UNDER STERK PRESS: Sentrale politikere i flere partier vil forlate salen i Knesset når president Moshe Katsav skal åpne vintersesjonen i dag. På bildet, som ble tatt i forrige uke, er Katsav i samtale med en kvinnelig soldat, sammen med kona Gila (t.h.) Foto: EPA

Krever at Israels president trekker seg

Hardt press mot sexsiktet president

(VG Nett) Flere politikere truet med å forlate salen i protest når Israels president Moshe Katsav skulle åpne parlamentet i dag. Presidenten er siktet for voldtekt, seksuelle overgrep og svindel.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Søndag økte oppslutningen om at presidenten skal trekke seg etter at politiets granskning konkluderte med at han burde tiltales for de alvorlige forholdene.

Riksadvokat Menachem Mazuz avgjør om Katsav skal straffeforfølges for forholdene. Flere israelske presidenter har tidligere vært siktet for både trakassering og svindel, men ingen har blitt straffet for forholdene.

- Trekk deg

SEXMISBRUKT: Israels president Moshe Katsav skal ha misbrukt denne kvinnen seksuelt ved flere anledninger. Hun jobbet tidligere i staben til presidenten om ble truet med sparken, dersom hun ikke hadde sex med ham. Foto: AP

Ifølge kilder i justisdepartementet, som avisen Haaretz har snakket med, er Katsav bedt om å suspendere seg selv frem til det blir tatt en avgjørelse i saken.

- Hvis presidenten var smart, så hadde han allerede bestemt seg for å spare offentligheten, og ham selv, for den pinligheten vi nå opplever, sier en høyt plassert tjenestemann til avisen.

Katsav skulle egentlig delta under åpningen av Knesset i dag, men han valgte å droppe seremonien. Politikere fra flere partier hadde på forhånd truet med å forlate salen, så lenge presidenten var tilstede.

Ifølge israelsk radio har president Katsav erklært at han takker nasjonalforsamlingens leder Dalia Yitzik for invitasjonen til åpningen, men med tanke på omstendighetene har han foretrukket å takke nei.

Ifølge politiet er det en kvinne som jobbet på presidentens kontor som er blitt utsatt for voldtekt, tvungne seksuelle handlinger, seksuelle handlinger uten samtykke og seksuell trakassering. Katsav skal ha truet kvinnen med å gi henne sparken, hvis hun ikke hadde sex med han.

I etterkant har også ti andre kvinner stått frem og fortalt lignende historier. Fem av disse kvinnene er nå en del av siktelsen, mens de andre sakene var foreldet.

Kan ta måneder

Politiet mener også de har bevis for at presidenten står bak svindel, ulovlig avlytting - og skal ha benådet flere personer uten grunn. Presidenten nekter straffskyld for alle forholdene.

Katsavs advokat, Zion Amir, påpeker at politiet ikke har anledning til å straffeforfølge presidenten. Han legger også vekt på at anklager mot tidligere presidenter er blitt avvist av regjeringsadvokaten i de fleste tilfellene.

Det er ventet at Mazuz vil brukere flere måneder på å vurdere politiets bevis før det blir tatt noen avgjørelse. Den israelske presidenten har liten reel makt, men skal fungere som et samlingspunkt for folket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder