Lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm – minst tre døde

Minst tre mennesker er døde etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm sentrum. Politiet mistenker terror.

Artikkelen er over to år gammel

Siste: Sveriges statsminister Stefan Löfven sier alt tyder på at hendelsene i Stockholm er en terrorhandling.

– Nå tenker vi på ofrene og deres familier, nære og kjære, og på de skadede, sier Löfven.

FÅ SISTE NYTT OM DRAMAET HER

Flere skadet

Det var like før klokken 15 fredag ettermiddag at politiet ble varslet om at en lastebil hadde kjørt inn i folkemengden i Drottninggatan i Stockholm sentrum. Lastebilen kjørte gjennom mengden og inn i kjøpesenteret Åhléns City, der kjøretøyet begynte å brenne.

Det har kommet motstridende meldinger om tallet på drepte etter angrepet, men svensk politi bekrefter overfor nyhetsbyrået TT at tre mennesker så langt er døde.

I tillegg skal flere personer være skadet. Det har foreløpig ikke kommet opplysninger om tilstanden til disse.

Vitner forteller til VG at det brøt ut full panikk på stedet. Samtidig kom det flere medlinger om skuddvekslinger.

Det kom tidlig melding om at en person var pågrepet i forbindelse med hendelsen. Dette blir nå avkreftet av politiet.

Stjålet lastebil

Ifølge Expressens reporter på stedet ba politiet folk i nærheten om å «slippe alt og løpe». Vitner forteller om at tilsynelatende livløse mennesker lå på gaten.

Svensk politi betegner det som utrygt å oppholde seg i Stockholm sentrum på dette tidspunktet.

Aftonbladet skriver at lastebilen ble stjålet mens eieren losset bilen.

– Det er en av våre distribusjonsbiler som kjører leveranser. I forbindelse med en leveranse på en av restaurant har noen hoppet inn i førerhuset og kjørt avgårde med bilen, mens sjåføren lastet av bilen, sier kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth til DN.

Norsk UD undersøker

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått melding om at nordmenn er direkte berørt av den angivelige terrorhandlingen i Stockholm.

– Det er fortsatt veldig tidlig, og vi jobber med å få oversikt over situasjonen, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Ane Lunde til VG klokken 15.20.

VG har vært i kontakt med flere nordmenn som var i området da dramaet startet. Ida Christine Prøven var i en butikk like ved da hun hørte et smell. Da hun løp ut på gaten så hun bakdelen av en lastebil kjøre inn i menneskemengden før den krasjet i butikken Ählens.

– Vi kunne se to døde mennesker. De er dekket med plast. Ett menneske ble forsøkt gjenopplivet, men de ga opp. Vedkommende er antagelig død, sier hun til VG.

Et annet vitne sier til Aftonbladet at hun så flere som løp avgårde da lastebilen kom.

– Jeg så flere hundre mennesker som løp, de løp for livet, sier Anna til avisen.

– Jeg snudde og løp også, forteller hun.

PST: Vurderer fortløpende

– PST er kjent med hendelsen og vi vurderer trusselbildet fortløpende. I Norge har vi sagt at terrortrusselbilde har blitt litt lavere av ulike grunner. Mange av dem vi var bekymret for soner dommer eller sitter i varetekt, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen til VG ved 15.30-tiden.

På Twitter skriver sikkerhetstjenesten at de følger situasjonen og gjør fortløpende vurderinger av trusselbildet.

– Det er ikke nødvendigvis slik at trusselbildet i Norge og Sverige er det samme. Men terror i Norge er også mulig, sier Bernsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder