Politiet sirkler inn de terroretterlyste brødrene

Stenger motorvei - store politistyrker har rykket ut

Kan være tungt bevæpnet - trolig rakettkaster i bilen

Skal ha avfyrt skudd på en bensinstasjon

Sky News: - Skal ha søkt tilflukt i stort skogsområde

LONGPONT/OSLO (VG) Cherif Kouachi (32) og Said Kouachi (34), som er etterlyst etter Charlie Hebdo-angrepet, skal være sett like utenfor Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Et vitne hevder overfor Sky News at han så de to gjerningsmennene bevæpnet med automatvåpen idet de flyktet inn i en skog i Aisne-området. Skogen omtales som Frankrikes største og dekker rundt 13.000 hektar.

Ifølge kanalen konsentreres søket om et område fra Soissons, gjennom Longpont og opp til Villers-Cotterêts. Politiet ber innbyggerne i Longpont om å holde seg innendørs, låse dørene og ikke åpne for noen, ifølge lokalavisen L'Union.

Søket vil fortsette utover natten, og sent torsdag kveld melder AFP at fem helikoptre med varmesøkende kameraer deltar i søket.

Totalt er 88.000 politifolk og militærpoliti er mobilisert over hele Frankrike, opplyser Bernard Cazeneuve, innenriksminister i Frankrike, ifølge radiokanalen Europe1.

Like før klokken 23.00 melder Le Parisien at store deler av politistyrkene skal være på vei tilbake til Paris, som kan tyde på at søket trappes ned for kvelden.

Ifølge avisen skal RAID og GIGN være på vei tilbake til Paris, mens det fortsatt vil pågå helikoptersøk og være politistyrker i området. RAID opererer i de store byene, mens GIGN er den franske antiterrorstyrken i resten av Frankrike.

Gjennomsøker hus

Tidligere meldte nyhetsbyrået AFP på Twitter at de to terrormistenkte skal ha blitt sett på en bensinstasjon utenfor landsbyen Villers-Cotterêts nord i Aisne, drøyt ti mil utenfor Paris. De to skal ha kjørt rundt i en Renault med sladdede bilskilter, og vært maskerte og tungt bevæpnet.

Torsdag ettermiddag bekreftet politiet overfor franske medier at det pågikk en aksjon nær byen Villers-Cotterêts, følge L'Express. Her skal bilen de to kjørte, ha blitt satt igjen.

OMFATTTENDE SØK: Politiet går fra hus til hus i den lille byen Corcy nordøst Paris. I tillegg er det meldt om politioppbud på flere andre adresser i fylkene Oise og Aisne, som ligger i regionen Picardie. Foto:Atle Jørstad,

Samtidig gjennomsøkte spesialsoldater det lille tettstedet Corcy, om lag en mil øst for bensinstasjonen de tidligere skal ha ranet. Her søkte spesialsoldatene i hager og hus i jakten på de mistenkte terroristene. VGs reporter på stedet Atle Jørstad kunne melde om stort politioppbud i Corcy, men at flere nå har pakket sammen og forlatt stedet.

I 16.30-tiden meldte også franske myndigheter at den økte trusselvurderingen for Paris også gjelder for regionen Picardie. Fylkene Oise og Aisne ligger i regionen hvor det pågår store politiaksjoner torsdag ettermiddag. ifølge AFP

Ranet bensinstasjonen

Ifølge Le Parisien skal de mistenkte ha ranet bensinstasjonen de torsdag formiddag ble observert ved, og avfyrt skudd. Det var en ansatt der som varslet politiet. Avisen skriver videre at de hadde våpen godt synlig i bilen.

En kilde opplyser til L`Expresse at politiet i Paris har blitt informert om at en hvit Renault Clio skal være på vei mot hovedstaden. Det skal være mye våpen om bord, deriblant trolig en rakettkaster.

Motorveien er stengt ved byen Vauciennes, hvor store politistyrker har rykket ut, opplyser vitner til AFP.

Etter det en av VGs korrespondenter i Paris kjenner til, skal ranerne ha tatt med seg både mat og bensin.

VG-journalist Atle Jørstad er torsdag ettermiddag ved bensinstasjonen der gjerningsmennene sist ble observert, og kan fortelle om store politistyrker langs veiene i nærheten, samt i alle lyskryss og rundkjøringer.

SETT: Cherif og Said Kouachi, etterlyst etter Charlie Hebdo-angrepet. Foto:French Police,Afp

Økt sikkerheten rundt Paris

Liberation meldte torsdag formiddag at politiet i Paris skal ha fått beskjed om å bevæpne seg og gjøre seg klare til å gripe inn mot de mistenkte terroristene. Spesielt gjelder dette politiet som er stasjoner i nærheten av Porte de la Villette – en av mange innkjørsler til den franske hovedstaden.

Politiet har økt sikkerhet og kontroller ved alle innfartsårer til Paris. Samtidig skal president Hollande nå følge situasjonen tett sammen med politiet i den franske hovedstaden.

Det har ikke vært noen bekreftet observasjon fra fransk politi etter at gjerningsmennene skal ha blitt sett på en bensinstasjon, men ifølge Le Parisien konsentrerer politiet torsdag ettermiddag jakten på de terrormistenkte til Crépy-en-Valois, en småby nord for Paris.

Denne kommunen ligger få kilometer fra bensinstasjonen der de to skal være observert torsdag formiddag.

– Hvis dette stemmer kan et døgn med intens jakt snart være over, sier tidligere korrespondent i Frankrike og nyhetsleder i VG, Lars Håkon Grønning.

18-åring meldte seg

Tre personer ble etterlyst i går, og politiet valgte etter hvert å gå ut med bilde av de tre. Det har vært en intens jakt på gjerningsmennene etter angrepet på Charlie Hebdo, der 12 personer ble drept.

Torsdag morgen sa statsminister Manuel Valls til RTL at myndighetene valgte å publisere bildene av de mistenkte fordi «et nytt angrep er vår største bekymring».

Den yngste av de etterlyste mennene, 18 år gamle Hamyd Mourad, meldte seg ved en politistasjon sent onsdag, i Charleville-Mézières, like ved grensen til Belgia.

Mourad var etterlyst sammen med de to brødrene Cherif (32) og Said Kouachi (34), etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris onsdag, der tolv mennesker ble drept og flere kritisk såret.

Frankrikes statsminister Manuel Valls bekrefter i et radiointervju med RTL at de også har pågrepet flere personer i kretsen rundt de ettersøkte terroristene i løpet av natten.

Franske statsborgere

De to mennene som nå er på flukt fra politiet er født i Paris og er franske statsborgere. Foreldrene deres kommer opprinnelig fra Algerie.

Hamyd Mourad er registrert som hjemløs i det franske folkeregisteret, men står oppført med skoleplass i Reims. Nasjonaliteten til Mourad er foreløpig ikke kjent.

Fransk politi har bekreftet at det er disse personene de jakter etter terrorangrepet. Amerikanske FBI er også informert om identiteten til de tre.

Foto: Grafikk: TOM BYERMOEN/SONDRE NILSEN, VG,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder