EUROPAMINISTER: Vidar Helgesen vil gi et vesentlig bidrag til en felleseuropeisk flyktningepolitikk. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto: ,

Norge vil bruke milliarder til å presse Øst-Europa til å ta imot flyktninger

Den norske regjeringen blar opp milliardbeløp i syv år for å få EU-land som i dag ikke vil ta imot flyktninger, til å bidra til et felleseuropeisk flyktningløft.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Men det er ikke en absolutt betingelse at hele beløpet går til flyktningeprosjekt, sier statsråd Vidar Helgesen til VG.

I EØS-ordningen er det 15 EU land som mottar norsk støtte til ulike prosjekt. Den norske Europa ministeren ønsker nå å bruke en stor del av disse pengene til å forhandle med sentral-øst europeiske land, for å få dem til å bruke midlene til flyktningetiltak.

– Vi har et betydelig virkemiddel fra norsk side, EØS-midlene våre, som vil bli et bidrag inn i den langsiktige politiske utformingen i EU. Vi foreslår å bruke EØS-penger til bosetting av flyktninger for styrking av asylsystemet i de landene som er skeptiske til å ta mot flyktninger.

Ansvarsdeling

Slik blir disse landene en del av en europeisk ansvarsdeling, sier Vidar Helgesen – med den formelle tittelen statsråd for EØS-saker og Norges forhold til EU.

IKKE ØNSKET: Syriske flyktninger er ikke ønsket i Ungarn. Nå kan norske EØS-midler forandre på dette. Foto: Harald Henden , VG

Det er ventet at den tyske kansleren, Angela Merkel og Frankrikes president François Holland, om kort tid foreslå overfor EU-kommisjonen å kreve et bindende kvotesystem fra alle de 28 medlemslandene.

Nå vil Norge sukre pillen for de landene som ikke ønsker å ta imot flyktninger ved å bruke EØS-midler til få dem på bedre tanker. Over en periode på syv år, vil den norske regjeringen bidra med flere milliarder kroner.

– Det er slik at mange av de landene som er mest skeptiske til å ta imot flyktninger, også er land som er våre partnere i EØS-ordningen. Vi vil nå gå i forhandlinger med hvert enkelt av disse landene, sier Helgesen.

Motstand

Det er betydelig motstand mot å ta imot flyktninger i flere sentral- og østeuropeiske land. Skepsisen er størst og målbæres kraftigst i Ungarn, hvor behandlingen av syriske flyktninger hver dag er å se på ulike nyhetsplattformer. Landet fører en politikk som er sterkt anti-flyktninger og regjeringen til Viktor Orbán, hardt presset av det høyreekstreme partiet, Jobbik, har lenge vært en prøvelse for EU-ledelsen i Brussel.

– Med vårt forslag tenker vi på det langsiktige behovet for en mer effektiv felles europeisk politikk, og således en mer effektiv ansvarligdeling mellom europeiske land, hvor flere enn i dag tar ansvar for å ta imot flyktninger, sier Europa-statsråden.

NORSK HJELP: Strømmen av flyktninger vil ikke avta. De trengs drastiske tiltak for å takle den fortvilte situasjonen som synes å være uten løsninger. Foto: Santi Palacios , Ap

Solidaritet

Det er Tyskland og Frankrike som sitter i førersetet når det nå skal meisles ut en politikk som dreier seg om solidaritet og en forpliktende holdning til den største flyktningkrisen på europeiske jord siden 2. verdenskrig. Selv om Tyskland lemper på Dublin-avtalen, hvor flyktninger etter reglene skal returneres til det landet i EU hvor de først satte fot, er den tyske kansleren klar på at Dublin-systemet og Schengen-avtalen opprettholdes.

– Norge tar del i denne diskusjonen fordi vi er medlem av Schengen. Gjennom denne har vi en enda tettere integrasjon med EU, enn den vi har med EØS, sier Helgesen.

Det er ventet at det norske forslaget vil hilset velkommen i Brussel. Så langt har EU-landene mislykkes i å finne en felles plattform å stå på. EU-landene spriker og høyrepartiene i medlemslandene i sentral-øst Europa legger et sterkt press på sin respektive regjeringen.

Argumentet i disse landene som stadig gjentas, at det blir en for stor økonomisk belastning å ta imot flyktninger, torpederes når den norske Europa ministeren nå tilbyr milliarder for å bygge flyktningmottak ved hjelp av norske EØS-milliarder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder