«DEEP THROAT»: FBI-toppen Mark Felt ga viktige ledetråder til journalistene som avslørte Watergate-skandalen. Bildet til høyre er fra 2005, da han avslørte seg selv i Vanity Fair. Foto: AP

Watergate-skandalens «Deep throat» er død

(VG Nett) Mark Felt er død, 95 år gammel. Den tidligere FBI-toppen var en viktig kilde i avsløringen av Watergate-skandalen, som førte til at USAs president Nixon gikk av.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Watergate-skandalenMark Felt

Den tidligere FBI-agenten sovnet stille inn i natt norsk tid på et pleiehjem i Santa Rosa i California, hvor han har bodd siden august, melder Washington Post.

FBI-toppen Felt er mest kjent som «Deep throat», den mest berømte anonyme kilden i amerikansk historie.

Felte presidenten

Mark Felt, som på toppen av karrieren var nestkommanderende i FBI, avslørte nemlig seg selv i 2005 som den som hadde hjulpet journalisten Bob Woodward fra Washington Post med viktige ledetråder i den såkalte Watergate-skandalen tidlig på 1970-tallet, som endte med at president Richard Nixon gikk av.

Avisen avdekket skritt for skritt hvordan personer i valgkomiteen til republikaneren Nixon hadde organisert et innbrudd i Demokratenes hovedkvarter, Watergate.

Kildevern

Journalist Bob Woodward holdt løftet sitt om å ikke avsløre identiteten til «Deep throat» før etter hans død, og ble meget overrasket da Mark Felt valgte å stå fram i Vanity Fair.

Woodward var faktisk så nøye om å verne om sin kilde at han ikke introduserte han overfor sin nærmeste kollega Carl Bernstein (som også var med på avsløringen) før i år - hele 36 år etter at de rullet opp Watergate-skandalen, ifølge The New York Times.

GRAVEJOURNALISTER: Bob Woodward (t.h.) og Carl Bernstein jobbet begge for Washington Post da de avslørte Watergate-skandalen. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder