TAR OVER: Egyptiske Saif al-Adel er utpekt som midlertidig leder for terrorgruppen etter Osama bin Ladens død. Foto: AP / FBI

Han kan bli farligere enn Osama bin Laden

(VG Nett) Den fryktede og dypt respekterte al-Qaida-toppen Seif al-Adel blir utpekt som terrornettverkets nye leder.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den tidligere egyptiske spesialsoldaten har de siste tyve årene vært en lojal og betrodd kriger for al-Qaida og Osama bin Laden. Nå peker det tidligere libyske al-Qaida-medlemmet Noman Benotman ham ut som terrornettverkets nye leder.

Ifølge den tidligere al-Qaida-rådgiveren Abu Walid al-Masri har han vært medlem av terrornettverket siden 1989. Han er i dag i 50-årene.

Les også: - Al-Qaida har utpekt ny leder

Ekstremt dyktig

Den australske terrorismeeksperten og tidligere etterretningsagenten Leah Farall kjenner egypterens forhistorie godt. Hun mener han kan bli enda farligere enn bin Laden, hvis nyheten om at Adel overtar viser seg å være riktig.

- Han er en ekstremt dyktig leder og kan gjøre al-Qaida mer fokusert. På noen områder ville han vært en langt mer effektiv leder enn bin Laden, særlig gjelder dette militær og strategisk planlegging, sier Farall til VG Nett.

TERRORTOPP: Ayman al-Zawahiri er sammen med Osama bin Laden al-Qaidas øverste ledere. Foto: AFP

Bin Ladens mann

Dokumenter fra den amerikanske basen på Guantanamo som VG Nett har fått tilgang til viser at han i tiden før og etter 11. september hadde en stor del av ansvaret for al-Qaidas planer om terror mot Vesten.

Han var en nært betrodd av Osama bin Laden og i tiden før 11. september opptrådde han sammen med den nå døde al-Qaida-lederen en rekke ganger. Han var senest i 2002 i kontakt med bakmannen bak terrorangrepet mot World Trade Center og Pentagon, Khalid Sheikh Mohammed.

I perioden kort tid før 11. september hadde han ansvar for opplæring av rekrutter til terrornettverket. Han skal også ha hjulpet Osama bin Laden med å plukke ut nye ledere som ble innviet i terrororganisasjonens indre sirkler.

Sikkerhetsansvarlig

I 1999 skal han blant annet ha ledet opplæringen til to av terroristene som deltok i 11. september-angrepet.

Han skal også på et tidspunkt ha vært hovedsansvarlig for Osama bin Ladens sikkerhet.

En fange i Guantanamoleiren anklager også al-Adel for å ha torturert ham.

Ukjent oppholdssted

I en periode etter 11. september skal han, i likhet med andre egyptiske al-Qaida-medlemmer ha befunnet seg i husarrest i Iran. Men i 2008 var han igjen på frifot.

PLANLA BLODBAD: Egypteren Saif al-Adel skal ha planlagt bombingen av de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya. Foto: Arkivfoto: AFP


- Hvor han er nå er ukjent, sier Farrall.

Se video: Her ser Osama seg selv på TV

Verdt fem millioner dollar

For sine ugjerninger har han også en høy pris hengende over hodet: Fem millioner dollar fra FBI går til den som bidrar til at Adel blir pågrepet eller tatt.

Den summen kan bli enda høyere hvis han faktisk tar over ansvaret for al-Qaida.

Bakgrunnen for etterlysningen er at han mistenkes for å ha planlagt bombingen av USAs ambassader i Dar es-Salaam i Tanzania og Nairobi i Kenya i 2001.

Populær

Selv om han frem til nå har vært relativt ukjent, er han på ingen måte noe ubeskrevet blad i terrornettverket.

- Han har alltid vært populær, han har bare ikke vært så mye fremme i offentligheten, sier Farrall.

Ikke maktkamp

Ifølge henne er det ikke store sjanser for at det nå bryter ut arvekrig i terrornettverket. Ifølge det tidligere al-Qaida-medlemmet Benotman skal al-Adel nå styre terrornettverket i en periode fremover, før doktoren Ayman al-Zawahiri, i dag al-Qaidas nummer to, er ventet å ta over.

- Al-Adel har vært veldig lojal mot Zawahiri. Jeg mener det ikke er grunn til å tro at det er en intern maktkamp nå. Hvis det skjer, vil det komme senere, mener Farrall.

Forskjellige terrornettverk, som al-Qaida i Nord-Afrika, Jemen og terrorgruppen al-Shabab i Somalia har tidligere sverget sin lojalitet til Osama bin Laden. De samme gruppene må nå gjøre det samme overfor den personen som skal bli al-Qaidas nye leder.

- Valget av en overgangsleder gir al-Qaida mulighet til å hente inn troskapsløfter fra al-Qaida-grupper som al-Qaida i Jemen og den nord-afrikanske al-Qaida-organisasjonen, skriver CNNs terrorekspert Peter Bergen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder