Flom av europeere har reist til Syria og Irak for å delta i krig: Her kommer fremmedkrigerne fra

Forsker: Fremmedkrigerne kan være noen av de mest brutale

Se grafikk over Europas jihadister

Ferske tall anslår at totalt 4000 europeere har meldt seg til det de mener er «hellige krig» i Irak og Syria.

  • Camilla Bergland

Kidnappinger, sexslaveri og bestialske massedrap. Dette er bare noe av den smerten IS og andre terrororganisasjoner har påført minoriteter, kidnappingsofre og journalister og vanlige innbyggere det siste året. Allikevel har antall europeiske fremmedkrigere som reiser til Syria og Irak for å bidra i den «hellige krigen» økt betraktelig i enkelte land.

Tallene er hentet fra Det internasjonale senter for forskning på radikalisering og politisk vold (ICSR). Tallene vil bli presentert i sin helhet i begynnelsen av februar, men i helgen la terrorforsker og direktør for forskningssenteret, Peter Neumann, ut en Twitter-melding, som indikerer økning.

Les også VG-intervju med fremmedkrigere i Syria: Derfor ble vi IS-krigere.

Ifølge førsteamanuensis ved høyskolen i Oslo, Lars Gule, har oppmerksomheten rettet mot IS det siste året ført til at flere reiser.

– Tallene så ut til å ha nådd et metningspunkt vinteren 2013 og våren 2014, men så dukket IS opp. De satser på direkte rekruttering, og presenterer seg som en velferdsstat med jobbmuligheter, brukbare lønninger, skole og velferdsordninger. Men det er nok fremgangen IS har hatt på slagmarken som har vært avgjørende for at mange har reist.

FRA BELGIA: Bildet viser en belgisk IS-kriger som var stasjonert i den syriske byen Deir Ezzor i høst, da VG snakket med han. Foto: Privat,

– Betydelig utfordring

Frykten for at de blir mer radikalisert, og samtidig får utstrakt våpenopplæring er stor. Tallene fra forskningssenteret indikerer at antall fremmedkrigere fra terrorrammede Frankrike har økt.

I sommer, etter at IS hadde gjort massive fremskritt i nordlige Irak, og manifistert kontrollen i nord-østlige Syria, var antall europeiske krigere fra Frankrike 800. Ifølge Neumanns tall har det steget til 1200.

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, mener den ufattelige brutaliteten til IS har appell på fremmedkrigerne. Foto:Mattis Sandblad,VG

Frankrikes statminister, Manuel Valls, sa under en pressekonferanse onsdag at antall personer som er knyttet til nettverk i Irak og Syria, har økt med 130 prosent det siste året. Nesten 3.000 må ifølge statsministeren overvåkes som følge av utviklingen.

LES SAKEN: Europas terrorhær (krever VG+ abonnement)

Gule mener tallene viser at Frankrike har sviktet i sin integreringspolitikk.

– Frankrike har betydelige utfordringer av sosioøkonomisk karakter når det gjelder å integrere innvandrere generelt og muslimer spesielt. Men dette gjelder ikke bare Frankrike. Vi ser at fremmedkrigerne kommer fra flere land rundt om i verden, sier han.

70 har reist

I Belgia har også tallet økt. I sommer var tallet på rundt 300, nå er det oppe i over 400. Belgisk politi hevder at forrige ukes aksjon i Verviers, der to unge Syria-farere ble drept, er en del av en landsdekkende operasjon for å slå til mot Syria-farere som oppholder seg i landet.

Les også: Slik vil Europa stanse terroren

Nesten nederst på listen til Neumann finner vi Norge, med 60 personer. Selv om nye tall fra PST indikerer en økning.

– De siste tallene er at det er rundt 70 personer som har dratt fra Norge for å knytte seg til terrororganisasjonen, sier Martin Berntsen i PST til VG.

I november i fjor la PST frem en ny trusselvurdering hvor de konkluderte med at det kan komme til å komme et terrorangrep på norsk jord innen 12 måneder.

– Ekstrem islamistisk terror i Europa har de siste årene vært preget av lite komplekse angrep, utført med våpen og virkemidler som er enkle å anskaffe og bruke. Angrepene har i økende grad blitt rettet mot lett tilgjengelige, men symbolske mål. Slike angrep kan være vanskelige å forhåndsvarsle, skriver PST.

LEDENDE TERRORFORSKER: Thomas Hegghammer ved FFI. Foto: ,

Sverige har de siste månedene oppjustert tallene sine, forteller forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer.

I sommer var tallet på fremmedkrigere som hadde reist fra Sverige på 80, mens ifølge tallene fra ICSR er det nå oppe i 160–180.

– De har ett større islamistmiljø og flere muslimer enn Norge. Hvorfor tallet er høyere i Sverige kan også skyldes at man teller forskjellig. Det kan være at de tar høyde for endringer, eller at de har faktiske navngitte personer å forholde seg til.

Brutale

Gule mener at fremmedkrigerne fra Europa kan være blant de mest brutale, noen fordi de er avstumpet etter langvarig krig, andre for å demonstrere lojalitet til IS.

– Brutale fremmedkrigerne vil bevise sin lojalitet ved å demonstrerer at de går hardt til verks mot «Guds fiender», sier han.

– Hvorfor tror du de lar seg påvirke til å reise?

– Det er mange og ulike grunner. Mange gjør det av eventyrlyst, andre er opptatt av å forsvare muslimer, atter andre støtter IS' mål, opprettelsen av kalifatet. Så mange fremmedkrigere føler de må slåss for det samlende islamske kalifatet.

Bekymret for utviklingen

Under minnemarkering for Paris-ofrene brukte NATOs generalsekretær og Norges tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, anledningen til å uttrykke sin bekymring for det økende antallet fremmedkrigere. Han mener det viktigste er å finne ut hvem de er, og hvor fremmedkrigere befinner seg.

– Det vi har sett i Paris bekrefter det mange etterretningstjenester har sagt over lang tid, nemlig at et stort antall fremmedkrigere i land som Syria og Irak øker, og er en sikkerhetsrisikon, sa han til VG under minnemarkeringen.

** De viktigste rekrutteringsområdene utenfor Vest-Europa og Midtøsten, er landene på Balkan og statene som tidligere tilhørte Sovjetunionen. De viktigste er Kosovo, Albania, Bosnia, Russland, Tsjetsjenia, Kasakhstan, Ukraina og Kirgisistan. Andre betydelige områder hvor de utenlandske krigerne kommer fra er Australia, Canada, USA, Pakistan, Kina, Somalia og Afghanistan.

** VG tar forbehold om at tallene som fremkommer i teksten og i grafikken kan ha endret seg. Tallene er hentet fra Det internasjonale senter for forskning på radikalisering og politisk vold (ICSR). Tallene vil bli presentert i sin helhet i begynnelsen av februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder