Norge vurderer å gjøre det samme

VOKTER GRENSENE: Tyskland venter 40.000 flyktninger inn i landet i løpet av helgen og nå innfører landet grensekontroll. Bildet er tatt på togstasjonen i Munchen. Foto: STIAN EISENTRÄGER Foto: Stian Eisenträger ,

Tyskland innfører grensekontroll

Tyskland gjeninnfører grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter, melder tyske medier.

Artikkelen er over fire år gammel

40.000 flyktninger og migranter ventes å komme til Tyskland i helgen, og lørdag alene kom 13.000 til München. Også natt til søndag og hele søndag strømmet det flyktninger og migranter inn over grensen fra Østerrike.

Land som er med i Schengen-samarbeidet, har opphevet passkontroll på grensene. Men ifølge tyske medier vil innenriksminister Thomas de Maizière kunngjøre på en pressekonferanse ved 17.30-tiden søndag at passkontroller skal gjeninnføres ved tyske grenseoverganger, melder NTB.

Visestatsminister Sigmar Gabriel sier Tyskland nå er i ferd med å nå grensen for hvor mange flyktninger og migranter det kan ta imot.

– Europas manglende vilje til å gjøre noe med flyktningkrisen er nå i ferd med å skyve Tyskland mot grensen av hva vi kan klare, sier han i et intervju med avisa Der Tagesspiegel søndag.

Stopper togtrafikk

Søndag ettermiddag ble togforbindelsen mellom Østerrike og Tyskland stoppet.

– Ingen flere tog vil gå fra Østerrike til Tyskland, sier en talsperson i det østerrikske jernbaneverket ÖBB søndag.

Togene fra Østerrike kommer imidlertid til å gå igjen fra klokken 6 mandag morgen, opplyser en talsperson i tyske Deutsche Bahn til nyhetsbyrået DPA.

Om lag 10.000 flyktninger og migranter ventes å komme til Østerrike søndag, melder myndighetene i landet, ifølge NTB

Det blir i så fall det største antallet i løpet av en dag siden den store strømmen av flyktninger og migranter for alvor begynte for et par-tre uker siden.

Siden da har titusenvis av mennesker strømmet gjennom Østerrike fra Ungarn. De aller fleste har reist videre til Tyskland.

– Norge vurderer grensekontroll

Norge har foreløpig ikke fulgt Tyskland og innført grensekontroll. Men statssekretær Jøran Kallmyr (FrP) i Justrisdepartementet sier til VG at tiltaket er til vurdering.

- Vi følger med situasjonen ved våre grenser. Dette er et av flere tiltak som blir fortløpende vurdert, sier Kallmyr.

Han legger til st han bare kjenner Tysklands beslutning gjennom mediene.

Schengen-avtalen som Norge er en del av, gir medlemslandene adgang til forsterket grensekontroll i kortere perioder, men de må begrunnes særskilt og kan ikke være permanente.

LES OGSÅ: Jøran Kallmyr advarer mot asylshopping

Tsjekkia skjerper kontrollen

Også Tsjekkia skjerper nå kontrollen ved grensen til Østerrike på grunn av flyktningkrisen, opplyser myndighetene i landet.

Det skjer etter at Tyskland søndag kunngjorde at landet gjeninnfører midlertidig grensekontroll ved grensen til Østerrike.

– Tsjekkia styrker tiltakene ved vår grense mot Østerrike. Ytterligere tiltak vil bli vurdert etter hvor mange flyktninger som kommer til Tsjekkia, sier innenriksminister Milan Chovanec søndag.

Mandag møtes innenriks- og justisministrene i EU og de øvrige Schengen-landene for å diskutere flyktningkrisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder