TRENDY: Skjegg fortsetter å være en stor trend blant menn, og nå viser det seg at det ikke nødvendigvis er like uhygienisk som først fryktet. Foto:Getty Images,

Falsk alarm! Skjegget ditt er ikke fullt av avføring

Den sjokkerende «studien» som påsto at skjegg inneholder mer avføring enn et skittent toalett, viser seg å være lite pålitelig.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag meldte flere store nyhetsnettsteder, både nasjonalt og internasjonalt, at skjegg kan inneholde mer avføring enn et toalett. Blant dem som skrev om de sjokkerende forskningsresultatene, var VGs minMote.

Mannen bak «avsløringen» var mikrobiologen John Golobic ved Quest Diagnostics, et laboratorium i den amerikanske delstaten New Mexico. Ifølge nettsteder som The Mirror og news.com.au inneholdt skjeggene i testen så mange avføringsbakterier at de utgjorde en helserisiko for skjeggets eier.

Journalist i avisen Guardian Australia, Nick Evershed, var en av mange som lot seg fascinere av studien, og ønsket å se nærmere på resultatene av undersøkelsen. Men i stedet fant han ut at det slett ikke finnes noen reell studie.

Testet kun en håndfull menn

Resultatene er hentet fra en TV-reportasje hos nyhetsstasjonen Koat i New Mexico, hvor en reporter bruker q-tips til å ta prøver fra en håndfull tilfeldige menn som hun deretter sender til en mikrobiolog som undersøker bakterieinnholdet.

Se bildene:- Skjegget gjør meg feminin

Videre intervjues Golobic, som forteller at han har identifisert noen få tarmflorabakterier, bakterier som finnes naturlig i tarmen vår.

– Det er slike bakterier du kan finne i avføring, sier han, og presiserer samtidig overfor journalisten at bakteriene ikke vil gjøre vedkommende syk, selv om de vitner om urenslighet.

Ut fra denne uttalelsen har presse over hele verden tolket det som at disse mennene regelrett har avføring i skjegget, noe som altså ikke stemmer.

– Det er sant at menneskelige ekskrementer er delvis satt sammen av tarmbakterier, men det er ikke riktig å beskrive disse bakteriene alene som avføring, skriver Evershed.

Forskere:Helskjegg snart utrendy

Saken fortsetter under bildet.

LA HÅRET GRO: Å anlegge det perfekte skjegget krever tålmodighet, ifølge moteeksperter. Foto: Getty Images Foto:,

– Vask hendene!

Seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet (fhi), Nina Sorknes, er ikke spesielt overrasket over funnene fra undersøkelsen utført i New Mexico.

– Det er viktig å presisere at alle mennesker har sin egen bakterieflora som er med på å beskytte oss; på huden, i håret og i skjegget. Vi beveger oss i ulike miljøer og tar på felles berøringspunkter, og hendene er selve vektoren som bærer og flytter bakterier rundt omkring, sier hun til VG.

Hun forteller at for eksempel en E.coli-bakterie, som normalt finnes i tarmen, ikke nødvendigvis skaper problemer i skjegget, men at det er sannsynlig at den har kommet dit fordi vedkommende ikke har vasket hendene tilstrekkelig etter et toalettbesøk, eller berørt andre infiserte flater.

– Når bakterier flyttes til steder de ikke skal være kan det oppstå problemer, særlig for folk med dårlig immunforsvar. Bakteriene vil imidlertid ikke overleve lenge utenfor sitt normale bosted, med mindre de får næring fra proteinholdig materiale som spytt, blod, oppkast og lignende, forklarer hun.

Les også:Knekte skjegg på farao

Hennes beste råd til skjeggete mannfolk, og naturligvis alle andre, er derfor enkelt:

– Vask hendene regelmessig med vann og såpe!

Tirsdag 5. mai er Verdens håndhygienedag, i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Var du blant dem som vurderte å ta skjegget etter mandagens oppsiktsvekkende avsløring kan du nå ta det med ro, la skjegget gro og heller lese om ti gode grunner til at skjegg er sexy.

Les også: Slik gror du det perfekte skjegget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder