Pavens rådgiver siktet for seksuelle overgrep

SYDNEY (VG) George Pell (76) er pavens øverste økonomiske rådgiver og en av hans mest betrodde menn.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nå har australsk politi siktet ham for flere tilfeller av «historiske seksuelle overgrep», som indikerer at anklagene stammer fra flere år tilbake.

Pell, som må møte i et rettsmøte 18. juli, avviser alle anklager.

Politimester Shane Patton i delstaten Victoria sier at det er rettet mange anklager mot kardinalen, men ønsket natt til torsdag norsk tid ikke å gå i detalj - og svarte heller ikke på spørsmål etter pressekonferansen.

Den 76 år gamle kardinalen er rangert som nummer tre i Vatikanet, og er med det den høyest rangerte ansatte som har blitt siktet for seksuelle overgrep.

Han er også den katolske kirkens leder i Australia.

Ifølge Sydney Morning Herald inkluderer siktelsen tre overgrep av «svært alvorlig grad», deriblant en voldtekt som strekker seg 20 år tilbake i tid.

Dyster historie: 400 prester fratatt jobben etter overgrep

VITNET OM OVERGREP: I mars i fjor vitnet George Pell i en høring via videolink fra Roma om overgrep begått av prester i den katolske kirken. Foto: Andreas Solaro AFP

Det er all grunn til å tro at siktelsen vil sende sjokkbølger gjennom den katolske kirken, som de siste årene har vært i hardt vær etter en rekke overgrepsavsløringer.

Avsløringen i Boston: Overgrepsskandalene som rystet verden

Vatikanet har ingen utleveringsavtale med Australia, men erkebispedømmet i Sydney sier i en uttalelse torsdag morgen at kardinalen kommer til å møte i forhørsretten i Melbourne den 18. juli.

De understreker at han «nok en gang avviser alle anklager».

– Han ser fram til rettsmøtet og vil ta kraftig til motmæle mot siktelsen, heter det i en uttalelse fra erkebispedømmet.

MEKTIG OMGANGSKRETS: Sommeren 2008 tok kardinal George Pell imot pave Benedict XVI da sistnevnte besøkte den australske byen Sydney. Foto: Mark Baker AP

I flere år har den australske kardinalen hatt en rekke anklager mot seg, blant annet for overgrep mot gutter helt tilbake til tiden som ung prest på 1970-tallet. Han er også anklaget for å ha latt overgrep gå upåaktet hen.

I fjor vitnet han i en høring via videolink fra Roma om overgrep begått av prester i den katolske kirken. Han ble da kritisert for ikke å komme til Australia for å vitne der.

– Kirken har begått enorme feil og arbeider for å rette opp disse. Kirken har rotet det til og skuffet mange og har i altfor lang tid avvist troverdige påstander om overgrep på fullstendig skandaløst vis, sa Pell da.

Han innrømmet også at han selv hadde gjort feil, og først og fremst trodd prestene.

Netflix-fenomenet «The Keepers»: Den katolske nonnen Catherine ble brutalt drept

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder