Kontroversiell partileder i Norge: Sverigedemokraterna sammenligner seg med Siv Jensen

Partileder Jimmi Åkesson møtt av høylytte demonstranter i Oslo

Sverigedemokraternas kontroversielle partileder ble møtt av demonstranter som kalte ham rasist. Åkesson tror Siv Jensen ville blitt møtt på samme måte i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partilederen er i Norge for å sanke stemmer før det svenske valget som er 14. september.

En rekke demonstranter hadde møtt opp for å protestere mot Åkesson. Demonstrantene ropte taktfast «Ingen rasister i våre gater» allerede før Åkesson gikk på talerstolen.

Midtveis i sin appell måtte Åkesson ta en pause da han ble overdøvet av demonstrantene.

- Kan dere være stille? Jeg skal bare holde tale i rundt 20 minutter, så kan dere stå og skrike så mye dere vil etter det, sa Åkesson til demonstrantene - uten nytte.

– Jeg syntes det var respektløst og stå sånn å skrike. Jeg trodde ikke det skulle bli slik i Norge i det hele tatt, sa Åkesson til VG etter talen.

Det var på forhånd varslet at organisasjonen Vepsen ville arrangere en motdemonstrasjon.

– Partiets brudd med den nazistiske fortiden virker ikke helhjertet, fastslår nettstedet Vepsen, som inviterte antirasister til å «vende ryggen til Åkesson og hans hatprat» i forkant av valgtalen. Det skriver NTB.

Sammenligner seg med Siv Jensen

Han sammenligner sitt rykte i Norge, med Siv Jensens rykte i Sverige.

FINANSMINISTER: Frp-leder Siv Jensen. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

- Jeg vil tro at min mottakelse her i Norge er slik Siv Jensen ville opplevd det om hun besøkte Sverige. Hun er jo også blitt kalt en masse forskjellig.

– Hva kaller de henne der?

– De kaller vel henne for rasist i Sverige, og det gjør de vel med meg her også. Men jeg er ikke en rasist, sa Åkesson til VG.

Det bor i dag ca. 50.000 svensker i Oslo. De fleste er i jobb og over 18 år. På den svenske skalaen, representere det et stort valgdistrikt.

Åkesson begynte valgtalen sin med å si at han har kommet til Norge for å snakke med dem. Allikevel så det ut som like mange norske antirasister, som svensker hadde samlet seg foran Stortinget i Oslo.

– Det bor ca. 100.000 svensker i Norge, og det er viktig at vi får muligheten til å møte dem, sa partilederen.

Svenske ungdommer reiser til Norge

– Mange svenske ungdommer reiser til Norge for å få sin første jobb. Det er ofte fordi de ikke får jobb i Sverige. Vi har i dag stor ungdomsledighet i Sverige.

– Jeg har ingen ting mot at svenske flytter til Norge, men det burde ikke være slik at unge svensker tvinges til å flyttes til Norge, fortalte han.

Partilederen sa videre at de ønsker å satse store penger på å løfte den svenske landsbygden, slik at det kan bli flere jobber for ungdommen der.

– Vi kan lære mye av hvordan dette blir gjort i Norge, da tenker jeg spesielt på landbruks og distriktsstøtten kommunene får her.

Åkesson skyldte på «de øvrige 7 partiene i Sverige» for det han beskriver som økt arbeidsledighet og dårlig integrering de siste årene.

– Vi har hatt en borgerlig regjering i Sverige i 8 år, og de har ikke fått til noen ting. Det vi behøver er et parti som vil ha en forandring. Derfor skal dere stemme på oss, konkluderte han.

– Ikke tilfeldig Åkesson kom til Norge

Jonas Hinnfors, partiforsker ved Göteborgs universitet, tror ikke det er tilfeldig at Sverigedemokratene har møtt opp ved Stortinget.

– For Åkesson kan det handle om å vise hvordan deres søsterparti, Frp, har lykkes. Han kan ønske å vise frem at her er de ikke bare tatt inn i varmen, de ansees som ansvarlige, de sitter i regjering. Åkesson vil fjerne seg fra rasiststempelet, han vil inn i den politiske varmen. Moderaterna i Sverige er helt tydelige i sin avvisning av Sverigedemokratene. Frp, som også har en streng innvandringsagenda, har klart det. Det blir en ekstra symbolverdi om han står utenfor den norske parlamentsbygningen, der Frp nå sitter i både storting og regjering og er et sterkt part, sier Hinnfors.

– Sverigedemokratene og Frp er nære i noe, men det er forskjeller også. Åkesson ønsker nok å vise at de er i samme partifamilie.

Åkesson er ingen populær mann i det politiske Sverige:

– Han er ikke akseptert av de andre partiene. De andre vil ikke snakke med ham eller omgås ham om de kan unngå det. Det har også vært diskusjoner mellom de andre partiene når de inviterer til møter, om de "må" invitere Åkesson. Og hvordan det blir oppfattet om de ikke gjør det. Mediene derimot, behandler Sverigedemokratene som det politiske partiet de er, med plass i Riksdagen. Når de inviteres til politiske debatter av mediene, er det aksepter, sier Hinnfors.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder