TRENER: Sjiamuslimske frivillige, som har meldt seg for den irakiske hæren for å kjempe mot IS-opprørere, på trening i Bagdad onsdag Foto:REUTERS,

Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

Iraks statsminister anklaget onsdag den autonome kurdiske regionen for å huse jihadister som leder an i opprøret i Irak.

Artikkelen er over fem år gammel

– Ærlig talt, vi kan ikke forholde oss tause om dette og vi kan ikke være tause om at Arbil blir et hovedkvarter for Daash, Baath, al-Qaida og terrorist-operasjoner, sa statsminister Nuri al-Maliki i sin ukentlige tv-sendte tale.

Daash er et tidligere arabisk akronym for jihadist-gruppen Den islamske staten (IS), tidligere ISIL, mens Baath referer til det nå forbudte partiet til den henrettede diktatoren Saddam Hussein.

– Vi kan ikke være tause om en bevegelse som utnyttet omstendighetene og ekspanderte, sier Maliki.

Statsministeren er rasende etter at kurderne sist uke satte fart i planene om å holde en folkeavstemning om løsrivelse av det autonome Kurdistan.

Les også: - ISIL er en trussel mot Norge

Malikis forhold til den kurdiske presidenten Massoud Barzani har forverret seg under opprøret som har truet med å splitte opp landet. Opprørere med ISIL i spissen har erobret store områder, og mange sunnimuslimer som flyktet fra den nordlige byen Mosul under de militante opprørernes offensiv, har endt opp i Arbil.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

  2. Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

  3. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

  4. Reuters: Jente (12) drept i Irak

  5. Flyktninger omringet av IS på fjelltopp

  6. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder