KANDIDAT: 61 år gamle Fred Karger har tonnevis av politisk erfaring, men det er første gang han selv stiller til valg. Foto: Fred Karger exploratory committee

Homofile Fred vil slå Sarah Palin

(VG Nett) Fred Karger (61) jobbet for Ronald Reagan og George Bush Sr før han kom ut av skapet

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I en årrekke var han mannen i skyggene for de største republikanske stjernene. Men etter en livstid som strategiker pensjonerte Fred Krager seg for syv år siden. Nesten umiddelbart kom han ut av skapet.

Dobbeltlivet han hadde levd har påvirket 61-åringen dypt, og nå vil han være en alternativ stemme for det moderate segmentet i det republikanske partiet.

Blir ekskludert på grunn av legningen

Mens han på dagtid var en dresskledd streiting, gjorde han alt han kunne for å støtte den homofile kampen for anerkjennelse i USA på fritiden. I et intervju med The Guardian innrømmer han at balansegangen mellom å være åpent homofil og republikansk politiker kan være tøff.

Sist uke ble det holdt et viktig møte i gruppen Conservative Political Action Committee. Der ble ikke Karger invitert. Det var et en utelatelse Karger visste å bruke til sin fordel. I flere medieoppslag fikk han framført sitt poeng.

- Jeg kan ikke noe annet enn å tro at jeg har blitt ekskludert fordi jeg tilfeldigvis er homofil. Jeg er ikke et to-hodet monster. Jeg vil knuse anti-homo-retorikken, sier han.

Jobbet for «big tobacco»

Til tross for sin legning ble han sett på som en av støttespillerne til de som kom med de mest hatefulle utspillene mot homofile. Selv mener han det ikke har noe å si. På samme måte som det at han jobbet for de store tobakksselskapene på 90-tallet. Karger har aldri røyket sigaretter, skriver Washington Post i sin profilartikkel om ham.

- Jeg ser på meg selv som en moderat politiker, på samme måte som min sjef og mentor Ronald Reagan, sier han ofte.

- Du vil aldri være 100 prosent enig med noen kandidat. Jeg lener meg mot sentrum, sier han også.

Til tross for at han nå er en av de første som har sagt han har lansert sitt kandidatur, så blir han på ingen måte alene. Han har heller ingen større sjanse, selv om han er tidlig ute.

Det var 366 kandidater som stilte i 2008. De færreste har hørt noe om dem. Barack Obama samlet inn en 500 millioner dollar til sin kampanje. Så langt har Karger ikke fått inn penger i den samme størrelsesorden.

«Fred who?»

Han er også hundre prosent klar over at han for de fleste amerikanere er totalt ukjent. Så langt preges valgkampmaterialet hans av skjorter, skilt og frisbees med påskriften «Fred Who?».

(Saken fortsetter under bildet)

KONKURRENT: Sarah Palin har lenge flørtet med ryktene om at hun stiller som presidentkandidat i 2012. Foto: AP Photo.


På samme tid har strategien hans skaffet ham flere overskrifter enn mange andre kjente kandidater. Til tross for at han neppe kommer til å bli republikanernes kandidat, så er det en rimelig sjanse for at han kommer til å være med på tv-debattene. Og det i seg selv mener han er en seier.

- Det er mye mer meningsfullt enn det. Jeg vil selvfølgelige være en budbringer for mitt miljø på den politiske arenaen, men dette handler ikke om det. Hvis jeg kan stille til valg som president, og bli tatt som en hvilken som helst annen kandidat, det er da jeg har oppnådd noe, sier Karger.

Likevel skal Karger slite med å oppnå den oppmerksomhet en annen konservativ presidentkandidat vil få. Foreløpig er det ikke klart at hun stiller, men Sarah Palin vaker i bakgrunnen, og hvis hun kaster seg med i racet, blir nok ikke det å gå upåaktet hen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder