Bilangrepet etter høyreekstrem marsj: Nær ved å bli truffet av dødsbilen

CHARLOTTESVILLE (VG) Zechariah sto midt i veien da han hørte en bil ruse motoren og spinne avgårde. Sekunder senere kjørte bilen inn i folkemengden, bare centimetere fra han.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den lille byen Charlottesville i Virginia var natt til søndag preget av sorg etter det brutale bilangrepet som kostet en kvinne livet og skadet 19 andre. Med unntak av et stort politioppbud var gatene nesten folketomme.

Det blodige angrepet kom etter flere timer med kraftige sammenstøt mellom nynazister, Ku Klux Klan-tilhengere og andre hvite nasjonalister og en stor gruppe motdemonstranter. Til sammen ble 34 personer skadet i forbindelse med demonstrasjonene. Vitner forteller om vold, flaskekasting og bruk av pepperspray.

Full panikk

Sammen med de andre motdemonstrantene var Zechariah på vei opp en liten sidegate da han hørte lyden av hvinende bildekk.

– Plutselig smalt bilen inn i folkemengden. Alt gikk så raskt at det tok flere sekunder før folk forsto hva som hadde skjedd. Da brøt det ut full panikk, sier han.

Les også: Guvernør raser etter voldelige protester

Flere vitner har anslått av bilen kjørte i minst 80 kilometer i timen da den kom kjørende ned sideveien der motdemonstrantene kom gående. En 32 år gammel kvinne ble drept, og flere ligger fortsatt på sykehus med alvorlige skader. Zechariah var bare centimetere fra å bli kjørt ned.

– En av dem som ble truffet ble kastet opp i luften og traff meg. Jeg hadde utrolig flaks, sier han.

Vennen på sykehus

Like før midnatt ble politisperringene rundt åstedet fjernet. På gaten overfor sitter Joseph Culver på kne foran en sirkel med blomster og lys. Tårene renner stille mens hans bøyer hodet.

– En av vennene mine ble truffet av bilen, og ligger på sykehus. Jeg vet fortsatt ikke om han kommer til å overleve, sier han.

Få innsikt: VG har i ett år vært på innsiden av den største og mest militante høyreekstreme organisasjonene.

Culver har bodd i Charlottesville de siste fire årene. Han var på vei hjem da han hørte om bilen som hadde kjørt inn i folkemengden. Familien fryktet at noe skulle skje, og hadde bedt han forlate sentrum.

– De visste at jeg ville kjempe mot disse menneskene, selv om det hadde kostet meg livet. Derfor ba de meg komme hjem, sier han.

Familie

Han mener byen står samlet etter det som har skjedd.

– Alle i denne byen er familie. Vi skal stille opp for de som er rammet. Dette kommer ikke til å knekke oss, sier han.

PÅ ÅSTEDET: Zechariah t.v og Joseph Culver t.h gikk ned på kne på E Mains Street like i nærheten av stedet der en 20-åring kjørte en bil inn i et demonstrasjonstog. Foto: Pontus Höök/VG

Nasjonalistene demonstrerte mot den varslede flyttingen av en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee. Culver mener kommunene nå må sørge for fortgang i flytteplanene.

– Den statuen skal bort, om jeg så må gjøre det med mine egne hender, sier han.

Culver er likevel overbevist om at det vil komme nye konfrontasjoner med nasjonalistene som lørdag marsjerte gjennom gatene i byen hans.

– Dette er ikke over. Byen var ikke forberedt i dag, men i morgen skal vi være klare. Vi skal ta knekken på dem med godhet. Det skylder vi ofrene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder