UNIKE FOTSPOR: Neil Armstrong var den første til å gå på månen. Nå vil amerikanske kongressmedlemmer frede blant annet fotsporene hans. Foto: NASA

UNIKE FOTSPOR: Neil Armstrong var den første til å gå på månen. Nå vil amerikanske kongressmedlemmer frede blant annet fotsporene hans. Foto: NASA

Vil lage nasjonalpark på månen

Det var et lite steg for mennesket. Nå kan det bli fredet.

Tora Systad Tyssen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

To amerikanske kongressmedlemmer vil frede Neil Armstrongs fotavtrykk på månen.

Nasjonalparken skal, ifølge de to demokratiske kongressmedlemmene Donna Edwards og Eddie Bernice Johnson, sikre objekter som astronautene fra de seks første månelandingene la igjen.

De vil også verne alle steder de amerikanske astronautene, som var del av Apollo-programmet mellom 1969 og 1972, har gått eller stått, skriver New York Daily News.

Redd for Apollo-rester

- Det vil sikre at vitenskapelige data og den kulturelle viktigheten til disse objektene og stedene forblir uskadd, sier Edwards om lovforslaget i en uttalelse tirsdag.

De to kongressmedlemmene ser for seg at fremtidige kommersielle eller ikke-amerikanske måneferder i fremtiden ikke vil greie å la Apollo-restene ligge i fred og ser en nasjonalpark som eneste måte å beskytte dem.

NYTT LOVFORSLAG: Kongressmedlem Donna Edwards tar til orde for å lage en nasjonalpark på månen.

Eksperter skal ha sagt at en nasjonalpark 384 400 kilometer fra jordens overflate trolig vil duplisere eller komme i konflikt med en traktat fra 1967 som regulerer lands eierskap i det ytre rom.

Den ble underskrevet av USA og Sovjetunionen da romkappløpt var på sitt verste, og er senere underskrevet av Russland og hundre andre land. Ifølge traktaten tilhører alle objekter i rommet det landet som sendte det ut.

Traktaten sier også at det er ingen land som kan kreve suverenitet over områder på månen.

Viktige fotavtrykk

Edwards kjenner godt til traktaten og sier at en lov ikke vil gjøre krav på noe utenom NASA-sitt utstyr og landingsområdet. Men ifølge kongressmedlemmet er det nødvendig at landingsområdet inkluderer «alle områder på månen hvor astronauter eller instrumenter tilknyttet Apollo-programmet mellom 1969 og 1972 var borti måneoverflaten».

VIL VERNE: Donna Edwards og Eddie Bernice Johnson vil med et nytt lovforslag frede Apollo-astronautenes fotspor på månen. Foto: NASA

Det inkluderer fotavtrykk fra astronauter, som trolig ikke er beskyttet under traktaten fra 1967.

Edwards foreslår også at USA skal søke til UNESCO om å gjøre stedet der Neil Armstrong og Buzz Aldrin for første gang gikk på månen 20. juli 1969 skal bli en del av verdens kulturarv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder