MANGLER IS: Dette enorme antallet av hvalrosser er oppdaget på en strand i Alaska. Forskere tror den stadig minkende isen i Arktis har fratatt hvalrossene muligheten til å hvile. I tillegg er mulighetene til å hente opp mat blitt borte. Foto:,Afp

35000 utmattede hvalrosser strandet

Sliter med å finne is i Arktis

Om lag 35.000 hvalrosser har samlet seg på en strand nordvest i Alaska. Den smeltende isen har fratatt hvalrossene rasteplass.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hvalrosser, ulikt seler, kan ikke svømme langt. De trenger jevnlige pauser for å hente seg inn igjen. I mangel på is har nå en stor grupper hvalrosser søkt ly på en strand nær eskimo-landsbyen Point Lay i Alaska.

– Den enorme flokken ble oppdaget under The National Oceanic and Atmospheric Administrations (NOAA) årlige flybefaringer, sier Julie Speegle, ifølge The Independent.

Stillehavshvalrossen tilbringer vintrene i Beringhavet. Beringhavet er et havområde i nordlige del av Stillehavet, og er et av de rikeste fiskeområdene på jorden. Hvalross-hunnene føder på isen og bruker isen på grunt vann som dykkeplattform for å nå mat som snegler.

Om sommeren trekker isen seg tilbake. De siste årene har den trukket seg såpass langt tilbake at iskanten munner ut i dypt hav. Hvalrossene når derfor ikke bunnen av havet, slik at de kan hente opp snegler, muslinger og marker.

– Fenomenet er enda et oppsiktsvekkende tegn på de dramatiske endringene i miljøet grunnet tapet på is, sier Margaret Williams, lederen i arktis-gruppen i World Wide Fund for Nature (WWF).

NYTT FENOMEN: - Hvalrossene forteller oss hva isbjørnene har fortalt og hva infødte i Arktis forteller, nemlig at Arktis-miljøet er i ekstrem endring og at resten av verden må ta grep for å adressere hovedgrunnene til klimaendringer, sier Margaret Williams i WWF. Foto:,Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder