Den første fluktbilen funnet

Charlie Hebdos sjefredaktør drept

3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

PARIS (VG) «Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot politiet.

 • Marthe Berg
 • Lars Håkon Grønning
 • Monica Bring Estensen
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fem år gammel

Utsagnet ble ropt mot politiet som forsøkte å stanse skytterne, etter angrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i Paris, viser en video som er publisert på BFM TV.

Det brøt deretter ut en skuddveksling mellom terroristene og politiet, hvor det skal ha blitt løsnet over 50 skudd.

Gjerningsmennenes identitet er foreløpig ikke kjent, men øyenvitner forteller til Le Parisien at gjerningsmennene hevdet de var fra al Qaida.

Hittil er tolv personer bekreftet drept i angrepet. Blant de drepte er minst to politibetjenter og fire tegnere, ifølge AFP.

I tillegg er et 20-talls personer såret, fire av dem kritisk skadet.

Jakter tre gjerningsmenn

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve opplyser onsdag ettermiddag at store politistyrker jakter på tre gjerningspersoner. Hele 3000 politifolk er ifølge franske L'Express satt inn i jakten.

Cazeneuve sier at de gjør alt de kan for å «nøytralisere de tre kriminelle som begikk denne barbariske handlingen», melder AFP.

Yves Cresson, som jobber i nabobygget til Charlie Hebdo, ble vitne til at gjerningsmennene først gikk inn i feil bygning, før de innledet det dødelige angrepet mot satiremagasinet. Terroristene tok seg inn i bygningen der Cresson arbeider og skjøt flere skudd gjennom dører og vinduer, før de forlot bygningen. Ifølge vitner var de ikledd skuddsikre vester, i tillegg til maskene.

Skytterne stakk av i en sort Citroën etter angrepet, og er fortsatt på frifot. Det meldes også at de kan ha tatt et gissel, men dette er ikke bekreftet.

Fluktbilen skal ifølge Le Figaro ha blitt funnet forlatt i bydelen 19. arrondissement, i Paris, ikke langt ifra stedet der de tolv personene ble drept.

Gjerningsmennene skal så ha fortsatt flukten i to biler, en Renault Clio og en grå Ford, på utsiden av ringveien i Paris.

Saken fortsetter under bildet.

FLYKTET I DENNE BILEN: Fransk politi og etterforskere undersøker fluktbilen som ble brukt da skytterne stakk av etter å ha drept 12 personer i redaksjonslokalene til den satiriske avisen Charlie Hebdo. Gjerningsmennene er fremdeles på frifot. Foto:Dominique Faget,

Tvang ansatt til å åpne

Corinne Rey, kjent som Coco, jobber som tegner for ukebladet, og skal ifølge The Guardian ha blitt truet til å slippe terroristene inn i bygningen.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen. Da jeg kom frem til døren på redaksjonslokalet, dukket to maskerte og bevæpnede menn opp og brutalt truet oss.

– De ville inn, og jeg tastet koden. De skjøt Wolinski og Cabu. Det hele varte i fem minutter. Jeg søkte tilflukt under et skrivebord. De snakket perfekt fransk og hevdet de var fra al Qaida, sier hun til den franske avisen l'Humanité.

En av journalistene i avisen opplevde også terroristene på nært hold, og delte et bilde på Twitter som viste en person som ble fraktet ut av lokalene og inn i en sykebil, mens angrepet foregikk.

«Angrepet av to maskerte menn på kontoret til Charlie Hebdo. Vi har søkt tilflukt på taket», tvitret vedkommende.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ VAKT: Franske soldater patruljerer gatene rundt Eiffeltårnet i Paris, der terrorberedskapen er hevet til høyeste nivå Foto:Gonzalo Fuentes,Reuters

Sjefredaktør blant de drepte

Charlie Hebdos sjefredaktør og tegner Stéphane «Charb» Charbonnier er blant de drepte i terrorangrepet mot det satiriske ukebladet, melder nyhetsbyrået AFP. Han ble 47 år.

Ifølge BBC har Charbonnier mottatt drapstrusler ved tidligere anledninger, og skal den siste tiden ha levd med politibeskyttelse. Livvakten hans ble også drept i angrepet.

– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren «Charb». Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo», melder NTB.

Få minutter før onsdagens angrep la det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

Saken fortsetter under bildet.

DREPT AV TERRORISTENE: Charlie Hebdos sjefredaktør Stephane Charbonnier skal være blant ofrene i skytedramaet i Paris, ifølge flere medier. Her fotografert i forbindelse med et tidligere angrep mot ukebladet. Foto:,Mehdi Chebil / Polaris

Politiet sikrer omstridt forlag

Politiet i Paris sikret kort tid etter angrepet mot Charlie Hebdo også forlaget Flammarion, som onsdag skulle gi ut den siste romanen til omstridte Michel Houellebecq, ifølge NTB.

Også danske Jyllands-Posten har hevet sikkerhetsnivået etter angrepet mot det franske satiremagasinet. Avisen publiserte i 2005 flere Muhammed-karikaturer, noe som førte til store protester i den muslimske verden. Minst 50 mennesker ble den gang drept i voldelige demonstrasjoner.

Politiet i New York vurderer nå om de også skal heve sikkerhetsnivået hos egne aviser på bakgrunn av hendelsen i Paris onsdag, skriver New York Daily News.

Rystet av terrorhandlingen

En av avisens redaktører, Gerard Biard, befant seg i London da hans redaksjon ble angrepet, skriver BBC.

Han er rystet over nyhetene om arbeidsplassen og sine kolleger, en nyhet han mener det er vanskelig å forstå.

– Jeg forstår ikke hvordan folk kan angripe en avis med våpen. En avis er ikke et krigsvåpen, sier han, ifølge BBC.

Biard kjenner ikke til at avisen skal ha mottatt noen form for trusler i forkant av angrepet.

Barn holdes inne

Alle skolebarn og personer på institusjoner holdes nå innendørs, ifølge den franske avisen Le Parisien. Alle utflukter er avlyst inntil dramaet er avklart.

Frankrikes president François Hollande innkalte i formiddag til hastemøte, og Paris har hevet sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå. Både Hollande og den franske justisministeren, Christiane Taubira, reiste umiddelbart til Charlie Hebdos redaksjonslokaler da meldingen om skytedramaet ble kjent.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal de to gjerningsmennene ha begått det dødeligste terrorangrepet som har vært i Frankrike de siste to tiårene, og tidenes verste angrep mot fransk presse.

Norske eksperter mener at angrepet i Frankrike kan føre til økt frykt og polarisering i Europa, og at man har gått rundt og fryktet et slikt angrep.

HER SKJEDDE ANGREPET: Redaksjonslokalene til Charlie Hebdo ligger i utkanten av Le Marais, et av de mer populære turistområdene i Paris. Foto: ,

Les også

 1. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

  Flere personer er drept etter at det har blitt avfyrt flere skudd mot et satirisk fransk ukeblad.
 2. Per Edgar Kokkvold: – Trussel fra radikal islam er reell!

  Dette angrepet på Charlie Hebdo viser at trusselen mot oss…
 3. Hollande: - Ingen skal tro at de kan true oss til stillhet

  En rystet president François Hollande nølte ikke med å dra til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris kort tid er etter…

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Terrorangrepet i Paris: Politimann henrettet på fortauet

 2. Tegner ble tvunget til å slippe inn terroristene:  - De snakket flytende fransk

 3. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

 4. Erna Solberg om terrorangrepet: – Dette er et forferdelig angrep

 5. Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

 6. Fransk påtalemyndighet: Gjerningsmenn ropte «Gud er stor» på arabisk

Fra andre aviser

 1. 12 personer drept i redaksjon

  Bergens Tidende
 2. Øyenvitne til Aftenposten: - Lyden av skudd ble sterkere og sterkere

  Aftenposten
 3. Minst 12 drepte i skyting i lokalene til fransk satireblad

  Aftenposten
 4. - Redaktør i Charlie Hebdo blant de drepte

  Bergens Tidende
 5. Slik skjedde angrepet i Paris

  Bergens Tidende
 6. Terroren mot Charlie Hebdo: Terrorbrødre jaktes over hele Frankrike

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder