Gisseldrama i Sydney: Nordmann: - Aldri vært så folketomt

Nordmenn i Sydney rapporterer om folketomme gater under gisseldramaet. Ifølge UD er det sannsynligvis ikke nordmenn blant gislene.

  • Eira Lie Jor
  • Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nordmenn i Sydney opplyser til VG at militærbåter patruljerer havnen utenfor operahuset i storbyen, og politiet er veldig synlige i gatene.

I Sydney har en gisseltager tatt rundt 15 gisler til fange i en kafe i sentrum av byen. Dramaet har pågått siden midnatt norsk tid, og fem gisler har blitt sluppet løs eller klart å rømme siden da. De siste timene har det vært lite bevegelse i Lindt Chocolate Café ifølge VGs frilansjournalist på stedet, men det skal visstnok ha kommet tre YouTube-videoer som viser gislene inne i kafeen.

Flere nordmenn på stedet

PÅ STEDET: Norske Andreas Winbladh var like ved politisperringene i Syndey sentrum da VG snakket med han. Foto: PRIVAT,

Norske Andreas Winblath er i nærheten av politisperringene og forteller at gatene er folketomme.

– Jeg står 150-200 meter unna. Det er masse pressefolk her og kanskje 80-90 mennesker som står og ser på. Butikker og alt rundt kafeen er stengt av på torvområdet. Folk følger litt småstresset med, sier Andreas Winbladh på telefon til VG.

Utenriksdepartementet opplyser til VG at det ikke er noe som tyder på at nordmenn er blant gislene.

Camilla Buvarp er på ferie i Sydney, og sier at man enkelte plasser kan føle på stemningen at folk er redde. Hun har fått beskjed om å holde seg inne på hostellet.

– Enkelte plasser kjenner du det på stemningen, folk er redde. Andre steder snakker folk med kjente og kjære. De kommer seg ikke hjem fra jobb, tilbake fra standen osv, skriver Buvarp på epost til VG.

- Aldri vært så folketomt

VED KAFEEN: Thomas Olafsen er på ferie i Sydney. Foto:PRIVAT,

Thomas Olafsen (22) studerer i New Zealand, men er på besøk hos kjæresten i Sydney. Han forteller om et folketomt sentrum.

– Vi skulle ta fergen over til dyreparken, og det er vanligvis mye folk. Men de som jobber her sier at det aldri har vært så folketomt her. Enten er det på grunn av trafikkork fordi så mye er stengt av, eller så er det fordi folk er redde, sier Olafsen.

Han ser bevæpnet politi i nabogaten til kafeen.

– Folk snakker med familie og venner på mobiltelefoner for å forklare at ting går bra. Vi spurte en politimann, han sa at alt er under kontroll, sier Olafsen.

ER DU I SYDNEY?KONTAKT VGs JOURNALISTER HER

- Skoler stenges

NABO: Erlend Brekke (20) bor i området, og var snart på vei til jobb da han fikk høre om gisselsituasjonen i nabolaget. Foto: PRIVAT,

Erlend Brekke (20) skulle på jobb klokken 15 australsk tid på IMAX kino i Darling Harbour.

– Når gisselsituasjonen ble kjent, måtte elever og lærere som var på kinoen umiddelbart forlate kinoen ettersom alle skolene her nede har lockdown i dag og i morgen på grunn av gisselsituasjonen, sier Brekke.

Han synes situasjonen føles veldig merkelig.

– Sentrum er folketomt, og her pleier det ellers å florere av mennesker. Det er sikkert fordi folk er redde for terrorangrep. Det har vært snakk om bomber plassert utover byen, sier Erlend Brekke, som er bosatt i området.

Den lokale politisjefen har sagt at de gjør alt de kan for å få frigjort gislene, at folk skal holde seg unna det berørte området, men ellers fortsette som normalt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder