SLITEN ETTER REISEN: Dette bildet sendt ut av et nyhetsbyrå skal vise apen Fargam rett etter at han har gjennomført sin romferd. Ifølge det iranske offisielle nyhetsbyrået skal kapselen apen satt i ha vært utstyrt med støtdempere for å gi bedre beskyttelse. Foto: AP/Iranian Students News Agency.

Iran: Her er apen Fargam landet etter romferd

Dette bildet skal vise apen Fargam som er landet trygt etter at han har vært på romferd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Iranske myndigheter hevder at landet har sendt en ape ut i verdensrommet og brakt dyret trygt tilbake.

Det er andre gangen Iran melder om en slik rakettoppskyting, første gang var i januar.

Ifølge Irans statlige TV-selskap var oppskytningen av raketten Pajohesh, med lille Fargam (skal bety lovende) godt fastspent i et sete, vellykket. Fargam fikk trolig oppleve intense 15 minutter, der raketten ble skutt ut med en voldsom fart og nådde en høyde på 120 kilometer.

Her skal kapselen med apen ha blitt løst fra raketten og fortsatt tilbaketuren mot jorden i en fallskjerm.

Hevder gjennombrudd

Fargam beskrives som en mannlig ape av rasen rhesus macaque som har brun pels rosa ansikt. Vekten er tre kilo og høyden 56 centimeter. Iranske forskere sier en større ape eller et annet dyr vil bli testet i neste romferd.

Målet er å sende en mann ut i verdensrommet, ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

Iran hevder fra tid til annen at de gjør teknologiske gjennombrudd, men dette er som oftest umulig å verifisere.

Ifølge det statlige TV-selskapet skal raketten ha nye funksjoner inkludert soniske sensorer og avansert elektronikk som har gjort det mulig å overvåke apen.

Flytende drivstoff

President Hassan Rouhani meldte på Twitter at det var en rakett med flytende drivstoff som hadde brakt apen Fagram ut i rommet, og at apen var hentet trygt tilbake. Det skal være første gang Iran bruker denne typen drivstoff. Med flytende drivstoff har raketten lavere hastighet og beskytter dermed astronautene bedre fordi det blir lavere trykk, ifølge IRNA.

Nyheten kommer like etter at Kina gikk inn i historiebøkene da romskipet Chang'e 3 landet på månen lørdag.

Skaper uro

Irans atomprogram har lenge forårsaket bekymring i Vesten og noen av gulfstatene, og meldinger om framskritt i iransk rakettforskning skaper ny uro.

Klarer Iran å utvikle en atombombe, kan landet også ha muligheten til å plassere dem i raketter som kan nå store deler av verden.

- Hvis meldingene stemmer, fortsetter landet å utvikle sine langdistanseraketter på tross av sine tilnærmelser til Vesten med reduksjoner i atomprogrammet, sier Riki Ellison, som er ekspert på rakettforsvar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder