Astronomer har funnet planeter som ligner jorda: – Meget gode
kandidater for liv

Onsdag kveld kunne stolte NASA-forskere fortelle om en sensasjonell oppdagelse 40 lysår unna jorda.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Vi begynte først å oppdage planeter utenfor vårt eget solsystem for rundt 20 år siden.

Av de 3000 vi har funnet hittil er det veldig få som egner seg for levende vesener, men onsdag kunngjorde NASA at de har funnet syv nye, potensielt gjestmilde planeter i samme solsystem.

– Med denne oppdagelsen har vi tatt et kjempesteg fremover i jakten på beboelige planeter eller utenomjordisk liv, sier NASA-forsker Sara Seager i pressekonferansen.

Det er i solsystemet rundt stjernen TRAPPIST-1 at oppdagelsen er gjort. Alle syv planetene er på størrelse med jorda. Alle har muligheter for flytende vann – en grunnleggende forutsetning for liv – og tre ligger særlig godt an med tanke på temperatur.

Så du disse? Ferske nærbilder fra Mars!

Saken fortsetter under bildet

GULLHÅRSONEN: Denne kunstneriske fremstillingen viser planetenes avstand til stjernen. Sjansene for å finne vann er representert ved damp innerst (der det er for varmt) og frost ytterst. I midten er de tre planetene som ligger best an til å ha flytende vann, den såkalte «Gullhårsonen». Foto: Grafikk: NASA/R. Hurt/T. Pyle

Et lite stykke unna

Selv om planetene skulle være beboelige er det ikke helt enkelt å komme seg dit. De er nemlig 40 lysår unna. Dette er altså så lang tid det tar før lyset fra vår sol treffer disse planetene og omvendt. Det samme gjelder radiosignaler.

Astrofysiker Pål Brekke. Foto: Tore Meek NTB scanpix

– Noe inteligent liv er det neppe der, men om det skulle være det er det Anita Skorgans Melodi Grand Prix-bidrag «Casanova» fra 1977 de vil høre fra jordens radiostasjoner nå. Likevel ligger dette systemet relativt nært oss, sier astrofysiker Pål Brekke til VG.

Han er enig med NASA i at plantene er meget gode kandidater til å kunne ha liv.

Så du denne? Dette kartet viser 1,142 milliarder stjerner

Liten stjerne

TRAPPIST-1 ligger i stjernebildet «Vannmannen», og er en såkalt ultrakald dvergstjerne. Den er liten med bare åtte prosent av solens masse, og er relativt lyssvak.

Planetene ligger også mye nærmere både hverandre og stjernen enn i vårt eget solsystem, noe som kan føre til spesielle tidevannsfenomener om det eksisterer sjøer på overflatene. I tillegg vil både stjernen TRAPPIST-1 og naboplanetene være svært synlig fra overflaten på en planet.

Saken fortsetter under bildet

PLANET F: Slik ser NASA for seg utsikten fra overflaten på planeten som foreløpig bare har fått navnet «f». Foto: Grafikk: NASA

For å finne planetene observerte forskerne stjernen i lang tid, og registrerte forbigående endringer i lysstyrken. I de disse endringene kan man finne informasjon om planetens størrelse og egenskaper.

Les også: 30 år siden romfartens største tragedie

Skal studeres videre

Det viktigste arbeidet fremover blir å forske på planetenes atmosfærer og hva de består av. Det er romteleskopet Hubble 1 som skal observere stjernen fremover.

Når en av planetene passerer stjernen vil lyset gå gjennom atmosfæren dens. Der brytes det, litt som når sollyset spres gjennom vann og danner en regnbue.

Saken forsetter under bildet

TIL SAMMENLIGNING: Øverst er en kunstnerisk fremstilling av de syv planetene i stjernesystemet. Til sammenligning under ligger våre egne planeter, Merkur, Venus, Jorden og Mars. Foto: Grafikk: Nasa

Lys spres forskjellig gjennom forskjellige gasser, og med riktige instrumenter kan man se hva atmosfæren består av.

Om man finner riktige gasser, for eksempel hydrogen og oksygen, er det enda et tegn på at planetene egner seg for liv.

Les også: Har trolig funnet vann på Jupiter-måne

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder