Ny video skal vise IS-henrettelse av vestlig journalist

Truer Obama med å fortsette drapene på vestlige borgere ** Familien er i sorg

En ny video fra terrorgruppen Den islamske staten (IS) skal vise et nytt bestialsk drap på en journalist fra USA.Gruppen truer også med å drepe en britisk statsborger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge nettbloggen Site Intelligence Group, en organisasjon som overvåker jihadisme og terrororganisasjoners nettaktivitet, skal videoen vise drapet på journalisten Steven Sotloff (31).

Ifølge New York Times skal videoen være 2 minutter og 46 sekunder lang. Det hvite hus' pressetalsperson sier ifølge Reuters at de så langt ikke kan bekrefte om videoen er ekte.

En talsperson for familien til Sotloff sier ifølge nyhetsbyrået AP at familien er gjort kjent med videoen.

– De vet om denne horrible tragedien og er samlet i sorg, sier talspersonen.

BORTFØRT: Dette bildet fra videoen der en amerikanks jorunalist blir henrettet, skal vise britiske David Cawthorne Haines. Foto:Handout/site/is,HANDOUT/SITE/IS

Truer med å drepe brite

I den samme videoen truer også terrorgruppen med å drepe den britiske statsborgeren David C. Haines. Ifølge NBC er han en tidligere britisk soldat som siden har jobbet for flere hjelpeorganisasjoner. Kanalen melder at en sivil fredsbevarende gruppe ved navn Nonviolent Peaceforce bekrefter at han tidligere har jobbet for dem i Sør-Sudan.

Haines ble meldt bortført tidlig i 2013 fra Syria.

– Da jeg hørte at ISIS truer med å drepe ham, fikk jeg hjertet i halsen, sier Tiffany Easthom, landirektør i Nonviolent Peaceforce, til NBC.

Hun beskriver Haines som godt vant med farlige områder, og som en omtenksom og morsom mann.

Truer Obama og omverden

TROLIG DREPT: Journalist Steven J. Sotloff. Foto:Handout,Reuters

Ifølge Site-organisasjonen skal drapsmannen i videoen tvinge den amerikanske journalisten til rette kritikk mot USAs president Barack Obama og hans utenrikspolitikk.

– Jeg er tilbake, Obama, sier drapsmannen, som dermed kan være den samme som drepte James Foley i forrige måned, før han fortsetter:

– Og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk overfor «Den islamske staten», på grunn av at du insisterer på å fortsette bombingen og (ikke mulig å transkribere) på Mosul dam, til tross for våre alvorlige advarsler.

– Du, Obama, vil miste nok en amerikansk statsborger på grunn av dine handlinger. På samme måte som dine missiler fortsetter å angripe vårt folk, så vil våre kniver fortsette å angripe halsen på dine folk, sier han ifølge Site-organisasjonen.

Til slutt retter terrorgruppen ifølge Site-organisasjonen er mer generell trussel til hele verden:

– Vi vil også benytte denne anledningen til å advare de regjeringer som går inn i den onde alliansen til Amerika mot «Den islamske staten» om å trekke seg unna og la vårt folk være i fred, avslutter terroristen.

Bestialsk drap

Ifølge nettstedet skal journalisten ha blitt drept ved at IS-terroristene skjærer av journalistens hode.

Det vil i så fall være den samme metoden som terrorgruppen brukte da de i forrige måned drepte den amerikanske journalisten James Foley.

Drapet på Foley har rystet en hel verden, og fortsatt skal en rekke vestlige statsborgere være sitte i fangenskap hos IS - med en usikker fremtid. Les hvem som er terroristenes gisler her.

VG+:SLIK BLE HAN VERDENS FARLIGSTE – LES HISTORIEN OM ABU BAKR AL-BAGHDADI

James Foley (40) jobbet for nyhetsbyrået AFP, og befant seg i Syria for å dekke borgerkrigen. Den 22. november 2012 ble han bortført av en gruppe væpnede menn i Idlib-provinsen.

Følger opp trussel

Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen sier det nye drapet følger opp tidligere trusler fra IS-terroristene.

- Da Foley ble henrettet kom jo trusselen om dersom amerikanerne ikke stanset bombingen ville IS slå tilbake. Det har jo amerikanerne naturligvis ikke gjort, så slikt sett følger IS opp den trusselen de kom med, sier Vikør.

Han mener det er rimelig å anta at det har vært en mening i dette, og at IS nok ikke har forventet at amerikanerne skulle slutte.

- De har vært full klar over at den første henrettelsen gjorde amerikanerne mer sikre på at de skulle involvere seg i konflikten. IS vil ha amerikansk involvering, de vil øke konfliktnivået mellom vesten og området hvor de er.

Magnus Ranstorp, terrorekspert ved den svenske forsvarshøyskolen, er ikke overrasket over at IS nå utfører nok et bestialsk drap.

TRUET MED DRAP: I dette arkivbildet fra en tidligere video viser en av terroristene i IS frem Steven Sotloff og truer med å henrette ham. Videoen ble publisert 19. august. Foto:Reuters Tv,Reuters

– IS har sagt at de skal gjøre dette hvis USA fortsetter sine luftangrep i Irak. De har også sagt at de skal utføre andre terroraksjoner mot amerikanske borgere hvor enn de befinner seg, sier han og fortsetter:

– Terskelen for vold er lav i Irak, og fremfor alt for IS. Det er ikke slik at de må over en moralsk terskel for å halshugge noen – de holder på med en voldsorgie. Det er et grusomt nivå på den volden de utøver og den har fått en egen dynamikk.

Moren tryglet til terroristene

USA sendte i sommer spesialstyrker til Syria for å hente ut Foley, men redningsaksjonen var mislykket.

I forrige uke tryglet moren til Sotloff desperat om at IS-terroristene skulle spare sønnens liv.

– Jeg sender denne beskjeden til deg, Abu Bakr al-Baghdadi al-Quraishi al-Hussaini, kalifen i Den islamske staten. Jeg er Shirley Sotloff, min sønn Steven er i dine hender, sa moren i en video som New York Times har fått tak i.

I videoen henvendte hun seg altså direkte til Baghdadi, som leder den ytterliggående opprørsbevegelsen Den islamske staten (IS).

– Jeg ber deg om å bruke din autoritet til å spare hans liv, og til å følge i fotsporene til profeten Mohammed, som beskyttet bokfolket, sier Sotloff, som viser til den muslimske profetens beskyttelse av kristne og jøder under islamsk lov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder