INGEN JUBA-JUBEL: Enorme lidelser, en million mennesker på flukt og et land i total oppøsning. Dette møtte utenriksminister Børge Brende (H) da han besøkte Sør-Sudan torsdag. Foto: RUNE THOMAS EGE

Verdens nyeste land kan kollapse

Børge Brende i Sør-Sudan: Nesten ufattelige lidelser

Ny FN-rapport: Begge parter med omfattende overgrep

TOMPING (VG) Norge har brukt milliarder på å få verdens nyeste land på bena. Nå står Sør-Sudan i fare for å kollapse

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Drap. Forsvinninger. Massevoldtekter. Arrestasjoner. Målrettede drap på sivile. Massakre. Barnesoldater. Hevnangrep der etniske grupper slakter hverandre ned. Og i løpet av noen uker truer hungersnød.

FN-rapporten om det som har skjedd i Sør-Sudan de siste månedene ble publisert samtidig som utenriksminister Børge Brende (H) besøkte Juba i et forsøk på å få fredsprosessen i det dypt splittede landet tilbake på rett spor.

- Det er sjokkerende lesing, slår utenriksminister Børge Brende fast overfor VG.

- Den er krystallklar på at det har foregått systematiske brudd på menneskerettighetene, krigsforbrytelser, drap på etniske grupper og forbrytelser mot menneskeheten. Det går nesten ikke an å få det tydeligere enn det, sier han.

- Det er totalt uakseptabelt, og vi fordømmer det på det sterkeste, sier Brende.

Halv milliard bistandskroner

Norge har i en årrekke vært et av landene som har vært mest engasjert i Sør-Sudan. Årlig går nesten en halv milliard bistandskroner til det lutfattige landet. I tillegg har Norge lagt ned enorm diplomatisk prestisje i å bygge opp Sør-Sudan som egen stat.

- Jeg må innrømme at dette ikke har gått like bra som jeg håpet på. De interne stridighetene, korrupsjon og for dårlig styresett har ført til de borgerkrigslignende tilstandene vi ser i dag, sier Brende til VG.

PRESIDENT: Salva Kiir tilhører folkegruppen dinka. Foto: Reuters/Scanpix

- Forferdelig situasjon

I alle retninger strekker rødbrune søleveier seg mellom rekke på rekke av telt og bølgeblikkskur. Dette er hjemmet til noen av de snart 1,3 millioner sørsudanere som de siste månedene er drevet på flukt etter voldsomme kamper.

- Det er en forferdelig situasjon. Vi er ikke glade her, vi trives ikke her, og vi er ikke trygge her, sier Nymien Row Wictuor til VG.

Hun er en av de om lag 20.000 som har søkt tilflukt i leiren i hovedstaden Juba. Hennes eneste håp: Enda mer hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Og at president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar finner en løsning på personkonflikten som er iferd med å rive landet - som de kjempet sammen for å frigjøre - i fillebiter.

Avhengig av hjelp

Fredag møtes de to ansikt til ansikt for første gang etter at de røk uklar i midten av desember. Siden har styrker lojale til de to tidligere allierte utkjempet blodige slag flere steder i landet.

- Det er utrolig viktige at de blir enige om hvordan de skal få slutt på dette, sier Brende til VG.

Kampene har også hindret hjelpearbeidet og truer med å ødelegge avlingene i Sør-Sudan.

OPPRØRSLEDER: Tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegrupper nuere. Foto: Ap/ Scanpix

I dag er tallet på de som trenger hjelp i landet like store som hele Norges befolkning. Får de ikke hjelpen, vil tallet stige.

Det kan ende i en av de største humanitære katastrofene i Afrika på flere år. Og med et land som går totalt i oppløsning.

- Vi har nå et vindu på 30 dager. Da starter regntiden for fullt, og innen det må to ting ha skjedd: Da må kornet være i jorden, og partene må slippe til nødhjelp. Hvis ikke vil katastrofen få enorme dimensjoner. Da kan landet ende som en «failed state», sier Brende.

Om en drøy uke arrangerer Norge, med Brende i spissen, en gigantisk giverkonferanse for Sør-Sudan i Oslo. Håpet: Å få inn flere hundre millioner dollar i sårt tiltrengte midler til folket i Sør-Sudan.

- De har vært gjennom flere tiår med krig og lidelser. De har blitt sviktet av sine ledere. Da må de ikke sviktes igjen av det internasjonale samfunnet. Det er en dobbelstraff de virkelig ikke fortjener, sier Brende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder