Seks alvorlig skadet i jordskjelvet i California

Minst 120 mennesker ble skadd i det kraftige jordskjelvet som søndag rammet California, for seks av dem er tilstanden kritisk. Delstatens guvernør Jerry Brown erklærte søndag unntakstilstand etter skjelvet.

Skjelvet er ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey (USGS) det kraftigste som har rammet området siden 1989.

120 mennesker ble behandlet på intensivavdelingen ved Queen of the Valley Hospital i Napa, opplyser sykehusets leder Walt Mickens til CNN.

De fleste av de skadde har kutt og skrammer, og mange av dem var blitt truffet av fallende bygningsdeler. Blant dem som fikk mer alvorlige skader er ei lita jente som ble skadd da en peis kollapset. Ingen er så langt meldt omkommet.

Flere branner

Jordskjelvet hadde en styrke (magnitude) på 6 og hadde sitt episenter om lag 6 kilometer nordvest for byen American Canyon nord i delstaten.

Flere tusen mennesker mistet strømmen da skjelvet rammet, og det brøt ut minst seks større branner. Flere av de flyttbare modulhusene som preger områder av delstaten var blant dem som brant. Vannledninger ble ødelagt minst 60 steder, og flere veier i fylkene Napa og Sonoma fikk skader.

Ifølge tjenestemenn i Napa by er det også kommet mer enn 100 meldinger om gasslekkasjer og ødelagte telefonlinjer. Flere historiske bygninger ble også skadd i jordskjelvet.

Napa High School er midlertidig blitt omgjort til et senter for dem som ikke har husly etter skjelvet.

Fare for etterskjelv

Jordskjelvet rammet klokken 3.20 om natten, lokal tid, og folk ble vekket av rystelsene så langt unna som San Francisco, melder Reuters.

– Dette var ikke som noe annet skjelv vi har kjent. Dette var et voldsomt skjelv, sier Napa-innbygger Karen Lynch til CNN. Andre vitner forteller at rystelsene vedvarte i 25 til 30 sekunder.

Jessica Turner fra USGS opplyser til radiostasjonen KCBS at etterskjelv med en styrke på opptil 5 er sannsynlig i løpet av uka.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder