Identifisert som Dylann Storm Roof (21) – gjenkjent på grunn av frisyren

Onkelen: – Fikk pistol til 21-årsdagen

TATT: 21 år gamle Dylann Roof er mistenkt for å stå bak kirkemassakren onsdag kveld. Her føres han ut fra rettslokalet i Shelby. Foto:Jason Miczek,Reuters

Mistenkte bak kirkemassakren er pågrepet

NEW YORK (VG) Gjennom hele natten har politiet jaktet Dylann Storm Roof (21), som de mener står bak skytingen i en kirke i Sør-Carolina. Nå er han pågrepet i nabostaten.

  • Marianne Vikås
  • Siri Eggen

Artikkelen er over fire år gammel

Det var CNN som først meldte at 21-åringen er pågrepet, etter en over 13 timer lang jakt. Deretter bekreftet USAs justisminister Loretta Lynch pågripelsen.

Politimester i Charleston, Gregory Mullen, opplyser at Roof ble pågrepet i Shelby, en by like utenfor Charlotte. Pågripelsen skal ha skjedd ved at politiet stoppet han på en vei. Ifølge CNN var 21-åringen bevæpnet.

– Jeg er så fornøyd med at vi klarte å løse denne saken på så kort tid. Ikke bare av hensyn til ofrenes familier, men også at denne personen ikke klarte å skade ytterligere, sier Mullen.

Han sier at det var et tips fra publikum om den etterlyste bilen som førte til pågripelsen.

Ifølge lokalavisen Shelby Star ble 21-åringen pågrepet etter at en ansatt i en blomsterbutikk kjente igjen Roofs karakteristiske bollesveis.

Les også:Femåring skal ha overlevd ved å spille død

TIPSET: Debbie Dills (t.h.) ringte til kollegaen Todd Frady (t.v.) da hun så en person hun syntes lignet på etterlyste Dylann Storm Roof. Frady ba henne ringe politiet. Roof ble pågrepet uten dramatikk takket være dett tipset., Foto:Steve Reed,AP

– Jeg hadde tidligere sett bilde av ham med bollesveisen, og syntes jeg kjente igjen bilen han satt i. Så så jeg nærmere etter, og oppdaget at mannen i bilen hadde den samme frisyren, sier Debbie Dills til avisen.

Dills ringte så en kollega, som fikk henne til å ringe politiet. 21-åringen var ifølge politiet samarbeidsvillig da han ble tatt. Politiet ikke tror at flere var involvert i skytingen.

Kort tid før pågripelsen gikk FBI ut med identiteten hans, og opplysninger om at han trolig kjørte en mørk Hyundai, som også ble observert ved kirken.

– Mannen bør anses bevæpnet og farlig, opplyste FBI.

Den sytre forhistorien: Slik dreper hatkriminalitet i USA

PÅGREPET I BILEN: Politi står utenfor bilen som Dylann Storm Roof ble pågrepet i. Foto:,Ap

– Fikk pistol i bursdagsgave

Til nyhetsbyrået Reuters forteller Roofs' onkel Carson Cowles at nevøen fikk et skytevåpen, en .45-kaliber pistol, av faren sin til 21-årsdagen 3. april i år. Dette benekter 21-åringens bestefar overfor CNN.

Onkelen forteller at han kjente igjen nevøen sin på bildene som politiet friga etter skytingen som kostet ni menneskeliv i en kirke i Charleston i delstaten Sør-Carolina i natt norsk tid. De drepte er:

MUGSHOT: Dette bildet ble tatt av politiet i april i år etter at Dylann Roof (21) ble pågrepet for eiendomskrenkelse. Foto:,Ap

• Cynthia Hurd (54)

• Susie Jackson (87)

• Ethel Lance (70)

• DePayne Middleton

• Clementa Pinckney (41)

• Tywanza Sanders (25)

• Daniel Simmons

• Sharonda Coleman-Singleton (45)

• Myra Thompson (59)

Les også: Kirken hadde dype historiske røtter

Kjenning av politiet

På Dylann Storm Roofs profilbilde på Facebook, lastet opp 21. mai i år, har han på seg en mørk jakke med to flagg på. Dette er flaggene til Sør-Afrika og Rhodesia, nå Zimbabwe, fra apartheid-tiden.

Ifølge Reuters ble den mistenkte 21-åringen siktet for brudd på narkotikaloven i mars i år.

På internett ligger det såkalte «mug shots» av mannen.

Lokalavisen Post and Courier melder, ut fra informasjon fra Sate Law Enforcement Division, at Roof har blitt arrestert to ganger i sitt voksne liv, og at han ble fengslet 1. mars for en narkotikasak, og at han igjen ble fengslet 26. april for eiendomskrenkelse.

VGTV: – Vi leter etter en ekstremt farlig mann

– Drept fordi de var svarte

Kirken som ble angrepet er en afrikansk-amerikansk metodistkirke. En femåring som var til stede i kirken skal ha overlevd ved å spille død.

– Handlinger som denne har ingenting å gjøre i vårt land, ikke i et sivilisert samfunn, sier USAs justisminister Loretta Lynch.

President Barack Obama sier at han og kona Michelle er i sorg over skytemassakren. Obama sier at han kjente en av de drepte, pastor Clementa Pinckney.

– En hver skyting som involverer flere ofre er en tragedie, men det er noe spesielt hjerteskjærende med drap som skjer i et rom hvor vi søker fred.

Presidenten sier at det nok en gang er uskyldige mennesker som blir drept av en gjerningsmann som ikke har hatt problemer med å skaffe seg våpen.
– Denne typen massevold skjer ikke i mange andre land. Det er i vår makt å gjøre noe med det, sier Obama.

Politiets talsperson Charles Francis sier til CNN at de ni ofrene i Charleston-skytingen ble drept fordi de var svarte. Politisjef i Charleston, Greg Mullen, kaller skytingen hatkriminalitet.

Til lokalavisen Post and Courier opplyser FBI at den mistenkte 21-åringen kommer fra Columbia, den største byen i delstaten Sør-Carolina.

Politiet har tidligere opplyst at gjerningsmannen satt i kirken i én time før han begynte å åpne ild.

Så langt har det kommet lite informasjon om ofrene, bortsett fra at en av de drepte er kirkens pastor Clementa Pinckney – som også har sittet i delstatssenatet. Han etterlater seg kone og to små barn. De drepte deltok på et bibelmøte da skytingen startet.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Vil ha dødsstraff for massemorderen Dylann Roof (22)

  2. CNN: Dylann Roof tilstår massakren

  3. Massemorder lo da han innrømmet kirkemassakre

  4. De ble drept i kirkemassakren i Charleston

  5. Hevder Roof planla skolemassakre i Charleston

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder