Ny politivideo setter sinnene i kok: Amerikansk politi skjøt mann som kom ut av bil med hendene i været

En nylig offentliggjort politivideo viser at en politimann skyter en tilsynelatende ubevæpnet mann i det han stiger ut av en bil med hendene i været.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

Politidrap har de siste månedene ført til store protester og opptøyer både i Ferguson i delstaten Missouri og i New York. Nå har det skjedd igjen, denne gangen i Bridgeton i delstaten New Jersey.

Den nylig offentliggjorte videoen, som er filmet fra politibilens dashboard-kamera, viser den episoden som fant sted 30. desember 2014, melder nyhetsbyrået Associated Press.

«Vis meg hendene dine!»

Patruljen stopper en Jaguar etter at bilen ikke hadde respektert et stopp-skilt. Kontrollen starter vennlig, men situasjonen eskalerer raskt etter at den ene politimannen advarer partneren sin om at han har sett et skytevåpen i hanskerommet.

Videoen viser politimannen Braheme Days som gjentatte ganger roper til afroamerikanske Jerame Reid, som sitter i passasjersetet: «Vis meg hendene dine!» og «Hvis du griper etter noe kommer du f*** meg til å dø!».

«Jeg har ingen grunn til å gripe etter noe, bror. Jeg har ingen grunn til å gripe etter noe», sier Reid til politimannen, som fortsetter å rope til partneren sin at Reid griper etter noe.

Minst seks skudd

Politimannen strekker seg deretter inn, tilsynelatende for å fjerne et våpen.

Sjåføren Leroy Tutt holder hendene sine oppå det åpnede vinduet på sin side av bilen. Det er ikke klart hva Reid foretar seg, men Days advarer ham gjentatte ganger om å ikke røre seg.

Noen i videoen sier «Jeg kommer ut og legger meg på bakken», men Days skriker til Reid om å ikke bevege seg.

Døren på passasjersiden åpnes, og Reid kommer til syne. Hendene hans er i skulderhøyde, og er tilsynelatende tomme. I det han stiger ut av bilen, avfyrer politiet minst seks skudd, som tar livet av Reid.

Politimannen Days, som skyter, er afroamerikaner, i likhet med sjåføren og passasjeren i den stoppede bilen. Politimannens partner er hvit.

– Han var ingen trussel

Skyteepisoden har utløst protestmarkeringer i Bridgeton, en småby på rundt 25.000 innbyggere utenfor Philadelphia. To tredeler av byen, som strever med store problemer, er afroamerikanere eller av latinamerikansk herkomst.

Begge politimennene er permittert mens episoden granskes av den lokale påtalemyndigheten, men aktivister krever at saken skal overføres til statsadvokaten i delstaten.

– Videoen snakker for seg selv. Jerame Reid var på ikke noe tidspunkt en trussel og han hadde ikke noe våpen på seg, sier Walter Hudson, grunnlegger og leder av borgerrettighetsgruppen National Awareness Alliance.

– Han gjorde som politibetjenten sa, og politibetjenten skjøt ham, sier Hudson ifølge AP.

36 år gamle Reid hadde sonet omkring 13 år i fengsel for å ha skutt mot politiet da han var tenåring. Han hadde også blitt arrestert i fjor, blant annet for besittelse av narkotika. Days var en av politimennene som arresterte ham.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Ny video sjokkerer USA: Svart mann i rullestol skutt av politiet

 2. Mistenkt knivmann (26) drept av politiets kuleregn

 3. Tenåring skutt av politiet: – Vi er knust og rasende

 4. Politiet skjøt 17 skudd – mente væpnet familiefar (35) måtte stanses

 5. Politiet skjøt 17 skudd – mente væpnet familiefar (35) måtte stanses

Fra andre aviser

 1. Video viser at amerikansk politi skyter mann med hendene i været

  Aftenposten
 2. Voldelige protester etter ny politiskyting i USA

  Aftenposten
 3. USA: Politimann siktes for drap som ble fanget på video

  Aftenposten
 4. LA-politiet har i to år skjult videoen som viser at de skjøt og drepte en ubevæpnet mann

  Aftenposten
 5. Advokat til en av politimennene i Minnesota-skytingen: – Rimelig å være redd for et bakholdsangrep

  Aftenposten
 6. Amy Cooper er blitt verdenskjent for måten hun reagerte på da en farget mann ba henne respektere båndtvangen i Central Park

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no