Trosser terrorfrykten: Jøder i Jerusalem: Hvis vi lar oss skremme har terroristene vunnet

JERUSALEM (VG) Mens mange av innbyggerne i Jerusalem
holder seg hjemme i frykt for nye angrep, forsøker noen fortsatt å leve et normalt liv.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi er selvsagt redde, men vi er nødt til å gå ut, gå på skolen og leve så vanlig som mulig. Vi kan ikke la oss skremme, for da vinner terroristene. De oppnår akkurat det de ønsker, sier Isaac Kleineman (21).

VG møter han på busstasjonen i sentrum av Jerusalem, der en kvinne ble angrepet og lettere skadet av en mann med kniv onsdag kveld. Mannen ble senere skutt og drept av politiet. Angrepet er det foreløpig siste i en lang serie av overfall mot både sivile israelere og politi og militære som patruljerer gatene og inngangen til offentlige steder.

VGTV: Hugger ned israeler med slakter-øks (NB: Sterke bilder)

De siste ukene har syv israelere blitt drept og flere titall såret i angrep utført av palestinere og israelske arabere. Samtidig har minst 30 palestinere blitt drept, blant dem flere mistenkte angripere. I tillegg er flere hundre palestinere blitt såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.

TOM BUTIKK: Skoselgeren Shay har knapt hatt en eneste kunde siden urolighetene i Jerusalem startet. Foto: ERLEND SKEVIK , VG

Les også: TV2-Græsvik anklager Israel for barnedrap

Byen tydelig preget

Den normalt svært travle byen er nå tydelig preget av innbyggernes frykt for nye angrep. Det er langt færre mennesker i gatene, og folk holder seg unna offentlige steder og offentlig transport. Også inne i Gamlebyen, der de trange gatene ofte er helt ugjennomtrengelige, var det torsdag nesten folketomt. De fleste bussene er nærmest tomme. Ifølge israelske medier har passasjertallet sunket med 30 prosent de siste ukene.

Foto: ,

Samtidig er det massiv tilstedeværelse fra politi og militære, og det er satt opp kontrollposter og veisperringer flere steder i byen og rundt de arabiske nabolagene.

Onsdag: To skutt og drept etter nye knivangrep i Jerusalem

Isaac Kleineman innrømmer at han ofte er redd. I likhet med mange andre bærer han nå en liten gassflaske i lommen for beskyttelse. Mange sivile også begynt å bevæpne seg.

Alt fra kosteskaft til skytevåpen blir nå tatt i bruk av sivile israelere som frykter angrep, melder nyhetsbyrået AFP. Byrået viser til israelske aviser som har publisert saker og bilder av israelere utstyrt med tåregass, kosteskaft og kjevler, og våpenforretninger opplyser at pågangen fra nye kunder har steget til værs.

– Mange jeg kjenner har begynt å gå med elektrosjokk-våpen og annen beskyttelse. Det mest skremmende er at du aldri kan vite hvem som er fienden. Det kan være han som går forbi deg på gaten, eller han som sitter ved siden av deg på bussen. Det gjør noe med deg, sier Kleineman.

Mandag: Hugget ned israeler med slakter-øks

– Tragisk

I en skobutikk inne på busstasjonen sitter innehaveren Shay alene. De siste to ukene har han knapt hatt en eneste kunde. De andre butikkene i området opplever det samme.

– Det er tragisk å se at gatene er tomme, men det er forståelig. Selv har jeg to sønner. Jeg er nødt til å la dem være ute, men jeg har hele tiden hjertet i halsen av frykt for at noe skal skje med dem, sier han.

Den nervøse stemningen preger også sikkerhetsstyrkene. Torsdag formiddag ble soldater oppmerksomme på en mann de oppfattet som mistenkelig på et tog fra Haifa. En av soldatene ropte «terrorist», noe som skapte panikk hos passasjerene, som dro i nødbremsen. En annen soldat løsnet også et skudd i taket. Han skal senere ha forklart politiet at han gjorde det for å sikre at våpenet fungerte.

13 personer fikk mindre skader da toget bråbremset, mens andre ble fraktet til sykehus med sjokkskader.

Les også: Terrorbølgen fortsetter i Israel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder