REAGERER: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk vil ikke forhandle med de prorussiske opprørerne øst i landet. Her fra en pressekonferanse i Kiev i forrige uke. Foto:Valentyn Ogirenko,Reuters

Ukraina fnyser av russisk forslag

Ukraina reagerer med sinne på Russlands oppfordring om at landet bør forhandle direkte med de prorussiske opprørerne i det østlige Ukraina.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi vil ikke ha direkte forhandlinger med deres leiesoldater, sa statsminister Arsenij Jatsenjuk på et regjeringsmøte i Kiev onsdag. Deretter gjentok han setningen sakte på russisk.

Han ba også Russland slutte å «spille et spill» i et forsøk på å gi «terroristene» legitimitet.

Uttalelsene ble gitt etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under en tale i nasjonalforsamlingen i Moskva tok til orde for at det etableres kontakt mellom Ukrainas regjering og de prorussiske opprørerne i Donbass øst i Ukraina.

– Vi ber om at det etableres stabile kontakter mellom Kiev og representanter for Donbass for at man skal kunne komme fram til avtaler som begge parter kan akseptere, sa Lavrov.

Utidig press

I Kiev oppfattes uttalelsen som et forsøk på å presse Ukraina til å anerkjenne opprørerne som en legitim motpart.

– Hvis dere ønsker fred, hold dere til Minsk-avtalen, sier Jatsenjuk.

Minsk-avtalen ble inngått i Hviterussland i september. Den skulle sikre en våpenhvile mellom separatistene og Ukrainas regjeringsstyrker, samt bane vei for opprettelsen av en demilitarisert buffersone ved frontlinjene.

Likevel blir det daglig meldt om nye voldsepisoder, og Vesten har nylig anklaget Russland for å ha sendt en kolonne med militære kjøretøy og soldater over grensen, noe russerne avviser.

– Ikke vår skyld

I sin tale i Moskva la Lavrov hele skylden for konflikten på Ukraina og vestlige støttespillere.

– Den nåværende negative trenden i internasjonale forhold er ikke vårt valg, insisterte han og føyde til at Russland ønsker et likeverdig samarbeid med EU.

– Det finnes ikke noe virkelig alternativ til et likeverdig samarbeid som begge parter har nytte av. Det er for mye som binder oss sammen, fremholdt han.

INGEN LØSNING: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (bak t.v.) fikk tirsdag besøk av Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (t.h), men det førte ikke til noe gjennombrudd i Ukraina-konflikten. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

- Langt unna politisk løsning

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva tirsdag kveld. Tidligere på dagen møtte han ukrainske ledere i Kiev. Han sier partene fortsatt står langt fra hverandre.

– Vi er fortsatt langt unna en nedtrapping av konflikten og enda lenger fra en politisk løsning, sa Steinmeier onsdag.

Han la til at Tyskland og Russland har et svært ulikt syn på hendelsene i Ukraina, og at det vil ta to til tre uker før det blir klart om praten med Putin har hatt noen effekt.

– Invasjon

Ukrainas president Petro Porosjenko besluttet nylig at Ukraina ikke lenger vil betale offentlige lønninger og velferdsgoder i de separatistkontrollerte områdene.

Lavrov mener at dette kan være et tegn på at Ukraina ikke bare ønsker å «undertrykke regionen økonomisk», men at Kiev muligens også planlegger en «militærinvasjon». Han varsler at Moskva nå vurderer å gi de to selverklærte folkerepublikkene i Donetsk og Luhansk en anerkjennelse som uavhengige regioner.

Putin om USA

President Vladimir Putin sa samme dag at Russland også ønsker et likeverdig samarbeid med USA.

– Vi er klare for et praktisk samarbeid med våre amerikanske partnere på ulike områder, basert på prinsippene om respekt for hverandres interesser, like rettigheter og ikke-innblanding i interne saker, sa Putin under en seremoni med USAs nye ambassadør i Moskva, John Tefft, i Kreml.

Forholdet mellom Russland og Vesten er blitt langt dårligere det siste året som følge av Ukraina-konflikten. Etter at Ukraina fikk en vestligorientert regjering, har Russland annektert Krim-halvøya, samtidig som prorussiske opprørere har tatt kontroll over regioner øst i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder