OLJESØL : Bildet viser oljesølet som ble funnet i Sør-Kinahavet 250 kilometer fra Vietnam og 150 kilometer fra Malaysia. Flyet hadde totalt 227 passasjerer, samt et crew på 12 personer. Foto: REUTERS

Siste: Har funnet oljesøl i havet

Boeing-fly med 239 ombord savnet ** Mistet kontakt over Sørkinahavet ** Passasjerenes nasjonalitet offentliggjort ** Frykter for sine kjæres liv

Det er funnet oljesøl i havet under letingen etter det savnede flyet i Sør-Kinahavet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til lørdag forsvant et Malaysia Airlines-fly fra radaren.

Over et halvt døgn etter at flyet skulle ha landet i Beijing, er det nå observert mistenkelig oljesøl utenfor sørkysten av Vietnam, der store mannskaper leter etter passasjerflyet.

Flakene med oljesøl ble observert av fly fra det vietnamesiske luftforsvaret, i følge Sky News.

Oljesølet ble observert 150 kilometer fra øya Thou Chu og et annet 190 kilometer fra det sørligste punktet på Vietnams fastland, i følge nyhetskilder.

- Oljesølet var mistenkelig, men flyet kunne ikke fly lavere. Vi sender redningsskip til området, opplyser Vietnams visetransportminister Pham Quy Chu.

Kort tid tidligere hadde Malaysias statsminister Najib Razak fortalt at det ikke var noen tegn til flyet som forsvant med 239 mennesker om bord.

Nyhetskanalen NBC melder lørdag ettermiddag at det savnede flyet så sent som i 2012 var involvert i en kollisjon med et annet fly på bakkeplan, og skal ha fått revet av deler av den ene vingen i uhellet. Ingen skal ha kommet til skade i denne hendelsen.

Fortvilet

SNAKKER MED PRESSEN: En av de pårørende familiemedlemmer snakker med pressekorpset som har ankommet Kuala Lumpur International Airport. Foto: Reuters


På flyplassen i Kuala Lumpur har engstelige pårørende samlet seg, men de må fortvilet godta at det er lite informasjon å få. En gråtende kvinne haster forbi journalistene og forsøker å skjule ansiktet bak et spedbarn hun har i armene.

Boeing 777-flyet, med flightnummer MH370, tok av fra Kuala Lumpur rett over midnatt natt til lørdag lokal tid. Flyet skulle til Beijing, en tur som normalt tar seks timer.

Flere familiemedlemmer ble lørdag fraktet fra Beijing flyplass, til et hotell i nærheten. Her venter de fortvilt på nyheter om det savnede Boeing 777-flyet, skriver South China Morning Post.
Savner sønn og svigerdatter

Lokman Mustafa (40) hadde sin bror, Suhaili, på flyet.

- Han tok det med 15 av sine kollegaer. De skulle være i Beijing i en måned å se på fabrikker her. Han bor sammen med sin mor, fortalte Lokman til The Guardian.

- Jeg har mistet ett familiemedlem, men det er flere her som har mistet tre og fire familiemedlemmer, legger Lokman til.

Putith Idris fra Kajang fortalte at hennes svigerdatter er blandt de savnede. Hun ble varslet klokken ni lørdag morgen, malaysisk tid.

- Jeg har ikke tenkt meg til flyplassen, men noen andre skal, sier hun.

Gråter

OPPRØRT: En kvinne tørker tårer i det hun forlater område der de pårørende er blitt bedt vente. Foto: AP


På hotellet, som ligger i Lido-distriktet i Beijing, blir de gitt mat og drikke mens de venter på flere nyheter om de savnede, melder BBC.

En pårørende på flyplassen fortalte at hans 60 år gamle kone er på flyet, sammen med en tur-gruppe på 20 andre personer, skriver den kinesiske avisen.

Nyhetsbyrået AP melder om en gråtende kvinne, som sitter på en av de pårørendes Shuttle busser.

- De vil ha oss på hotellet. Det kan ikke være bra, overhørte AP henne si.

Familiemedlemmer er kontaktet

TALSMANN: Fuad Sharuji, fra selskapets ledelse under pressekonferansen natt til lørdag. Foto: REUTERS


Samferdselsdepartementet i Malaysia forteller at 80 prosent av de savnedes familiemedlemmer skal være kontaktet, skriver BBC.

- Vi gjør alt som står i vår makt for å lokalisere flyet. Vårt håp er at folk forstår at vi er så åpne og raske som mulig med informasjon om hendelsen. Men vi vil være sikre på at informasjonen er bekreftet, sier Malaysias transportminister Hishamuddin Hussein til BBC News.

Da flyselskapet informerte om det savnede flyet ved 01.30-tiden norsk tid var det gått nærmere åtte timer siden avgangen fra Kuala Lumpur.

Kaotisk

Men informasjonen om flystyrten er sprikende og kaotisk i morgentimene norsk tid :

Malaysias transportminister avviser meldingen om at flyet har styrtet sør for en øy utenfor kysten av det sørlige Vietnam og sier også at vraket ikke er observert. Noe nøyaktig sted for flystyrten er ikke fastslått, ifølge ministeren.

SAVNET: Et Boeing 777-200ER-fly fra Malaysian Airlines i Nairobi. Det er et slikt fly som er savnet. Foto: AP


Samtidig kom en ny melding fra Vietnam. En talsmann for Vietnams nasjonale redningstjeneste, generalløytnant Pham Hoai Giang sier at flyet er styrtet og ikke lenger har status som savnet.

Malaysia Airlines melder at de jobber kontinuerlig med myndighetene som har aktivert sin søke- og redningstjeneste for å lokalisere det styrtede flyet.

Oppga nasjonalitetene

Ifølge flere medier melder nå Malaysia Airlines at man mistet kontakt med flyet over sjøen i Sørkinahavet.

Vietnamesiske myndigheter bekrefter at man mistet kontakt med flyet mens det var i luftrommet over provinsen Ca Mau sør i landet, skriver AFP.

HAR IKKE LANDET: Dette bildet fra Beijing internasjonale flyplass viser informasjonstavlen med informasjon om flyruten til det malaysiske flyet. Foto: XINHUA


På en pressekonferanse klokken 04 norsk tid opplyste Malaysian Airlines følgende om passasjerenes nasjonalitet:

Kina: 152 passasjerer pluss et spedbarnMalaysia: 38 passasjererIndonesia: tolv passasjererAustralia: syv passasjererFrankrike: tre passasjererUSA: tre passasjerer pluss et spedbarnNew Zealand, Ukraina og Canada: to passasjerer fra hvert landRussland, Italia, Taiwan, Nederland og Østerrike: Én passasjer fra hvert land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder