Ti år siden tsunamien: Slik har Indonesia reist seg

2. juledag 2004. Enorme vannmasser skyller inn over 14 land
i Asia. 230.000 mennesker mister livet. Indonesia er hardest rammet.

  • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over fem år gammel

Den verste tsunamien som noen gang har rammet verden var et faktum. I Sørøst-Asia ble millioner av mennesker husløse. Boliger knust til pinneved, infrastruktur ble totalt rasert og folk mistet alt de eide. Fortvilelsen var enorm. Overlevende grov i ruinene i håp om å finne andre overlevende.

I land som Sri Lanka, India og Thailand er det høye dødstall og enorme ødeleggelser. Også 84 nordmenn mistet livet - blant dem 26 barn under 18 år.

I Indonesia var det spesielt ille – minst 130.000 mennesker mistet livet her.

Landet var ikke til å kjenne igjen. Det gikk verst utover provinsen Aceh nord på Sumatra. Først ble stedet rammet av et kraftig jordskjelv – deretter fulgte syv tsunamier.

Jevnet med jorden

Katastrofen var total i provinshovedstaden Banda Aceh, som ligger ved kysten. 80 prosent av byen Meulaboh, en by på størrelse med en norsk småby, ble jevnet med jorden. Minst 10.000 av byens cirka 35.000 innbyggere døde.

Et gigantisk gjenoppbyggingsprosjekt ble satt i gang i Aceh etter katastrofen. I løpet av to år var 48.000 hus bygget opp, ifølge en rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfarm.

Det betyr at kun en tredjedel av husene var bygd opp to år etter tsunamien. 25.000 familier bodde da fortsatt i midlertidige leirer.

Gjenoppbyggingen ble forsinket av uklare eiendomsforhold. Rundt 15 prosent av jordbrukslandet ble ødelagt. Naturlige grensemerker ble vasket vekk av flodbølgen. Det samme ble eiendomsregisteret for Aceh. Samtidig mistet mange dokumenter og identifikasjonspapirer, noe som ytterligere har bidratt til forvirringen om hva som kan bygges hvor, heter det i rapporten fra 2006.

Norge bidro med 300 millioner kroner til gjenreisningen i Aceh.

Nå – ti år etter tsunamien er millioner av tonn med ruinrester og slam fraktet bort. Veier og broer er bygget opp igjen i Banda Aceh. Det er nytt liv i gatene, viser AFPs bildeserie av før- og nåbilder (du kan se den på topp i artikkelen).

Minner fra katastrofen

Nyhetsbyrået AP hadde denne uken en reportasje bra byen.

- For en som besøker byen for første gang, virker det som minnene etter tsunamien er overalt, skriver journalisten.

SATT SPOR: Dara Umarra (til venstre) og hennes kjæreste har to båtvrak utenfor hjemmet sitt. Foto:Jody Kurash,Ap

En stor skulptur er satt opp på massegraven Lamboro – hvor ufattelige 46.000 mennesker er begravd. Det finnes til sammen fire slike massegraver i området.

Alle i Banda Ache har en historie å fortelle. Dara Umarra og hennes naboer har fortsatt to gamle båtvrak i hagen.

En av de mest besøkte minnesmerkene er en stor fiskebåt som har kilt seg fast mellom to hustak. 56 overlevende brukte båten som tilfluktssted like etter tsunamien.

MINNESMERKE: En båt kilte seg fast mellom to hus under tsunamien. Det er laget en rampe slik at turister og andre kan klatre opp for å se på båten. 56 overlevende søkte tilflukt i båten under tsunamien i 2004. Foto:Jody Kurash,Ap

Les også

Mer om

  1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

  1. Flere tusen minnes de døde etter tsunamikatastrofen

  2. UD: Vil taklet tsunamikatastrofen bedre i dag

  3. Familien: Mirakuløs gjenforening 10 år etter tsunamien

  4. Kommentar: Det verste juleminnet

  5. Minst 97 døde etter jordskjelv i Indonesia

  6. Tsunamiofrene minnes i Indonesia og Thailand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder