SAMLET: En gruppe norsk-tamilere demonstrerte utenfor Stortinget i Oslo i fjor. Foto: Scanpix

Tamilsk nyhetsbyrå ledes fra Norge

Det tamilske nyhetsbyrået Tamilnet, som mange mener står nær den tamilske separatistbevegelsen LTTE, har siden begynnelsen av 1995 blitt styrt fra Norge.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tamilnets ansvarlige redaktør Jeyachandran Kopinath (41) avviser overfor NTB at nyhetstjenesten har hatt noen formell tilknytning til LTTE. Han bekrefter samtidig for første gang offisielt at han har vært virksomhetens leder siden han startet Tamilnet som student i Bergen i 1995.

- Den gang var det et slags nyhetsbrev som ble sendt til interesserte. Først senere begynte vi å operere på internett, sier Kopinath til NTB.

De første nyhetsmeldingene som er å finne på nettstedet www.tamilnet.com er fra juni 1997.

Kopinath vil ikke fotograferes i forbindelse med intervjuet, og begrunner det dels med at det «ikke er Tamilnets policy», dels med at det kan føre til problemer for ham i forbindelse med reisevirksomhet. Den srilankiske statens hemmelige tjenester kan være etter ham, mener han.

- Ikke LTTE

De fleste som har fulgt utviklingen av borgerkrigen på Sri Lanka nøye har også måttet følge nyhetene fra Tamilnet, som ofte var først ute med nyheter fra LTTE, også kjent som Tamiltigrene, og området LTTE kontrollerte nordøst på Sri Lanka.

Mange har også oppfattet Tamilnet som LTTE-vennlig eller til og med LTTE-styrt, men det siste benekter Kopinath.

- Tamilnet er et uavhengig nyhetsmedium. Vi er både et alternativt medium som refererer egne saker fra de tamilske områdene og et «mainstream»-medium som følger det store nyhetsbildet, sier han.

- De første kontaktene med LTTE fikk vi i Norge da LTTE-delegasjoner var her i forbindelse med forhandlingene. Først etter det fikk vi våre korrespondenter i LTTE-kontrollert område. Før det lyttet vi på LTTEs radio og skrev av.

Kopinath mener nyhetsbyrået er en suksess.

- Både medier og myndigheter på Sri Lanka og i en rekke land følger med på og refererer til Tamilnet. Vår betydning er etter hvert blitt meget stor, sier han.

Internettkontor

Tamilnet er en global virksomhet, men har for tiden ingen kontoradresse, bekrefter Kopinath.

- Vi har redaktører og journalister i Washington, Oslo, Bergen, London, Sydney, Colombo og andre steder på Sri Lanka, forteller Kopinath.

- Det er ikke pressefrihet på Sri Lanka, og derfor trykker vi ikke journalistenes navn på artikler, tilføyer han.

Den eneste måten å få kontakt med Tamilnet på, er å sende en e-post til en adresse oppgitt på nyhetstjenestens nettside.

Kopinath sier Tamilnet ikke har problemer med å stå fram åpent «når det er nødvendig», men at nyhetstjenesten ikke kan operere åpent på Sri Lanka. Flere journalister, også fra Tamilnet, er blitt drept.

Sentrale personer i virksomheten har imidlertid møttes noen ganger, blant annet i Washington, i Oslo og på Sri Lanka.

Lavbudsjett

Nyhetsvirksomheten drives med et minimum av penger, oppgir Kopinath. I hovedsak har man levd av støtte fra sponsorer, opptil 25 på det meste.

Månedsbudsjettet har ligget på rundt 25.000 -30.000 kroner, som har gått til å lønne 9-15 journalister på Sri Lanka og drifte anlegget teknisk. Periodevis har man også lønnet noen oversettere.

Framover satser Tamilnet på å opprette en tamilskspråklig utgave av nyhetstjenesten og å gjenopplive den norskregistrerte stiftelsen Tamilnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder