SKRIVER HISTORIE: Her signerer USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev den nye nedrustningsavtalen i Praha torsdag. Foto: EPA

Her signerer USA og Russland historisk atomavtale

- Gjør verden til et tryggere sted, sier Obama

(VG Nett) Barack Obama og Dmitri Medvedev skrøt voldsomt av hverandre da de møttes i Praha onsdag.

Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Obamas fly landet i Tsjekkias hovedstad Praha torsdag formiddag. Like etter klokken 12.30 ble den historiske nedrustningsavtalen mellom de to landene signert.

- Dette gjør verden til et tryggere sted, sa Obama etter å ha underskrevet avtalen.

Obama takket sin venn og kollega Dmitri Medvedev for hans gode lederskap og at de sammen har kommet frem til avtalen. Obama mener dette viser at forholdet mellom de to atommaktene nå er normalisert.

Det var Medvedev enig i, og han mente at nye kapitler nå var i ferd med å skrives når det gjelder samarbeid mellom de to landene.

LES OGSÅ:- Obama går ikke langt nok i nedrustningen

Russland og USA har, ifølge Obama selv, kontroll på rundt 90 prosent av verdens atomvåpen. Den nye avtalen senker det øvre taket for atomstridshoder med en tredel, og det innebærer en betydelig reduksjon av raketter og utskytingsramper. Avtalen setter en grense på 1.550 atomstridshoder per land, men må ratifiseres av Senatet i USA og nasjonalforsamlingen i Moskva for å tre i kraft.

Obama ser heller ikke bort fra at de to landene blir enige om ytterlige kutt i nær framtid.

LES OGSÅ:Obama håper på atomratifikasjon i løpet av året

Før seremonien i Den spanske hallen i Praha slott hadde statsoverhodene diskutert Irans atomprogram, urolighetene i Kirgisistan og USAs rakettskjoldplaner i Europa.

GLADE: Både Barack Obama og Dmitri Medvedev smilte da underskrev og overleverte de signerte avtalene til hverandre. Foto: AP

Glad for avtalen

NRK-veteran og tidligere Urix-programleder Bjørn Hansen er svært glad for avtalen som nå er signert.

- Avtalen i seg selv er ikke så omfattende og dramatisk, men den gir et umåtelig viktig signal til resten av verden, sier Hansen.

NRK-veteranen har flere ganger fryktet atomkrig i verden.

- Blant annet da en norsk rakett ble sendt opp fra Andøya i 1995. Russerne trodde dette var en atomrakett fra USA, og Boris Jeltsin, usikkert i hvilken tilstand, sto klar - med fingeren på atomknappen. Da var vi svært nær en atomkrig, sier Hansen, som likevel mener Cuba-krisen i 1962 var enda mer alvorlig.

Frykt for terrorister

NRK-VETERAN: Bjørn Hansen følger spent med på atomavtalen. Foto: Knut Erik Knudsen

Hansen mener at faren for en atomkrig er svært reell også i dag.

- Fordi stadig flere land enten har eller planlegger å skaffe seg atomvåpen. Faren for at land skal starte en atomkrig mot hverandre er ikke det største problemet. Jeg er mer bekymret for at atomvåpen skal havne i feil hender - i hendene på terrorister, sier Hansen.

VGDebatt:"At verden ikke trenger atomvåpen er tull. En verden helt uten atomvåpen er en teit utopi."Delta i diskusjonen her!

Hansen drømmer - akkurat som Obama - om en atomfri verden.

- Jeg håper det kan skje, men at det vil skje i løpet av de neste 50 årene er ikke så realistisk, sier Hansen.

Den nye atomavtalen blir svært godt mottatt over store deler av verden.

- Men for land som driver med opprustning, som Iran og Pakistan, er denne avtalen ikke heldig, sier Hansen.

Selv om det nå rustes ned, har Washington ikke utelukket at atomvåpen kan vurderes under «ekstreme omstendigheter».

Denne kunngjøringen var Irans president Mahmoud Ahmadinejad rask med å kommentere.

- Jeg håper kommentarene ikke er riktige... at Obama truer med kjernefysiske og kjemiske våpen overfor land som ikke innordner seg USAs grådighet, sa Ahmadinejad i en TV-sendt tale onsdag.

Da Obama-administrasjonen la fram sin nye atomvåpenpolitikk tirsdag, sa forsvarsminister Robert Gates at alle alternativer er på bordet når det gjelder land som Iran og Nord-Korea, noe Ahmadinejad ble opprørt av.

- Vær varsom. Hvis du går i samme fotspor som mister Bush, vil vår respons være like hard som den var mot ham, lød advarselen Ahmadinejad sendte Barack Obama.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MØTES: Russlands president Dmitri Medvedev, til venstre, Tsjekkias president Vaclav Klaus og USAs president Barack Obama i Praha. Foto: Reuters

- Går ikke langt nok

Avtalen mellom USA og Russland har stort sett blitt positivt mottatt, men Gareth Evans, lederen av den internasjonale kommisjonen som jobber for nedrustning og stans i spredningen av atomvåpen (ICNND), hadde ønsket en mer dramatisk endring. Som at USA hadde erklært at atomvåpen bare skal brukes for å forhindre andre i å bruke slike våpen.

- Dessverre gikk ikke USA så langt, sier den tidligere australske utenriksministeren.

- Men jeg ser utviklingen som svært positiv på veien mot å få fjernet verdens rundt 23.000 atomvåpen. Spesielt når du ser det i lys av hendelsene framover: den amerikanske og russiske undertegnelsen av en ny nedrustningsavtale denne uka og det globale sikkerhetsmøtet i Washington i neste uke, understreker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder