TERRORSIKTET: Franske spesialstyrker jakter på Said Kouachi (t.v.) og Cherif Kouachi.
TERRORSIKTET: Franske spesialstyrker jakter på Said Kouachi (t.v.) og Cherif Kouachi. Foto:politiet,

Dette er de terrormistenkte brødrene

Skal ha returnert fra Syria i sommer

UTENRIKS

PARIS/OSLO (VG) Fransk politi har utstedt pågripelsesbeslutning på tre personer som de mener utførte
terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

Publisert: Oppdatert: 08.01.15 04:20

De som er siktet for massedrapene er:

Brødrene Said Kouachi (34) og Cherif Kouachi (32), samt Hamyd Mourad (18).

Politiet sendt rett før klokken 03 natt til torsdag ut en etterlysning av de to eldste som er brødre. De ønsket tips fra publikum, men advarte samtidig mot at de mest sannsynlig var bevæpnet og farlige.

Brødrene er født i Paris og franske statsborgere. Foreldrene kommer opprinnelig fra Algerie.

Hamyd Mourad er registrert som hjemløs i det franske folkeregisteret, men står oppført med skoleplass i Reims. Nasjonaliteten til Mourad er foreløpig ikke kjent.

Fransk politi har bekreftet at det er disse personene de jakter etter terrorangrepet. Amerikanske FBI er også informert om identiteten til de tre.

VG oppsøkte sent onsdag kveld adressen som Cherif Kouachi er oppført med i Gennevilliers, like utenfor Paris. Der var det rolig.

Fransk politi har imidlertid bekreftet at det er en pågående politiaksjon i byen Reims, hvor Mourad har skoleplass. Byen ligger rundt 20 mil utenfor Paris.

Pågrepet under Irak-krigen

To av de siktede mennene tok seg inn i redaksjonslokalet etter å ha truet tegneren Corinne «Coco» Rey til åpne døren, som var sikret med kode. Hun hadde nettopp hentet datteren i barnehagen og var på vei tilbake på jobb da terroristene angrep.

12 mennesker ble drept i angrepet, som skjedde ved lunsjtider onsdag. I tillegg ble et tyvetalls skadet. Blant de drepte er åtte journalister og tre polititjenestemenn.

I tillegg til de to terroristene med våpen, mener politiet at en tredje person deltok i anslaget mot satiremagasinet.

BAKGRUNN:Slik skjedde angrepet

Kouachi-brødrene er svært godt kjent av fransk sikkerhetspoliti. Allerede i 2003 var de en del av en gruppe mennesker som jobbet for å sende franske jihadister til Irak. I 2005 ble Cherif Kouachi pågrepet av amerikanske soldater i Irak. Ifølge New York Times skal han da ha opplyst at de ble rekruttert av Farid Benyettou i Addawa-moskeen, nær hjemmet deres i Paris.

Før han ble radikalisert, skal 32-åringen ha arbeidet som pizzabud, ifølge den franske avisen Le Point.

Dømt til fengsel

I 2008 ble Cherif Kouachi dømt til 18 måneders fengsel i Frankrike for å ha hjulpet utenlandske krigere med å komme seg til Irak. Under rettssaken, skal 32-åringen ha uttalt at han ble motivert til å bekjempe den amerikanske koalisjonen i Irak etter å ha sett torturbilder fra det amerikanske fengslet Abu Grahib, skriver AP.

– Jeg trodde virkelig på ideen, skal han ha uttalt, ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge den franske avisen Le Point kom de terrorsiktede brødrene hjem fra krigen i Syria, så sent som i sommer.

Nyhetsbyrået AP skriver at de kobles til et terrornettverk i Jemen. I forbindelse med at de krasjet fluktbilen og kapret en ny, opplyste terroristene at de kom fra al-Qaida i Jemen (AQAP).

Her kan du lese mer om