker. En eksplosiv vekst i utbredelsen av Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser, har fått WHO til å sperre opp øynene.

Tror de utgjør en forskjell

OPPVAKTE: Barna i gatene i Monteiro fulgte nysgjerrig etter soldatene. Foto: Mattis Sandblad , VG

Soldaten Mauricio bruker dag og dag inn til dør-til-dør-aksjon i Recife.

– Jeg tror det vi gjør hjelper, fordi det kan bidra til å forebygge at viruset sprer seg, sier han til VG.

– Dette er en reell krig. Vi kjemper mot en epidemi, sier 20-åringen.

Vanja Nunés (38), koordinator for den kommunale zika-innsatsen i Recife, har vært ute i nabolagene siden april i fjor. Viruset bredde om seg i hele 2015, og startet nettopp her i den nordøstlige delstaten Pernambuco.

Les også: En danske og en svenske smittet

– Er krigen mot mygg en krig det er mulig å vinne?

– Vi driver med skadebekjempelse. Det holder ikke bare å vinne krigen. Vi må få ned antall mygg og antall rammede. Det tar tid. Det er en fulltidsjobb, svarer Nunés.

LARVEFRITT: Edmundo (61) driver et bilvaskeri midt i det fattige nabolaget. Han forteller soldaten Mauricio at han ikke har dekket vanntanken, men at han renser den hver dag. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Hvor høyt er kunnskapsnivået hos innbyggerne?

– Vel, folk har bare hørt om denguefeber. Nå er det et nytt virus som sprer seg. Mange synes det er forvirrende og vanskelig å forholde seg til.

Nunés er overbevist om at zika-viruset har flere konsekvenser enn mikrokefali, ettersom viruset går til direkte angrep mot menneskets nevrologiske system.

Selv bruker hun ikke myggspray, enda så tett på sykdom og mygg hun er.

– Først var jeg redd, men så fikk jeg aldri viruset og hverdagen gikk videre, sier Nunés.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder