VIL BIDRA; Kenneth Bjerkelund har besøkt Liberia flere ganger og håper han kan bidra til at lokalbefolkningen får tillit til vestlige medisiner. Dette bildet er tatt i forbindelse med et tidligere besøk i det Ebola-rammede landet. Foto:Privat,NTB scanpix

Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund (33) har reist til Liberia for å hjelpe Ebola-rammede.

Artikkelen er over seks år gammel

Stavanger-mannen er i Liberia for å spre informasjon om det dødelige viruset i et forsøk på å forhindre spredning. Bjerkelund forteller at han så en kvinne som lå på gaten i hovedstaden Monrovia med tegn på sykdommen.

Hun var ikke langt unna døden, forteller Bjerkelund til NTB.

– Hun hadde alle tegn på ebola, som bloduttredelser på armer og bein. Jeg ble lei meg for jeg er opptrent til å hjelpe mennesker i nød. Her har vi en annen situasjon, det er ingen kur mot ebola, sier han.

LES OGSÅ: Plan-Norge: - Ebola-utbruddet er ute av kontroll

Norske forsvarsveteraner er i gang med et prosjekt for å organisere frivillige til Liberia, Sierra Leone og Guinea for å kjempe mot ebolaviruset.

Det er organisasjonen Making Change som står bak prosjektet. Bjerkelund, som har jobbet ti år i Forsvaret, reiste til Liberia mandag.

Reiser til smitteområde

Om få dager reiser forsvarsveteranen fra hovedstaden Monrovia til en landsby i Foya-distriktet, et område som har blitt hardt rammet av viruset. Det har vært vanskelig å få tak i bil og sjåfør fordi de ikke tør å kjøre inn til smitterammede områder, forteller Bjerkelund.

– Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, spesielt med tanke på familien. Jeg tar alle forholdsregler for å være på den sikre siden, men man kan aldri være 100 prosent sikker, sier han.

Over 670 personer i Liberia, Guinea og Sierrea Leone har dødd etter å ha blitt smittet av ebola, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I Nigeria har viruset også dukket opp i byen Lagos.

Mange leger slutter å jobbe fordi de er redde for å bli smittet, ifølge Bjerkelund.

– Helsepersonell her er redde. Mange har blitt smittet og flere fratrer jobbene sine i frykt for å bli smittet. Da jeg landet på flyplassen, tok de temperaturen på alle som skulle inn i landet, og ansatte hadde verneutstyr på seg, sier han.

GODT FORBEREDT: Bjerkelund viser frem litt av utstyret han har tatt med seg til Afrika. Foto:Privat,NTB scanpix

– Kan gjøre en forskjell

Sjef for den norske militærmisjonen i NATO, Robert Mood, er også rådgiver for organisasjonen Making Change. Han sier han er urolig for Bjerkelund, men tror forsvarsveteranen kan være med på å utgjøre en forskjell.

– Hvis noen kan ta vare på seg selv og utgjøre en positiv forskjell, så er det Kenneth. De med forsvarsbakgrunn er akkurat den typen mennesker som du trenger i krisesituasjoner. De har en evne til å få et raskt overblikk og gå inn og gjøre noe med det, sier Mood til NTB.

LES OGSÅ: Vil teste eksperimentelle medisiner på ebolasyke

To amerikanere smittet

En ledene ebola-lege som har behandlet over 100 smittede personer i Liberia, døde selv av viruset tirsdag.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser er også i Liberia.

– Tre store sykehus i Liberia har nettopp stengt som følge av krisen. Det er mange helsearbeidere som har blitt smittet, og det gjør jo at frykten blant helsearbeiderne er stor, sier Hurum til NTB.

To amerikanere har de siste dagene blitt smittet av sykdommen, en av dem en lege i veldedighetsorganisasjonen Samaritan's Purse.

– Vi har hatt et samarbeid med de to som er smittet. Det er sterkt og et hardt slag for både meg og hele teamet. De siste fire-fem dagene har vært spesielt vanskelig. Situasjonen her blir verre og verre, vi klarer ikke å forhindre at viruset sprer seg, sier hun.

Les også

 1. Leger om ebolaepidemien: - Ute av kontroll

  Det svært dødelige ebolaviruset har den siste tiden tatt livet av 350 mennesker i Vest-Afrika.

Mer om

 1. Ebola
 2. Liberia

Flere artikler

 1. Norsk hjelpearbeider: - Absolutt fare for spredning til Europa

 2. FHI:  - Liten risiko for ebolasmitte i Norge

 3. Jubelscener ebolaherjede Sierra Leone: Her har lille Aisha akkurat blitt
  skrevet ut fra ebolaklinikk

 4. Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

 5. Seks nordmenn i kampen mot ebola

Fra andre aviser

 1. Forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

  Aftenposten
 2. Eks-marinejeger slåss mot ebola - med klor

  Bergens Tidende
 3. Forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

  Fædrelandsvennen
 4. Spansk misjonær er smittet av ebola

  Fædrelandsvennen
 5. Ebola-spredning i storbyer truer millioner

  Aftenposten
 6. Amerikansk lege ebola-smittet i Liberia

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no