SKJULER ANSIKTET: Palestinske ungdommer kaster steiner mot israelske sikkerhetsstyrker i Shoafat, en arabiskdominert forstad til Jerusalem, onsdag formiddag. Foto:,AFP

Voldsomme opptøyer i Jerusalem etter påstått hevndrap

- De mest voldelige på mange år

Palestinsk tenåring kidnappet - trolig funnet død

Palestinere skal ha angrepet «landsmann» - trodde han var undercover politimann

Få timer etter at en palestinsk tenåring ble kidnappet i Jerusalem, kaster rasende palestinere steiner og bomber mot israelske sikkerhetsstyrker.

  • Ingrid Hvidsten
  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tidlig onsdag morgen mottok politiet i Jerusalem en melding om at en mann var blitt tvunget inn i et kjøretøy nær Beit Hanina i Øst-Jerusalem.

Snaue to timer senere ble en person funnet død i skogen i den israelske storbyen.

Politiet har foreløpig ikke bekreftet at de to hendelsene kan settes i sammenheng. Men den israelske avisen Haaretz viser til palestinske medier, som rapporterer at tenåringen skal ha blitt kidnappet og drept som hevn for kidnappingen og drapene på de tre israelske tenåringene som ble begravet tirsdag.

Hendelsene har ført til voldsomme opptøyer mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker.

Flere palestinere skal være skadet, og palestinske kilder sier til Haaretz at opptøyene er de mest voldsomme på mange år.

VOLDELIG: Opptøyene i den israelske hovedstaden har eskalert utover dagen onsdag. Flere palestinere skal være skadet etter at sikkerhetsstyrkene har besvart stein- og bombekasting med gummikuler. Foto:,REUTERS

Til Reuters sier en høytstående tjenestemann i Fatah, som ledes av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, at den savnede tenåringens familie har identifisert liket som ble funnet i skogen som sin sønn. Det avviser imidlertid guttens onkel overfor Haaretz.

Skal ha skutt med gummikuler

Tirsdag formiddag samlet en gruppe palestinere seg utenfor huset til den savnede palestinske tenåringen i nabolaget Beit Hanina, skriver Haaretz. Her skal de ha kastet steiner og rørbomber mot israelske sikkerhetsstyrker.

En person skal ha blitt skadet og senere fraktet til sykehus i all hast.

Også utenfor det utbombede huset til en av Hamas-medlemmene som Israel mistenker for å ha stått bak drapene på de tre israelske tenåringene som ble finnet døde mandag, skal det pågå opptøyer. Steiner og brannbomber skal ha blitt kastet mot sikkerhetsstyrkene.

AVSPERRET: En israelsk politimann stanser biler ved et skogholt i Jerusalem der et lik ble funnet natt til onsdag. Foto:,REUTERS

En palestiner skal også ha blitt angrepet av en rasende gruppe palestinere, etter at han ble tatt for å være en undercover politimann.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal flere hundre palestinere også ha blokkert Jerusalems trikkesystem. Sikkerhetsstyrkene skal ha svart med å avfyre gummikuler. I nabolaget Shoafat skal sikkerhetsstyrker også ha skutt mot palestinere.

Israels president Benjamin Netanyahu ber folk besinne seg. I en uttalelse onsdag oppfordret Netanyahu israelsk politi til så fort som mulig finne den eller de som står bak «dette avskyelige drapet».

Statsministeren oppfordrer samtidig alle parter om ikke å ta loven i egne hender og danne borgervernsgrupper. Palestinernes president Mahmoud Abbas krever imidlertid at Netanyahu må fordømme drapet, slik han selv gjør.

Ber om tålmodighet

Store politistyrker var onsdag morgen på stedet ved en skog vest for Jerusalem der et lik ble funnet i morgentimene.

- Politiet fikk melding ved 4-tiden (3-tiden norsk tid) natt til onsdag om at det hadde vært en kidnapping i området Shoafat. Politistyrkene handlet raskt, og som følge av etterforskningen peilet de seg inn på skogen i Jerusalem, sier Yossi Parienti, politisjef i den israelske hovedstaden, ifølge Haaretz.

Han forteller at liket ble funnet like før klokken seks onsdag morgen.

UNDERSØKTE LIK: Krimteknikere fra israelsk politi ved skogholtet der en person ble funnet død onsdag morgen. Foto:,REUTERS

- Per nå kan vi ikke bekrefte at det er en sammenheng mellom kidnappingen og funnet av den døde personen. Det blir undersøkt akkurat nå, sier Parienti.

Samtidig ber politisjefen Jerusalems innbyggere og «alle andre» om ikke å trekke forhastede konklusjoner, og heller vente på mer informasjon.

- Vi stresser ikke med å si det ene eller det andre. Jeg ber alle om å vise ansvar, forståelse og tålmodighet, sier han.

Skal ha vært forbrent

Israelsk militærradio meldte onsdag morgen at flere personer var vitner til den angivelige kidnappingen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge det israelske nyhetsnettstedet Ynet skal personen som er funnet drept ha hatt arabisk utseende. Liket skal ha vært forbrent og det skal ha vært tegn til vold på kroppen.

DREPT: De isralekse tenåringene (fra venstre) Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaer (16) ble bortført torsdag 12. juni. Mandag ble de funnet drept. Foto:,Afp

Familien til den antatt drepte tenåringen har samtidig avvist på det sterkeste at den palestinske gutten er kidnappet av palestinere som følge av en familiefeide, skriver Haaretz.

Dusinvis av israelere protesterte tirsdag kveld mot kidnappingen og drapene på de israelske tenåringene som ble funnet døde mandag. Ifølge Reuters skal noen av dem ha ropt «død over araberne».

Palestinere angrepet

Det kom til voldelige konfrontasjoner med politiet i hovedstadens sentrum i flere timer. Fem palestinere ble angrepet, og to av dem trengte medisinsk behandling, ifølge Haaretz. 50 personer er mistenkt for å være involvert i hendelsene.

Tirsdag fulgte flere tusen mennesker de tre drepte guttene til graven. I gravfølget var også statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres.

Drapene på de tre har vakt enorm sinne og løfter om hevn i Israel, og Netanyahu var raskt ute med å anklage Hamas for drapene.

Hamas på sin side nekter å stå bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder