VASSER I OVERSVØMT GATE: Indonesiere vasser i en oversvømt gate i Sinjai-distriktet på øya Sulawesi øst i Indonesia. Styrtregn har utløst jordskred som har krevd over 100 menneskeliv i provinsen Sør-Sulawesi, og omtrent like mange er savnet. Regjeringen i Jakarta lover rask og omfattende nødhjelp til befolkningen i området. Foto: Reuters

Skredkatastrofe i Indonesia

Hundrevis av mennesker er tatt av flom og jordskred på øya Sulawesi øst i Indonesia. Minst 110 personer er så langt funnet omkommet, nesten like mange er savnet.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

En omfattende redningsaksjon var onsdag i gang i Sinjai-distriktet i provinsen Sør-Sulawesi. Jordrasene ble utløst etter at to dager med styrtregn fikk elver i minst sju distrikter til å gå over sine bredder. 111 personer er bekreftet døde, mens 101 personer er savnet, de aller fleste i Sinjai, ifølge redningsmannskaper.

- Det viktigste nå er å ta hånd om de skadde, sa president Susilo Bambang Yudhoyono etter å ha uttrykt sin medfølelse overfor dem som ble rammet.

Massegraver

Enkelte av ofrene ble onsdag lagt i massegraver fordi etterlatte slektninger ikke var i stand til å håndtere likene. Blant de døde er også flere små barn. Dødstallene er ventet å stige siden myndighetene ennå ikke har oversikt over katastrofens omfang. Flere veier er ufremkommelige på grunn av rasene, og hjelpemannskap har dermed ikke kunnet ta seg fram.

- Ved middagstider sender vi av gårde et transportfly av typen Hercules med nødhjelp, sa sosialminister Bachtiar Chamsyah til pressefolk i Jakarta. Flyet skulle ha med seg klær, ulltepper, kjeks og medisiner så vel som medisinsk personell, tilføyde han.

Lokale myndigheter har fått ordre om å dele ut 100 tonn ris på steder hvor situasjonen er verst.

Mer nedbør

MANGE DØDE: Innbyggere i Sinjai på øya Sulawesi frakter bort omkomne. Flom og jordskred har kostet over 100 mennesker livet. Foto: Reuters

Ifølge det statlige indonesiske nyhetsbyrået Antara advarer meteorologer om fare for store mengder nedbør også i løpet av de neste tre dagene. Likevel begynte folk å vende tilbake til boligene sine da været så ut til å klarne onsdag morgen.

Tidligere i år har Indonesia blitt rammet av en rekke lignende naturkatastrofer. I april omkom minst 23 mennesker i jordskred i regionen Øst-Java, mens så mange som 150 omkom i januar i to ulike skred på øya.

Brå oversvømmelser og jordskred er ikke uvanlig i Indonesia, men de skyldes som oftest monsunregner som vanligvis når sitt høydepunkt i januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder