Grensepolitiet i Østerrike strammer grepet: – Vi må vinne tilbake kontrollen

VG vitne til aksjon mot mot menneskesmuglere rett ved grensen

NICKELSDORF/HEGYESHALOM (VG) Her slår myndighetene i Østerrike til mot flyktninger politiet mener har brukt menneskesmuglere for å komme seg over grensen fra Ungarn.

Roy Freddy Andersen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå varsler den nest øverste politisjefen i den østerrikske delstaten Burgenland, som ligger langs grensen til Ungarn, at politiet vil gjøre alt for å vinne tilbake kontrollen over flyktningene, grensen og over situasjonen. Unntakstilstanden må opphøre, mener han.

– Vi må så raskt som mulig tilbake til en normalsituasjon. Vår jobb er å opprettholde lover og regler i Østerrike og Europa. Da må vi få registrert alle som reiser inn i landet uten reisedokumenter. Det er slik Schengen-regelverket er, sier Christian Stella til VG.
Les også: Tillater ekstra bagasje gratis til flyktninger

– Umulig å forberede seg på noe slikt

Vi står på grenselinjen ved grenseovergangen Nickelsdorf. Rundt oss flyter store mengder søppel, klær og matrester. Etter det totale flyktningkaoset i Budapest i forrige uke og i helgen, var Stella og kollegene hans vitne til at hele dagens asylsystem i Europa i helgen brøt fullstendig sammen.

Over 15.000 mennesker strømmet inn over grensen her på noen få døgn. Til fots, langs motorveien, i busser, biler og i tog fra Ungarn.

– Det var en veldig spesiell situasjon. Vi satte inn store, store ressurser, men det kom bare flere og flere. Det er umulig å forberede seg på noe slikt. Først i dag har situasjonen roet seg. Det er vi veldig glade for, forteller Stella.

For under to uker siden håndterte han og kollegene hans en av de verste tragediene landet hans har opplevd siden 2. verdenskrig, da 71 flyktninger ble funnet kvalt bak i en varebil, bare noen kilometer unna der vi befinner oss. En liga med mistenkte menneskesmuglere sitter i varetekt, siktet for å ha organisert smuglingen og det som i praksis ble en dødsfelle.

KAOSTILSTANDER: Grenseovergangen Nickelsdorf er preget av søppel, klær og matrester. Foto: Roy Freddy Andersen , VG

Så du denne? Flyktninger har tatt beina fatt i Danmark

Vil søke asyl i Østerrike

Massedødsfallet har ført til at Stella og grensepolitiet har trappet kraftig opp på patruljeringen i grenseområdene, i skogene og på landeveier, men også ved de ordinære grenseovergangene og de store motorveiene, til tross for at dette er en åpen EU-grense uten passkontroll.

Søndag var VG vitne til at politiet slo til mot en mulig menneskesmugler som de mener smuglet en gruppe irakiske flyktninger på en skogsvei, over grensen ved Nickelsdorf. Et tyvetalls flyktninger, deriblant mange barn, ble tatt hånd av politiet. Ahmed Mohammad (26) fra Kirkut i Irak var en flyktningene.

– Hvor kommer dere fra nå? Har dere sittet på fra Serbia? Hvor gikk dere på bilen? ville en politimann vite mens gruppen ventet på å bli transport bort av politiet til avhør for å sikre bevis mot personen de tror smuglet gruppen inn.

– Jeg vet ingenting. Jeg vet ikke hvor vi gikk på, svarte 26-åringen nervøst, åpenbart redd for å si noe som helst galt som kan sette ham i en vanskelig situasjon.

Mens han ventet på politibilen, innrømmet Mohammad overfor VG at han ikke er registrert som asylsøker i Ungarn eller i et annet Schengen-land. Dette gir han mulighet til å søke om beskyttelse og opphold i Østerrike, som førsteland, i henhold til reglene.

– Jeg tror jeg kommer til å gjøre det. Østerrike er et bra land, de har respekt for folk, sier han.

Les også: Maya (1) er på flukt i Syrias nærområde

PÅ GRENSESTASJONEN: Ahmed Mohammad (til venstre) fra Kirkut i Irak. Foto: Roy Freddy Andersen , VG

Frykter lignende episoder

Politi-nestsjef Christian Stella forteller at østerriksk politi forsøker å håndheve Schengen-reglene. Problemene er på ungarsk side. De har busset tusenvis av flyktninger til grensen og sluppet dem av.

– Hvis vi får en flyktning som allerede har søkt asyl i Ungarn eller er registrert der, skal vi sende vedkommende tilbake. Problemet nå er at Ungarn ikke tar noen imot. Dermed må vi slippe vedkommende innen 48 timer. Vi kan ikke holde på noen, sier Sitter og innrømmer dermed at Schengen-samarbeidet nå er like helstøpt som en sveitserost.

Stella tror det bare er et tidsspørsmål før nye strømmer med flyktninger er på vei fra Ungarn.

– Vi vet ikke hva som kan skje, men det er helt klart at vi frykter flere slike uoversiktlige episoder som vi har hatt i helgen.

Søndag kom signalene om innstramming og normalisering ved grensen også fra Østerrikes bundeskansler Werner Faymann, mens Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán gjentok sin kritikk av Tyskland, som han mener har skapt kaoset ved å signalisere at grensene til landet står åpne for alle.

– Så lenge Østerrike og Tyskland ikke klart sier at de ikke vil ta imot flere flyktninger, vil ytterligere millioner av immigranter komme til Europa, sa Orbán.

Han har fått sterk kritikk de siste ukene og månedene for det mange mener er en umenneskelig flyktningpolitikk og en iskald behandling av flyktninger fra blant annet Syria og Irak.

VIL TILBAKE TIL NORMALEN: Nestsjef for politiet i delstaten Burgenland, Christian Stella, sier at politiet nå prøver å gjeninnføre ordinære rutiner ved grensen. Foto: Roy Freddy Andersen , VG

Les også: Bono sang om Alan under turnéstart

Stiller opp for flyktningene

Kontrastene mellom Ungarn og Østerrike var også slående på grensen søndag. Da VG var på togstasjonen Keleti i Budapest forrige uke, lå trolig 2000–3000 flyktninger, mange av dem kvinner og barn, i og rundt togstasjonen, så godt som uten noen hjelp eller organisering fra noen, aller minst myndighetene.

I Nickelsdorf søndag hadde sivilsamfunnet samlet inn voldsomme mengder klær, sko og mat, som hadde tårnet seg opp, i påvente av flere flyktninger. Helsepersonell og frivillige organisasjoner sto klare til å bistå:

– Jeg synes det er en plikt å stille opp når folk komme til oss og er i en slik situasjon. Jeg føler at jeg er nødt til å stille opp for andre, sier Matthias Schreitl (30) som sorterer klær sammen med Jochen Wakolbinger (36).

Mange av flyktningene som har kommet fra Ungarn de siste dagene og ukene, har stoppet i Østerrike og søkt asyl her. På det provisoriske asylmottaket i Traiskirchen utenfor Wien er det nå så fullt at mange hundre har måttet sove ute i gatene de siste ukene. Myndighetene makter ikke å skaffe husly nok til alle, noe regjeringen til Faymann har fått kraftig kritikk for.

BIDRAR: Sivilsamfunnet i Østerrike har samlet inn enorme mengder klær, sko og mat på grensestasjonen Nickelsdorf. Matthias Schreitl (til venstre) og Jochen Wakolbinger har jobbet hele helgen for å sortere klærne som kommer inn. Foto: Roy Freddy Andersen , VG

Har du lest? Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

– Måtte vekk for å overleve

Utenfor mottaket traff vi ekteparet Ahmed (28) og Widad (28) fra Aleppo i Syria. Begge studerte ved universitet før krigen smadret byen og gjorde det umulig å leve der. De mener det er stormaktenes innblanding i Syria som er årsaken til at landet nå er ødelagt.

– Det er en forferdelig situasjon, absolutt alt har gått galt i landet vårt. Det er stormaktene som har spilt et spill med landet vårt. Vi hadde det bra og levde i et fredelig land helt til stormaktene begynte å blande seg inn. Vi hadde et liv og en fremtid. Det mistet vi. Det er ingenting igjen i Syria. Ingen liv, ingen fremtid, sier Ahmed, som av hensyn til foreldrene som er igjen i Syria, ber oss ikke trykke etternavnet.

Kona Widad har fått med seg debatten om flyktningene i Europa. Hun er svært skuffet over merkelappene enkelte politikere setter på dem som har dratt fra Syria og Irak:

– Vi hadde ingen ønsker om å dra, vi er ikke økonomiske flyktninger, slik vi har sett at mange i vesten har fremstilt oss som. Vi prøvde i det lengste å bli, men til slutt gikk det ikke lenger. Vi måtte vekk for å overleve, sier hun.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder