ÅPENT: Cannabis City-eier James Lathrop åpnet i dag lovlig utsalg av marihuana i Seattle i Washington.
ÅPENT: Cannabis City-eier James Lathrop åpnet i dag lovlig utsalg av marihuana i Seattle i Washington. Foto: AP,

Nå er marihuana lovlig i Washington

UTENRIKS

I dag åpnet den amerikanske
staten for lovlig kjøp av marihuana til rekreasjonsbruk.

Publisert: Oppdatert: 01.04.16 01:31

Det melder nyhetsbyrået AP.

Washington er den andre staten som legaliserer salg av marihuana over disk. Colorado var først ut, og åpnet opp salget 1. januar i år.

I USA er marihuana-bruken blitt stadig mer tolerert, og det har vært mulig å få tak i planten og dens virkestoffer på resept i en rekke delstater i lang tid. Nå kan man kjøpe det på lik linje med alkohol.

Salget over disk blir ansett som nok et steg på veien mot full legalisering av det narkotiske stoffet i USA.

- Spennende og ikonisk

I Washington har 24 utsalgssteder fått lisens til å selge stoffet. Klokken 08.00 sto ivrige kunder i kø i butikker i Seattle for å få tak i marihuana, melder AP.

- Det er definitivt en spennende og ikonisk hendelse, sier butikksjef Amber McGowan i butikken Cannabis City til Komonews.

Butikken er det første utsalgsstedet som er i gang allerede torsdag. Cannabis City forventer at 2000-5000 kunder kommer innom i dag, ifølge eier James Lathrop.

Deb Greene (65) er en av deres første kunder. Hun møtte opp mange timer før butikken åpnet.

- Jeg stemte for det, så jeg er glad det skjer mens jeg er i live. Jeg er ikke en storforbruker, men jeg er stolt av at staten vår nå gir dette en sjanse, sier Greene til AP.

28 gram

Selv om salg nå er lovlig er det imidlertid ikke tillatt å røyke marihuana på offentlige steder, og butikkene får kun selge innenfor bestemte tider. Kunder over 21 år kan kjøpe inntil en ounce - rundt 28 gram.

- Ved å legalisere marihuana, har Colorado stoppet den unødvendige og rasepartiske håndhevelsen av forbudet mot marihuana, sa Ezekiel Edwards, direktør i American Civil Liberties Union's Criminal Law Reform Project i forkant av Colorado-legaliseringen.

Motstanderne av legalisering av marihuana frykter derimot at det skal vokse frem en industri som vil tiltrekke seg mindreårige brukere og få flere til å bli avhengige av det narkotiske stoffet.

Obama-støtte

President Barack Obama er positiv til en legalisering, men omtaler utviklingen som en «utfordring». Han innrømmer også at han ikke tror stoffet er farligere enn alkohol.

Obama mener forbudet mot stoffet ikke har fungert.

- De som blir fengslet for hasj er fattige ungdommer - ikke de unge fra middelklassen, har han uttalt i et intervju med magasinet The New Yorker.

Presidenten har også sitt å si om den pågående legaliseringsdebatten i landet.

- Ungdom og andre som røyker burde ikke bli dømt til å sone lange straffer i fengsel når noen av de som har skrevet loven sikkert også har røyket det samme stoffet.

19 amerikanske stater har i varierende grad tillatt medisinsk marihuana de siste 20 årene. I disse statene har privat bruk også vært avkriminalisert, noe det også er gjort på føderalt nivå.

Her kan du lese mer om