SIKTET: Dsjokhar Tsarnaev (19) var alvorlig skadet da politiet pågrep ham. Dette bildet har blitt gitt til pressen av FBI. FOTO: AP

Dsjokhar risikerer dødsstraff

Dsjokhar Tsarnaev (19) risikerer dødsstraff etter at han mandag ble siktet for bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Artikkelen er over syv år gammel

Tsarnaev er også siktet for ødeleggelse av eiendom med eksplosiver som resulterte i døden, opplyser justisdepartementet i Washington.

Tsarnaev ligger hardt skadd på sykehus etter å ha blitt pågrepet etter flere dager på flukt fra politiet. Han har skuddskader i hodet, halsen og beina.

Han fikk mandag siktelsen mot seg opplest i sykesengen. Det faktum at han er siktet, innebærer at han må være ved bevissthet, siden dommeren som var til stede da siktelsen ble forkynt, må være sikker på at den er forstått av den siktede.

Det hvite hus kunngjorde samtidig at Tsarnaev ikke skal behandles som såkalt fiendtlig stridende, slik flere republikanske folkevalgte har tatt til orde for, men at han blir siktet og tiltalt i henhold til vanlig straffelov.
Det er ventet at det første rettsmøtet i saken blir holdt 30. mai.

- Selv om etterforskningen fortsatt pågår, innebærer siktelsen en vellykket avslutning på en tragisk uke for Boston, sa statsadvokat Erik Holder i departementet pressemelding.

Voktes på sykehuset

I siktelsen står det også at det på stedet der politiet kom i skuddveksling med de to bombemistenkte brødrene, ble funnet en trykkoker av samme sort som ble brukt i bombene. I Tsarnaev studentbolig fant politiet den hvite capsen han ble sett i på åstedet, og materiale til å lage bomber.

PÅ TRENING: Terrormistenkte Tamerlan Tsarnajev var et velkjent syn på treningssenteret Wai Kru Mixed Martial Arts. Han satset hardt på boksing og satte seg høye mål. Foto: Barcroft Media/Bulls Press

I dokumentene står det også at de to brødrene fortalte mannen de stjal en bil fra under flukten, at det var de som hadde utført bombeeksplosjonene.

Tsarnaev holdes under væpnet bevoktning på sykehuset i Boston, men selv om han ikke er i stand til å snakke på grunn av et skuddsår i halsen, svarer Tsarnaev ifølge flere medier skriftlig på spørsmål han blir stilt.

- Dagens siktelse er kulminasjonen av den fantastiske etterforskningskoordineringen og den utrettelige innsatsen til så mange, inkludert vanlige borgere som ble helter da de svarte på ropet om hjelp i timene og dagene etter maratontragedien, sier Massachusetts' distriktsadvokat Carmen Ortiz.

I en uttalelse i forbindelse med siktelsen sier justisdepartementet at strafferammen er døden, livstid eller et hvilket som helst antall år i fengsel.

Påtalemyndigheten i delstaten Massachusetts vurderer også en siktelse, men det er bare hvis han dømmes i en føderal domstol at han kan dømmes til døden, siden Massachusetts ikke har dødsstraff.

Offer bisatt

Samtidig ble det første av dødsofrene for bombeangrepet bisatt. Flere hundre sørgende hadde samlet seg i og utenfor en lokal kirke i forstaden Medford for å ta farvel med 29 år gamle Krystle Campbell. Hun var en av de tre som ble drept i bombeangrepet sist mandag.

DREPT: Krystle Campbells (29) kiste ble båret ut da hun gravlagt ved St. Joseph's kirke i Medford. FOTO:

Bårebilen som fraktet kisten med Campbell til kirken, ble eskortert av 20 politifolk på motorsykkel, og æresvakter fra Boston-politiet sto langs veien og på kirketrappen da kisten ble båret inn i den fullsatte kirken.

Blant de mange som hadde møtt opp, var Renee Arsenault, som forteller at hun gikk på skole med Campbell.

- Jeg er så glad for at så mange mennesker har møtt opp her i dag for å vise henne den siste ære, forteller en gråtkvalt Arsenault.

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til Boston maraton mandag i forrige uke.

Mer om

 1. Boston-bombene

Flere artikler

 1. - Fant notat fra bombemistenkt i båten han gjemte seg i

 2. Moren: Tamerlan ringte meg minutter før han døde

 3. Boston-mistenkt flyttet fra sykehus til fengsel

 4. Boston-bombere kan ha vært involvert i trippeldrap

 5. Tror Boston-brødrene ville bombe Times Square

Fra andre aviser

 1. CNN: Terrorsiktet i Boston peker på broren som hovedmannen bak angrepet

  Aftenposten
 2. Dette må du vite om «Boston-bomberen»

  Aftenposten
 3. FBI sjekker enken til den mistenkte Boston-bomberen

  Aftenposten
 4. Familien flyktet fra krig i Tsjetsjenia

  Aftenposten
 5. Studenter pågrepet etter Boston-terroren

  Bergens Tidende
 6. Advarte USA mot Boston-bomber

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder